CSM: Η δυσκολία είναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής




Για μια πενταετία η Ελλάδα έζησε σε ένα είδος φυλακής για δανειζόμενους ή αλλιώς μια αυστηρή λιτότητα που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της για να εξιλεώσουν τα οικονομικά αμαρτήματα που απειλούσαν το ενοποιητικό σχέδιο της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο αμάρτημα ήταν η φοροδιαφυγή και η απάτη. Τη Δευτέρα ωστόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση, της οποία ηγούνται κάποιοι νέοι αριστεροί προέβη σε μια αξιόπιστη δέσμευση προς τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα καταστήσει εθνική προτεραιότητα τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Η συγκεκριμένη υπόσχεση, η οποία θα απαιτήσει μια βαθιά μεταβολή στα δημόσια ήθη των Ελλήνων, παραμείνει κρίσιμη για τη χώρα που κέρδισε τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης ύψους 270 δις ευρώ. Οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο σχετικά με την φορολογική συμμόρφωση. Οι προσπάθειές τους ανέδειξαν απλά το βάθος της ευνοιοκρατικής πολιτικής και της φοροδιαφυγής, που οδήγησαν αρχικά στη γιγάντωση (και κάλυψη) των ελλειμμάτων και του -σχεδόν αδύνατο να αποπληρωθεί- εθνικού χρέους.

«Η μεγάλη μάχη είναι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία αποτελεί την πραγματική αιτία που έφτασε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Κοινοβούλιο, στις 8 Φεβρουαρίου.

Η συλλογή φόρων, όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Παλαιολόγος, είναι κάτι που το ελληνικό κράτος δεν πέτυχε ποτέ στους δύο σχεδόν αιώνες ύπαρξής του. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα ωστόσο τον πρώτο υπουργό κατά της διαφθοράς και την αξιοπιστία ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους Έλληνες να δουν το κοινό συμφέρον στην καταβολή των φόρων. Πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες συνεχίζουν να δρουν σε μια οικονομία που κινείται μόνο με ρευστό και όπου δεν υπάρχουν αξιόπιστες καταγραφές συναλλαγών.

Οι Έλληνες οφείλουν επίσης να κατανοήσουν ότι η καταβολή των φόρων θα οδηγήσει σε λιγότερη λιτότητα και σε καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταστείλει το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, να αυξήσει τον αριθμό των εφοριακών, και να θέσει τέλος στην τακτική των ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων, ιδίως πριν από τη διενέργεια εκλογών.

Χωρίς να έχει σχεδιαστεί ίσως, η υπόσχεση του κ. Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για την πρώτη ημέρα της περιόδου των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας που οδηγεί στο Πάσχα και η οποία απαιτεί την εγκατάλειψη των παλιών αμαρτημάτων.

http://www.csmonitor.com/Commentary/the-monitors-view/2015/0224/Behold-Greeks-bearing-pledges-of-tax-compliance

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: