Τα «μυστικά» ραντεβού Βαρουφάκη και Τσακαλώτου σε Παρίσι και Λονδίνο




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ*

«Greece must continue structural reforms» («Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»). Περισσότερες από δέκα φορές ειπώθηκε η φράση αυτή από τα χείλη του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη δίωρη συνάντηση που είχε το πρωί της προηγούμενης Κυριακής στο ξενοδοχείο «Baltimore Paris Champs-Elysées» των Παρισίων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό ΕξωτερικώνΕυκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Δανός, πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αφού άκουσε τις θέσεις των ελλήνων υπουργών, προσπάθησε με πλήθος επιχειρημάτων να εξηγήσει στους συνομιλητές του την ανάγκη παράτασης του ελληνικού προγράμματος, διατήρησης των δημοσιονομικών πολιτικών και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα επιτύχει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές.

Ο Τόμσεν, ο οποίος προσήλθε στην κυριακάτικη συνάντηση, άφησε ανοιχτό και ένα παράθυρο «διαλλακτικότητας» λέγοντας ότι η ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα αν η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους τομείς πολιτικής που έχουν ήδη συμφωνηθεί (επικαιροποίηση Μνημονίου Απριλίου 2014). Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αποτυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν. Τη θέση αυτή άλλωστε ενδέχεται να εκφράσει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να μετάσχει στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, προερχόμενη από τη σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη (9-10 Φεβρουαρίου).

Κουλουράκια και καφές

Στην επιτακτική ανάγκη άμεσης επέκτασης του προγράμματος αναφέρθηκε και ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε τους δύο έλληνες υπουργούς στο ξενοδοχείο τους νωρίτερα το πρωί της Κυριακής προκειμένου να συζητήσουν για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τα κουλουράκια και ο καφές που προσφέρθηκαν στον κ. Μοσκοβισί δεν ήταν αρκετά για να χαλαρώσουν το κλίμα, με τον γάλλο επίτροπο να ξεκαθαρίζει πως η ζώνη του ευρώ «επιθυμεί» η Ελλάδα να παραμείνει στον ίδιο δρόμο.

«Ανάπαυλα» από το πολύωρο «σφυροκόπημα» επιχειρημάτων υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αποτέλεσε η μεσημεριανή συνάντηση των ελλήνων αξιωματούχων με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard Ματιέ Πιγκάς λίγη ώρα προτού οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος μεταβούν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν. Ο Πιγκάς εμφανίστηκε να αντιλαμβάνεται τα στρατηγικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς συμφωνώντας με τη «μηχανική» της πρότασης Βαρουφάκη για το χρέος.

Το «μυστικό» δείπνο του Λονδίνου

Ελάχιστα ενθαρρυντικό από άποψης μηνυμάτων ήταν και το κλειστό δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο ο έλληνας πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας. Στο δείπνο μετείχαν μεταξύ άλλων ο λόρδος Λαμόντ, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο οποίος έχει δημοσίως δηλώσει ότι για να διασωθεί η Ελλάδα εξαναγκάστηκε να επιλέξει ανάμεσα «στο εντελώς αδύνατον και στο εντελώς απίθανο», αλλά και ο Ρέζα Μογκαντάμ, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ (ως τον Ιούλιο του 2014) και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley.

Σημειώνεται ότι ο Μογκαντάμ αρθρογραφώντας στους «Financial Times» στις 26 Ιανουαρίου υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους 50% στην Ελλάδα και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο μιλώντας στο δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία ο Μογκαντάμ ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει «κάποιους είδους» πρόγραμμα ώστε να διατηρήσει ανοιχτές τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης της χώρας και των τραπεζών.

*H αναδημοσίευση του κειμένου από το ΒΗΜΑ της Κυριακής γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του συναδέλφου Θανάση Κουκάκη – www.tovima.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: