Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε χθες, εξαιτίας της επεισοδιακής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ή μη της βουλευτικής ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους εταίρους. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί ποια θα είναι η στάση βουλευτών του κόμματος και μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν αντιδράσει, δημόσια ή παρασκηνιακά στη συμφωνία.

Παράδειγμα είναι ο ηγέτης της «Αριστερής Πλατφόρμας», Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, αποκαλώντας τη συμφωνία μη συμβατή με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος.

Η συνεδρίαση δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παράσχει διευκρινίσεις στους βουλευτές του, επιχειρώντας να σταθεροποιήσει το εσωτερικό του κόμματος, καθώς οι επόμενοι μήνες αναμένονται πολλοί δύσκολοι για να έχει το κυβερνητικό κόμμα την «πολυτέλεια» εσωτερικού σπαραγμού.

Τον προβληματισμό της όμως για τη δυνατότητα ταχείας προώθησης του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις, διατύπωσε και η Νάντια Βαλαβάνη, μέλος της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου, το οποίο αγωνιά, καθότι ευελπιστεί να αποκαταστήσει τη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία μέσω μιας ευνοϊκής ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, πολλά εκ των οποίων είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να εισπραχτούν (κάποια αφορούν εταιρίες των οποίων η λειτουργία έχει σταματήσει), αλλά παραμένουν ως λογιστικές εγγραφές.

Τη δική του «πινελιά» στην εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης έβαλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να μην παραληφθεί από την ελληνική πλευρά η «γεωπολιτική διάσταση»…

Οι ανωτέρω «ενστάσεις» έρχονται να προστεθούν οι αρνητικές τοποθετήσεις των προηγουμένων ημερών, κυρίως αυτή του Ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου, που ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για μη τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων, αποκαλώντας τη συμφωνία στο Eurogroup ως «βάπτιση του κρέατος σε ψάρι»…

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με έμμεσο τρόπο στον κ. Γλέζο, αφού είχε προηγηθεί σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, επισκεπτόμενος τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επίσης είχε αντιδράσει μέσω κειμένου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, λέγοντας κατά τη συνάντηση, ότι στις μάχες χρειάζονται στρατηγική και τακτικοί ελιγμοί, για να αποφευχθούν οι παγίδες του αντιπάλου.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του οικονομολόγου – καθηγητή στο φημισμένο λονδρέζικο πανεπιστήμιο SOAS – βουλευτή πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος αντιδρά στη διατήρηση της εποπτείας από τους «θεσμούς».

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους προς τον γραμματέα του κόμματος, περισσότερα από 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να συνέλθει το όργανο προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τη συμφωνία προτού αυτή φτάσει στη Βουλή. Η πρωτοβουλία ανήκει σε στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, αλλά και αρκετά άλλα.

Στην ομάδα των στελεχών που κριτικάρουν τη συμφωνία, προστέθηκε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος με επιστολή κάνει λόγο για υποχωρήσεις: «Η συμφωνία στην οποία υποχρεώνεται η χώρα, είναι προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα, όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της. Δεν νοείται να χαρακτηρίζεται επιτυχής, αφού δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: