Bloomberg: H ΕΚΤ να διαδραματίσει το ρόλο της και να μείνει εκτός πολιτικής




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετατραπεί σε δικαστή για το ποια χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη; Διερωτάται ο Clive Crook σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «The ECB Should Stay Out of Politics» προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια αξιοθαύμαστη επιβεβαίωση εξουσίας, εντελώς αντίθετη προς την συνήθη επιμονή ότι δεν εμπλέκεται στην πολιτική. Αυτό έκανε ωστόσο λίγο-πολύ την προηγούμενη εβδομάδα με τις διακηρύξεις της σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, που ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, καθώς επιθυμεί νέους όρους και μια οικονομική κάλυψη για το διάστημα που θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως η ΕΚΤ δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και τα κρατικά χρεόγραφα ως εγγυήσεις για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου θα σταματήσει να λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα.

Η εξαγγελία ωστόσο αυτή της ΕΚΤ ισοδυναμεί με εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρωσύστημα. Οι Έλληνες έχουν αποσύρει χρήματα από τις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, ενώ εάν υπάρξει μια ευρεία απόσυρση καταθέσεων και οι τράπεζες δεν μπορούν να προσφύγουν στην ΕΚΤ για τη διατήρηση της ρευστότητας η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κλείσει τις τράπεζές της και να αρχίσει να εκδίδει άμεσα το δικό της νόμισμα. Δεν θα υπάρχει πλέον νομισματική ένωση.

Όπως σημειώνεται, το εάν η Ελλάδα παραμείνει μέλος του ευρωσυστήματος ή ποια μορφή στήριξης θα λάβει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να παραμείνει σε αυτό, αποτελούν σαφώς πολιτικά ερωτήματα. Η ΕΚΤ οφείλει να παραμείνει μακριά από αυτά όσο είναι δυνατό, ενώ για όσο διάστημα η Ελλάδα παραμένει στο ευρωσύστημα η ΕΚΤ οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες της ως δανειστής έσχατης ανάγκης.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-02-10/the-ecb-should-stay-out-of-politics 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: