Βερολίνο: «Ανοιχτό» τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος




«Εντελώς ανοιχτό» παραμένει το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

«Μέχρι τώρα είναι ασαφές ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, πρόσθεσε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι μια τάξη μεγέθους για μια χρηματοδότηση-γέφυρα τού είναι άγνωστη. Προειδοποίησε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να μην ακυρώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τους προκατόχους της. «Αν είναι έτσι, ότι ήδη υπάρχοντα στοιχεία ακυρώνονται, αυτό δεν θα ήταν καλό σημάδι» σημείωσε.

Υπάρχει συνεχής αναζήτηση λύσης. Η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν

«H συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, του Εκοφιν και όλων των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες. Είναι η συνεχής αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, αποτέλεσμα συνεργασίας και αυτό θα συμβεί και στις επόμενες συνεδριάσεις», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στο περιθώριο συνεδρίου που οργανώθηκε σήμερα από το ίδρυμα διεθνών μελετών Italianieuropei, του Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία του Ματτέο Ρέντσι με την ‘Αγκελα Μέρκελ, την περασμένη Κυριακή, ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι επαφές των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών είναι συνεχείς, διότι είναι κάτι το οποίο αποτελεί την συνηθισμένη μέθοδο εργασίας».

«Πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, συμβατή με τις χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Πάντοαν, αποσαφηνίζοντας ότι «με τον Γιάνη Βαρουφάκη έγινε αναφορά, κυρίως, σε μια γενική μέθοδο διαλόγου στην Ευρώπη» και ότι «η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, επιθυμεί ειλικρινώς να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση».

Ο Ιταλός υπουργός, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο του ιδρύματος Italianieuropei, τόνισε ότι «διαφωνεί κάθετα με όσους νομίζουν ότι μια χώρα προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν της ασκείται μια πιεστική νομισματική πολιτική, η οποία την τιμωρεί. Οι μεταρρυθμίσεις, στην πραγματικότητα, γίνονται όταν υπάρχει επίγνωση ότι είναι αναγκαίες και όχι λόγω εξωτερικής πίεσης».

«Η κρίση του ευρώ απέδειξε ότι δεν ήταν αναγκαστικά μια οριστική επιλογή, πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για να απομακρύνουμε από το τραπέζι του πολιτικού διαλόγου το ενδεχόμενο της επιστροφής στην προ του ευρώ εποχή. Και αυτό θα συμβεί όταν η αμοιβαιοποίηση ξεπεράσει ένα συγκειριμένο επίπεδο. Είναι σαφές ότι η όλη αυτή διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πολιτική ένωση, στο τέλος μιας πορείας που δεν θα είναι, βέβαια, σύντομη», δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Πάντοαν υπογράμμισε ότι «η πρόβλεψη και αναφορά σε μια Ελλάδα έξω από το Ευρώ είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας».

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: