Σκεπτικισμός εκλογικού σώματος για Grexit




Σκεπτικισμό στο εκλογικό σώμα προκαλούν οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για έξοδο από το ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση των Jonathan Stearns και Nikos Chrysoloras στο Bloomberg (συνδρομητικό) με τίτλο “Samaras Faces Greek Voters Skeptical of His Euro-Exit Warnings”. To 60% του πληθυσμού πιστεύει ότι η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελεί μπλόφα, δηλώνει ο Νίκος Μαραντζίδης καθ. Πολιτικών Επιστημών στο Παν/μιο Μακεδονίας.

  • Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί «ρεαλιστική επιλογή» για την Ελλάδα, δηλώνει ο Ανδρέας Κούτρας, Διευθυντής της InTouch Capital Markets Ltd, όπως αναφέρεται σε βίντεο-ρεπορτάζ του Bloomberg.

Fitch για ελληνικές εκλογές

  • Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα επηρεάσει την αξιολόγηση του χρέους, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του AP που δημοσιεύεται στη Washington Post με τίτλο “Greece warned political turmoil may hurt credit rating”. Ο Fitch ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενδεχόμενο που ίσως υπονομεύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Κύριο άρθρο Sunday ΝΥ Times

  • Εάν ο Σύριζα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του μέσου Έλληνα παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι περισσότερη λιτότητα δε θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία ούτε θα επιτρέψει στη χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της αναφέρει κύριο άρθρο της κυριακάτικης έκδοσης των NY Times με τίτλο “A weary Greece considers its options” (Μια κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της). Τα δεινά που απορρέουν από την πολιτική λιτότητας ευθύνονται για την απογοήτευση των ψηφοφόρων σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Απολογισμός της ΕΕ για το 2014- Ελλάδα

  • Η μειωμένη ανάπτυξη στην Κίνα, η κρίση στην Ουκρανία και η αδύναμη οικονομική απόδοση της ΕΕ αποτελέσαν τους τρεις παράγοντες που κράτησαν δέσμια της κρίσης την ΕΕ το 2014, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Simon Nixon στην WSJ με τίτλο “Why 2014 went wrong for the euro zone” (Τι πήγε λάθος το 2014 για την ευρωζώνη). Ο κίνδυνος από την Ελλάδα ίσως έχει υπερεκτιμηθεί, με δεδομένο την αδυναμία της οικονομική και πολιτικής θέσης της χώρας και τη δέσμευση του Σύριζα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αναφέρεται –μεταξύ των άλλων- στο δημοσίευμα.

2 νεκροί στο ελληνικής ιδιοκτησίας Araevo

  • Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα μη αναγνωρισμένο αεροπλάνο βομβάρδισε το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Araevo (υπό σημαία Λιβερίας) στην Ντέρνα (Λιβύη), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματος και να τραυματιστούν άλλα δύο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του AP που δημοσιεύεται στους NY Times με τίτλο “2 dead as unknown aircraft bombs Greek tanker in Libyan port”.
  • Στο ίδιο θέμα ρεπορτάζ του Bloomberg με τίτλο “Jets bomb oil tanker near Libyan port in fresh threat to trade”.

Δηλώσεις Hollande για ενδεχόμενο Grexit

  • Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά η απόφαση παραμονής ή εξόδου από την ευρωζώνη παραμένει καθαρά απόφαση της Ελλάδας, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande στο France Inter-Radio, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του AP που δημοσιεύεται στο CNBC με τίτλο “France: It’s up to Greece to decide whether to leave euro’ (Γαλλία: Η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη). Στο ίδιο θέμα ρεπορτάζ του Reuters με τίτλο “France’s Hollande says eurozone membership ‘up to Greeks’”.
  • Στις δηλώσεις Hollande, τις διευκρινίσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το άρθρο το Spiegel (βλ. πρωινή επισκόπηση 5/1/2015) και οι αντιδράσεις των αγορών στο ενδεχόμενο νίκης του Σύριζα στις εκλογές αναφέρεται άρθρο του CNBC με τίτλο “Europe gets ready for another Greek drama” (Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα ακόμα ελληνικό δράμα).

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Μεγάλη πτώση για το ευρώ-συσχέτιση με πολιτική αναταραχή και επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα

  • Ρεπορτάζ των Patrick McGee και Josh Noble από Χονγκ Κονγκ και Φραγκφούρτη με τίτλο «το ευρώ πέφτει εν μέσω των δεινών της Ελλάδας» (Euro falls to nine-year low amid Greece woes), το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρεται στην μεγάλη πτώση του ευρώ, συσχετίζοντας την και με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η πτώση του ευρώ ενισχύθηκε σήμερα στον απόηχο του γνωστού δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο υποστήριζε επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές ότι «το Βερολίνο είναι έτοιμο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που το λαϊκιστικό κόμμα του Σύριζα κερδίσει τις πρόωρες εκλογές και αθετήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας».
  • Στον ίδιο τόνο και με συναφές περιεχόμενο είναι και το ρεπορτάζ του Alex Ralph το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Times με τίτλο «Πανικός καθώς το ευρώ χτυπά χαμηλό εννέα ετών έναντι του δολαρίου» (Panic as euro hits nine-year low against the dollar), αλλά και το σχετικό ρεπορτάζ των Denise Roland και Elizabeth Anderson το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Telegraph με τίτλο «Το ευρώ συντρίβεται σε χαμηλό εννέα ετών λόγω φόβων για “Grexit”»(Euro crashes to nine-year low on ‘Grexit’ fears).
  • Αλλά και στην ιστοσελίδα του BBC δημοσιεύεται ανυπόγραφο ρεπορτάζ με τίτλο «Το ευρώ αγγίζει το χαμηλό των εννέα ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου» (Euro touches a nine-year low against US dollar), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στην εξέλιξη αυτή βάρυνε και η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα με τους φόβους ότι από τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να αναδειχθεί νικητής ο Σύριζα που έχει αριστερό προσανατολισμό και τάσσεται ενάντια στην λιτότητα. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί φόβους αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους τoυ bailout και θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
  • Στο Guardian Business Live επισημαίνεται ότι το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας λόγω των φημών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη (“Euro hits 9-year low on Grexit”). «Προειδοποιήσεις για ένα καταστροφικό μέλλον και μια διαμάχη για το χρέος της κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ξεκίνησε μια προεκλογική εκστρατεία (…) Οι ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», αναφέρει το Guardian Business Live.
  • Άρθρο της Antonia Mollou για την Independent, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το ευρώ βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα χρόνων ενόψει των ελληνικών εκλογών του Ιανουαρίου» (“Euro sinks to nine-year low as Greek January elections loom”) αναφέρεται στην πτώση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου εκτιμώντας ότι προκλήθηκε από δημοσίευμα του Der Spiegel περί φερόμενης αλλαγής στάσης της Γερμανίας αναφορικά με το Grexit. Στο άρθρο παρατίθενται επίσης τα σχετικά σχόλια Γερμανών αξιωματούχων καθώς και η δήλωση του Γάλλου Προέδρου.

Αναπαραγωγή δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων για τις εικασίες περί Grexit

  • «Η Γερμανία αντικρούει τους ισχυρισμούς περί Grexit» (“Germany rebukes Grexit claims”) αναφέρει το Guardian Business Live, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Επικείμενες εκλογές

  • Ρεπορτάζ του Gavin Hewitt που αναρτάται στην ιστοσελίδα BBC με τίτλο «Το ελληνικό δράμα του ευρώ για το 2015» (The 2015 Greek euro drama) αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επικείμενες εκλογές, από την έκβαση των οποίων διακυβεύονται πάρα πολλά. Ο συντάκτης υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι, εάν κερδίσει ο κ. Τσίπρας και μπορέσει να οικοδομήσει συνασπισμό, τότε αναμένει να ακολουθήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις και η Γερμανία να επιδιώξει να αποφύγει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ωστόσο ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν θα μπορέσει να “πουλήσει” στους γερμανούς ψηφοφόρους την απομάκρυνση από τις μεταρρυθμίσεις ή την αποδυνάμωση των όρων για το bailout (εκ μέρους της Ελλάδας ). O Gavin Hewitt επισημαίνει ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι αποτυχία στη διαπραγμάτευση και έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη οικονομική αναταραχή και αυτό θα τον κάνει προσεκτικό. «Έτσι αργότερα αυτό το μήνα θα μπορούσαν να υπάρξουν ημέρες επικίνδυνες που δημιουργούν κινδύνους- και ιδιαίτερα τον κίνδυνο των λανθασμένων υπολογισμών», παρατηρεί ο συντάκτης καταλήγοντας,

Αναφορά στην επίθεση κατά ελληνικού πλοίου στη Λιβύη

  • Υπό τον τίτλο «Βομβαρδισμός τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας σε λιμάνι της Λιβύης» (“Greek-owned tanker bombed in Libyan port”), η Guardian (με πηγή ανταπόκριση του Associated Press από την Αθήνα) αναφέρεται στην επίθεση που δέχθηκε πλοίο ελληνικών συμφερόντων σε λιμάνι της Λιβύης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων.

Τιμή του ελαιολάδου / Αναφορά στην Ελλάδα

  • «Η τιμή του ελαιολάδου στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας μετά από την καταστροφική συγκομιδή στην Ευρώπη» (“Olive oil prices hit decade-long high after terrible harvest in Europe”) αναφέρει η Telegraph, η οποία προσθέτει ότι η υψηλή τιμή του ελαιολάδου οφείλεται στην πτώση της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία. Το άρθρο σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Τυνησία αποτελούν εξαίρεση ενώ προσθέτει ότι στην Ελλάδα οι παραγωγοί πούλησαν το προϊόν τους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα και να συνεχίσουν την λειτουργία τους. «Η πτώση των τιμών συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα», σχολιάζει η Telegraph.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

Εκλογές και Grexit / δηλώσεις γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου και εκπροσώπου Υπ. Οικονομικών

  • Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την κατηγορία ότι αναμειγνύεται στον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα. «Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση των ελλήνων ψηφοφόρων και περιμένουμε» δήλωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert. O Seibert διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή πορείας στην πολιτική έναντι της Αθήνας. Η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών [στην Ελλάδα]. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες, είπε και πρόσθεσε ότι το ερώτημα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανοίγει μια υποθετική συζήτηση. [FAZ με πρακτορεία]

Εκλογές και Grexit / δηλώσεις γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων, ρεπορτάζ

  • Ο γερμανός ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Michael Roth (SPD), τάχθηκε χθες κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με μήνυμά του στο twitter. [AFP μέσω Stern, «To Βερολίνο αναμένει από την Αθήνα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», Berlin erwartet von Athen Erfüllung der Verpflichtungen]
  • Μιλώντας στο Dradio, o Γενικός Γραμματέας του CDU Peter Tauber χαρακτήρισε μικρές τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι συνέπειες μιας εξόδου θα υπολογίζονταν τώρα διαφορετικά από ό,τι πριν χρόνια, καθώς «σε επίπεδο πολιτικής κάναμε πολλά, για να καταστήσουμε τέτοιου είδους σενάρια περισσότερο αντιμετωπίσιμα». [ «Ως ευρωζώνη να μείνουμε μαζί», “Als Euroraum beisammenbleiben”]
  • Αιχμηρός ο τόνος των κυβερνητικών κομμάτων στη Γερμανία αναφορικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Εάν οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους τότε πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, δήλωσε ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). [Unionsfraktionsvize: Griechenland muss notfalls Euro aufgeben, Focus]
  • Ο επικεφαλής του SPD, Sigmar Gabriel συνεχίζει να τονίζει τις δεσμεύσεις της Αθήνας για περικοπές (Gabriel pocht auf Sparzusagen Athens) υπογραμμίζοντας ότι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη –δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν διαφορετικά σχέδια. Ωστόσο η Αθήνα πρέπει και με τη νέα της κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Στον κυβερνητικό συνασπισμό πληθαίνουν οι φωνές που δεν αποκλείουν το Grexit. [manager-magazin.de]
  • O αναπληρωτής πρόεδρος του SPD Ralf Stegner δήλωσε στην Bild: «Η Ελλάδα είναι μια πολύ αρχαία δημοκρατία και πραγματικά τώρα δε χρειάζεται κανενός είδους γερμανική ανάμειξη στις ελληνικές εκλογές. Ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση θα εκλέξουν οι Έλληνες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όλες οι συμφωνίες, έτσι που η συζήτηση για το αν ανήκει η Ελλάδα στην ευρωζώνη – συζήτηση που έχει ανθελληνικές αποχρώσεις- είναι υπεροπτική και περιττή.» [«Το σοκ του Grexit», Der Grexit-Schock]
  • «Το Grexit θα κόστιζε ακριβά στη Γερμανία», προειδοποιεί ο Carsten Schneider με δηλώσεις του στο DPA [μέσω Focus, Grexit’ käme Deutschland teuer zu stehen]
  • Μιλώντας στο ZDF, η Simone Peter, εκ των προέδρων των γερμανών Πρασίνων χαρακτήρισε τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «ανεύθυνη», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό οι Έλληνες να συνεχίσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. [DPA μέσω Focus, Debatte um griechischen Euro-Austritt unverantwortlich]
  • Ευρώ χωρίς Ελλάδα: ο ελιγμός της Merkel εξοργίζει εχθρούς και φίλους, γράφει ο Florian Gathmann στο Spiegel. Για ανεύθυνο ελιγμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Δε θα έπρεπε να αναφερόμαστε δημοσίως σε σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη πριν γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων, Cem Özdemir. Ακόμα επικριτικότερος υπήρξε ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς, Bernd Riexinger που σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση έριξε μια βόμβα που θα κλιμακώσει την κρίση στην Ελλάδα –επιδιώκεται αποσταθεροποίηση της Ελλάδας πριν τις εκλογές, υποστήριξε. Αντιμετωπίσιμο χαρακτήρισε πιθανό Grexit o αντιπρόεδρος της ΚΟ της Ένωσης, Ralph Brinkhaus, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι κανείς δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
  • Η υποστήριξη στην Ελλάδα δε θα συνεχιστεί αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Elmar Brok (CDU) τονίζοντας παράλληλα ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μοιραία» και θα παρέσυρε στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό. [Επικριτικός απέναντι στη συζήτηση για Grexit ο Α. Τσίπρας – τη χαρακτήρισε μπαμπούλα (Tsipras kritisiert Grexit-Debatte als Schreckgespenst) Zeit]
  • Σε συνέντευξη στο έντυπο Focus ο οικονομολόγος Clemens Fuest υποστηρίζει ότι η κρίση του ευρώ μπορεί να αναζωπυρωθεί κάθε στιγμή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αυξηθεί η επιρροή λαϊκιστικών κομμάτων και να σταματήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Κυρίως στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση είναι εύθραυστη. Ως προς την Ελλάδα, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα χρέη, αλλά η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη. [«Ρίσκα, παντού ρίσκα», Risiken überall Risiken]
  • Με τίτλο «Ευρώ χωρίς την Ελλάδα;» ρεπορτάζ του ZDF αναφέρεται στην ομιλία Τσίπρα στο Φάληρο και παραθέτει δηλώσεις του Θεόδωρου Παρασκευόπουλου, συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ επί οικονομικών θεμάτων, ότι «θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη, αλλά θέλουμε επίσης να διαπραγματευτούμε το ελληνικό χρέος.» Δεν μπορεί να υπάρξει παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με κάθε τίμημα, με ειδικές εκπτώσεις για τη νέα κυβέρνηση, τονίζει ο Ralph Brinkhaus, αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ως αντιμετωπίσιμη για την ευρωζώνη μια έξοδο της Ελλάδας. Ωστόσο το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας για τη Γερμανία εκτιμάται περίπου στα 50 δισ.   Οι υποθέσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δε βοηθούν, στην Ελλάδα οδηγούν στον εθνικισμό, τονίζει ο βουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold. Σε αντίθεση με το Βερολίνο οι Βρυξέλλες δεν ακολουθούν στρατηγική παρασκηνιακών απειλών, λέει ο ανταποκριτής του ZDF Stefan Leifert, καθώς φοβάται κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πεισματική αντίδραση. [Euro ohne Griechenland, αναδημοσίευση στην FAZ]

Hollande: H Ελλάδα θα αποφασίσει για την παραμονή της στην ευρωζώνη

  • «Hollande: H Ελλάδα θα αποφασίσει για την παραμονή της στην ευρωζώνη», γράφει το DPA [μέσω Focus] αναφερόμενο στις δηλώσεις Hollande στο France Inter. [Griechenland entscheidet über Verbleib in Eurozone]

Κομισιόν: «αμετάκλητη» η συμμετοχή στο ευρώ

  • «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι ‘αμετάκλητη’», γράφει το Focus [με πρακτορεία] αναφερόμενο σε δήλωση εκπρόσωπου της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη. [Griechenlands Euro-Mitgliedschaft ist “unwiderruflich”]

Εκλογές και Grexit/ σχόλια

  • Απαλλάξτε την Ελλάδα από τα χρέη, γράφει ο Henrik Müller στο manager-magazin.de. Αν και το πρόγραμμα λιτότητας αποδίδει, ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους φαίνεται αναπόφευκτο. Θα αποτελούσε μάλιστα πράξη πολιτικής τιμιότητας και οικονομικής σύνεσης.
  • Κανένα Grexit ακόμα (Immer noch kein Grexit), γράφει ο Markus Gatzke στη Zeit. Και μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Όχι γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά επειδή το κόστος αποχώρησής της είναι απλά πολύ ψηλό. Και αυτό θα το διαπιστώσει και ο Τσίπρας. Ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, αλλά προτιμότερο να συμβεί εντός ευρωζώνης, καταλήγει ο Gatzke.
  • Μεγάλος ο κίνδυνος από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζει ο Gregor Peter Schmitz στο Spiegel (Όχι τόσο επιπόλαια παρακαλώ/ Nicht so leichtfertig, bitte!). Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι η Ευρώπη θωρακισμένη απέναντι στον κίνδυνο της επιμόλυνσης –αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά κανείς οικονομολόγος. Τρομακτικότερες ωστόσο παραμένουν οι παρενέργειες «μίμησης» της Ελλάδας και από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία ή και η Ισπανία –μια απομάκρυνση δηλαδή από τις πολιτικές λιτότητας και το ευρώ. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει συμβιβασμός ακόμα και μετά από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ –μείωση των τόκων δανεισμού ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα ήταν το λιγότερο κακό για την Ευρώπη. Το χειρότερο είναι η επιπόλαια ρητορική, το να θεωρηθεί η ευρωκρίση αποκλειστικά και μόνο ελληνικό πρόβλημα
  • Ελλάδα: αφήστε τη να ψηφίσει (Griechenland: Lasst sie einfach wählen) γράφει ο Andreas Sator σε σχόλιό του στη derStandard. To γεγονός ότι υπάρχει τόσος φόβος για το αποτέλεσμα δημοκρατικών εκλογών στην Ελλάδα δείχνει πολλά για την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη. Όσο για τα πρωτοσέλιδα, μιλούν για «νέα κρίση στην Ελλάδα». Γιατί, τι έγινε με την παλιά, διερωτάται ο Sator. Η απομάκρυνση των πολιτών από τα κόμματα που ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, δεν αποτελεί κίνδυνο αλλά ένδειξη λειτουργούσας δημοκρατίας. Το αν θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το πώς θα διαπραγματευτεί με τη Merkel παραμένει αβέβαιο. Όμως, το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, δεν είναι μυστικό. Ας αποφασίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι. Στο ίδιο πνεύμα για «δημοκρατία σύμφωνα με τα γούστα των αγορών» μιλά και ο Robert Misik σε χθεσινό άρθρο του στη derStandard με τίτλο: Δημοκρατία, ναι αλλά μόνο στο μέτρο που δεν προκαλεί νευρικότητα στις αγορές (Demokratie? Aber nur, wenn sie die Märkte nicht nervös macht).

Εκλογές και Grexit / αντιδράσεις στην Ελλάδα

  • «O Tσίπρας θεωρεί τη συζήτηση περί Grexit φόβητρο», γράφει το DPA [μέσω Focus] Ο Σαμαράς και οι άνθρωποί του χρησιμοποιούν αυτό το φόβητρο για να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι η μελλοντική κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους πιστωτές για μια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και κούρεμα του χρέους. Μονομερείς ενέργειες δε θα υπάρξουν, εκτός κι αν αναγκαστούμε, πρόσθεσε διφορούμενα. [Tsipras sieht Grexit-Debatte als Schreckgespenst]
  • Τέτοιες ειδήσεις τις περιμέναμε (“Wir wussten, dass solche Berichte kommen würden”), σχολίασε στο Spiegel ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν είμαστε δογματικοί, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση για να επιβιώσει η Ελλάδα –στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες, δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης
  • «Ο ελληνικός Τύπος αντιδρά ψύχραιμα στη γερμανική συζήτηση περί Grexit», γράφει το DPA [μέσω Focus, Athener Presse regiert gelassen auf deutsche Grexit-Diskussion]

Εκλογές και Grexit/ αντίδραση αγορών και πτώση ευρώ

  • «Το ευρώ πέφτει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννιά ετών». Η νέα πτώση αποδίδεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. [Euro fällt auf Neun-Jahres-Tief, SZ και Focus με DPA]
  • «Η πτώση του ευρώ και η συζήτηση για την Ελλάδα ανησυχούν τους χρηματιστές». Ο DAΧ έπεσε κατά 0,52%. [DPA μέσω Focus, Euro-Kursrutsch und Griechenland-Debatte verunsichern Börsianer]
  • «H συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αφήνει τους επενδυτές αδιάφορους», γράφει το DPA [μέσω Focus] To Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε με μικρές μόνο απώλειες παρά την αναζωπύρωση της συζήτησης για έξοδο της χώρας από το ευρώ. [Debatte um Austritt aus Eurozone lässt Anleger kalt]

Νέο κόμμα Παπανδρέου

  • Με τίτλο «Υποσχέσεις για την Ελλάδα» ανταπόκριση στην ελβετική NZZ επισημαίνει ότι το νέο κόμμα του Παπανδρέου θα πλήξει το ΠΑΣΟΚ, το κομματικό τοπίο διαιρείται. [Versprechen für Griechenland, Elisa Hübel]
  • Με τίτλο «Ο Παπανδρέου ψαρεύει στο αριστερό στρατόπεδο» ανταπόκριση του Christian Gonsa στην αυστριακή Die Presse εκτιμά ότι ο Παπανδρέου θα καταφέρει με το νέο κόμμα του να μπει στη Βουλή. Ωστόσο το περιεχόμενο του αριστερού κινήματός του είναι θαμπό. [Griechenland: Papandreou fischt im linken Lager]
  • Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσσεν HeinzJürgen Axt. [«Δύσκολη αποστολή για τον Γ. Παπανδρέου», ελληνική DW]
  • Στο όνομα του Ρόδου (Im Namen der Rose): Η απόσχιση ισοδυναμεί με χτύπημα θανάτου για το ΠΑΣΟΚ. Επιφανείς πολιτικοί ακολουθούν τον Παπανδρέου, γράφει ο Gerd Hoehler στη Handelsblatt αναφορικά με το νέο κόμμα του Παπανδρέου. Πιθανόν να μην μπουν στη Βουλή ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το νέο κόμμα, καταλήγει ο Hoehler.

Βομβαρδισμός τάνκερ

  • «Πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ελληνικό τάνκερ ανοιχτά της Λιβύης.» Δύο μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. [Focus με πρακτορεία, Militärjets bombardieren griechischen Tanker vor Libyen]

Σύλληψη Ξηρού

  • «Οι Έλληνες συλλαμβάνουν κορυφαίο τρομοκράτη». [Bild, Griechen fassen Top-Terroristen]

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Αντίδραση Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ενδεχόμενο Grexit

  • Αρθρο στο περιοδικό Le Point με τίτλο «Ελλάδα: η ένταξη στην ευρωζώνη είναι “αμετάκλητη”» (Grèce : l’appartenance à la zone euro est “irrévocable”) αναφέρεται στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις φήμες εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Η συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωζώνη είναι “αμετάκλητη”, υπενθύμισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. “Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη”, είπε η Ανίκα Μπρέιντχαρντ, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας όι αυτός ο κανόνας περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, “άρθο 140, παράγραφος 3”. Σχετικά με το αν μια τέτοια εκδοχή είναι εφικτή, “δεν θα μπούμε σε υποθέσεις και σενάρια που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν θέμα που δεν υφίσταται”, υπερθεμάτισε άλλος εκπρόσωπος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτήθηκε σχετικά, μετά από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, σύμφωνα με τις οποίες, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ως αναπόφευκτη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε καλέσει στις 29 Δεκεμβρίου, τους Έλληνες ψηφοφόρους να υποστηρίξουν στις πρόωρες εκλογές, τις μεταρρυθμίσεις που “ευνοούν την ανάπτυξη”, μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος εκτιμά ως “ουσιαστικής σημασίας ώστε η Ελλάδα να κερδίσει ξανά την ευημερία της στους κόλπους της ευρωζώνης”. “Οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, ως κυρίαρχος λαός, την κυβέρνησή τους”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. “Όσο για την ευρωζώνη, εναπόκειται στην Ελλάδα και μόνο, να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι”, πρόσθεσε.

Δημοσίευμα Der Spiegel/Αντιδράσεις

  • Δήλωση του Hollande στο France Inter ότι ‘ο ελληνικός λαός είναι ελεύθερος να αποφασίσει τους κυβερνώντες του ασκώντας την κυριαρχία του’ με αφορμή το δημοσίευμα του Der Spiegel, Le Figaro. Επίσης στο AFP [πρακτορειακό, Hollande: les Grecs “libres de choisir leur destin” mais doivent “respecter les engagements pris]‘ Hollande:Οι Έλληνες ελεύθεροι να αποφασίσουν το μέλλον τους αλλά οφείλουν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει’.
  • Πρώτη είδηση στο,Euronews με τίτλο Η Γερμανία κατηγορείται για ανάμιξη στην ελληνική πολιτική σκηνή ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου’ [‘Germany accused of interfering in Greek politics in run up to January election’ ]. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις τουηγέτη του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Bernd Riexinger ότι πρόκειται περί ‘απαράδεκτης απόπειρας επιρροής των εκλογών στην Ελλάδα’.
  • Δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελλάριου Sigmar Gabriel ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια περί διαφορετικού ενδεχομένου. Στο ίδιο δημοσίευμα και οι σημερινές δηλώσεις Hollande στη ραδιοφωνική εκπομπή του France Inter για την Ελλάδα καθώς και ότι ‘Χαρακτηριστικό της Ευρώπης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η λιτότητα’ [Gabriel: Germany wants Greece in the Eurozone, EurActiv].
  • AFP [πρακτορειακό] Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητο, δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Grece: l‘appartenance a la zone euro est “irrevocable” (porte-parole Commission europeenne).

Liberation: Σύριζα/Podemos

  • Αναπαραγωγή στην ηλεκτρονική έκδοση της Liberation του αφιερώματος στο Σύριζα και το Podemos με τίτλο ‘Σύριζα, Podemos …η θύελλα που έρχεται από τη νότια Ευρώπη’ [Marc Semo, Luc Peillon Syriza, Podemos… la bourrasque venue du Sud de l‘Europeκαι το editorial του Laurent Joffrin με τίτλο ‘Εργαστήριο’[‘Laboratoire’, Liberation].

Τρομοκρατία/σύλληψη Ξηρού

Βομβαρδισμός ελληνικού πετρελαιοφόρου στη Λιβύη

  • Αναφορά της είδησης του βομβαρδισμού με δύο νέκρους στο AFP[πρακτορειακό], Euronews, Le Monde.

Photo via financialsense.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: