Πυρηνική συμφωνία Ρωσίας – Αιγύπτου ήταν το αποτέλεσμα της επίσημης επίσκεψης Πούτιν στο Κάιρο, χθες. Η Ρωσία επιθυμεί να συσφίξει εκ νέου τις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Άλλωστε η Ρωσία, εξαρχής, υποστήριξε τον νυν Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο οποίος, αρχικά, είχε αντιμετωπίσει την αμερικανική κριτική.

Η επίσκεψη Πούτιν είχε διττό σκοπό. Καταρχήν, επιθυμούσε να δείξει, ότι η Ρωσία δεν είναι τελικά και τόσο απομονωμένη διεθνώς, παρά τις ενέργειες (βλ. κυρίων κυρώσεις) της Δύσης, λόγω Ουκρανίας και έδειξε επίσης ότι η ρωσική επιρροή στην Αίγυπτο εξακολουθεί να υφίσταται.

Έτσι Σίσι και Πούτιν υπέγραψαν συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία θα κατασκευάσει τον πρώτο αιγυπτιακό πυρηνικό σταθμό, στη Ντάμπαα, στις μεσογειακές ακτές. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και όσον αφορά το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Πούτιν πρόσφερε στον Αιγύπτιο ομόλογό του, ως δώρο, ένα τυφέκιο εφόδου Kalashnikov, ένα δώρο με άκρως συμβολική σημασία, ενώ η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν μεγαλοπρεπής. Ο Σίσι, πριν την άνοδό του στην εξουσία, όταν ήταν υπουργός Άμυνας, είχε επισκεφτεί τη Μόσχα, την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Αιγύπτου είχαν διαταραχθεί. Επισκέφτηκε, δε, ξανά τη Μόσχα, μόλις εξελέγη πρόεδρος.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη Σίσι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν περί της αποστολής ρωσικών όπλων στην Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στο Σινά. Η Μόσχα φιλοδοξεί να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αιγυπτιακή αγορά οπλικών συστημάτων, ειδικά μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην επιτρέψει τις παραδόσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο.

Πάντως οι Αμερικανοί υπαναχώρησαν, εν μέρει και παρέδωσαν επιθετικά ελικόπτερα Apache, στην Αίγυπτο, καθώς και βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά από την Αίγυπτο ρωσικών όπλων, αξίας 3 δισ. δολαρίων. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται και η αγορά μαχητικών Mig-29, επιθετικών ελικοπτέρων, πυραύλων και αεροσκαφών άλλων τύπων.

«Ο Πούτιν εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τις αντιφάσεις της δυτικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η αναλυτής του Washington Institute For Near East Policy, Άννα Μπορσεφσκάγια. «Όσο οι ΗΠΑ κατηγορούν την Αίγυπτο για διολίσθηση από τη δημοκρατία, τόσο αφήνουν τις θύρες ανοικτές για τον Πούτιν, να κερδίσει επιρροή στην Αίγυπτο εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων», ανέφερε η Μπορσεφσκάγια.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν και μια σειρά άλλων εμπορικών – οικονομικών συμφωνιών. Μια από αυτές αφορά τη δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου στην περιοχή του Σουέζ, όπου θα δημιουργηθεί και μια ρωσική βιομηχανική ζώνη. Παράλληλα αποφασίστηκε η δημιουργία νέων λιμανιών, κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ και η δημιουργία μιας ζώνης ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας στην Ισμαηλία. Το 2014 οι εμπορικές επαφές Ρωσίας – Αιγύπτου έφτασαν τα 4,5 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 80%, σε σχέση με το 2013.

ΠΗΓΗ: Τουρκική εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: