Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών,  ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

«Η Γερμανία και η Ελλάδα παραμένουν φίλοι και συνεργάτες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» είπε ο Νίκος Χουντής, κατά την υποδοχή του Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ροθ έχει εκφρασθεί πολλάκις φιλικά προς την Ελλάδα.

Ο Νίκος Χουντής τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην περίοδο της λιτότητας και των μνημονίων, οι σχέσεις της Ελλάδας-Γερμανίας περνούν μια δύσκολη φάση, βρίσκοντας την ευκαιρία να προσθέσει ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν». Κατά τα άλλα και οι δύο εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι η Γερμανία και η Ελλάδα παραμένουν φίλες χώρες οι οποίες συνεργάζονται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Κατά τα άλλα, αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ΕΕ, «συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της λιτότητας στη χώρα μας και στον λαό μας, που είναι τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ταυτόχρονα να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής πολιτική συμφωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι εκτιμά τις δηλώσεις Ροθ, της Γερμανίας, αλλά και των Ευρωπαίων πρωθυπουργών, χθες, ότι στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ελληνικού λαού, το δημοκρατικό μήνυμα που δόθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα είναι επωφελής για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, που πρέπει να ξεπεράσει προβλήματα που απασχολούν και άλλες χώρες, για το μέλλον και για τις νέες γενιές των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο Νίκος Χουντής τελείωσε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας, ότι «υπάρχουν πολλά θέματα και τομείς όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις και ευελπιστώ ότι θα έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες», καθώς πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι το να ενισχυθούν περαιτέρω οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, κάτι που συνεπάγεται αμοιβαίο όφελος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: