Κουμουτσάκος: Λάθος που δεν είναι στην προεκλογική ατζέντα το Κυπριακό




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ

Είναι λάθος να μην έχει βρεθεί το Κυπριακό, «ιδίως τώρα με την απαράδεκτη, παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», στην ατζέντα των ελληνικών κομμάτων εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το ΚΥΠΕ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, διπλωμάτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας, το οποίο συνεδριάζει υπό την Προεδρία του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών.

Δηλώνει ακόμα ότι συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία των Κυπρίων επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα, το Κυπριακό φαίνεται να υποβαθμίζεται και να μην αποτελεί το «πρώτο εθνικό θέμα» όπως ήταν κάποτε.

Ενδεικτικό ίσως αυτής της υποβάθμισης να είναι και το γεγονός ότι το ΚΥΠΕ υπέβαλε μερικές σχετικές με το Κυπριακό ερωτήσεις προς αρχηγούς και στελέχη κομμάτων με την ευκαιρία των εκλογών, και μέχρι στιγμής ο κ. Κουμουτσάκος, πρώην Ευρωβουλευτής της ΝΔ από το 2009 έως το 2014, και υποψήφιος βουλευτής της τώρα στην Β’ Αθηνών, είναι ο μόνος που ανταποκρίθηκε. Ήδη, από μερικούς πολιτικούς δόθηκε η απάντηση ότι δεν έχουν χρόνο, «είναι στενά τα περιθώρια».

Ο κ. Κουμουτσάκος, ως διπλωμάτης και ως Εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών από το 2004 έως το 2009, έχει γνώση και πείρα του Κυπριακού θέματος το οποίο, όπως είπε στο ΚΥΠΕ, μπόρεσε να θέσει πολλές φορές ως θέμα συζήτησης και γόνιμου προβληματισμού με συναδέλφους του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η βασική αρχή για μένα», λέει, «όσον αφορά την προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα, είναι να το κρατάμε διαρκώς ζωντανό σε κάθε βήμα που θα βρισκόμαστε».

Τόσο ο ίδιος, όσο και αρκετοί άλλοι στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται ενεργά για το Κυπριακό, διαπιστώνουν ότι «δυστυχώς αυτό δεν γίνεται στον βαθμό που έπρεπε».

Η συνέντευξη στο ΚΥΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: H Κύπρος ανέκαθεν προσέβλεπε στην Ελλάδα για στήριξη, ιδίως σε καιρούς που κλονιζόταν. Τώρα, εκτός του γεγονότος ότι βρίσκεται στη δύνη μιας πρωτοφανούς για τη χώρα οικονομική κρίση, δοκιμάζεται πάλι με μια ακόμη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, με την παρουσία του Μπαρμπαρός στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με την απαίτηση να υπάρξει συνεκμετάλλευση από τώρα των υδρογονανθράκων και του πετρελαίου. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, φέρνει ανησυχία στη Κύπρο, καθώς βλέπει να είναι όλη η προσοχή στις εκλογές τη στιγμή που η τουρκική αδιαλλαξία δυναμώνει, και η διεθνής κοινότητα μάλλον υποτονικά αντιδρά. Εσείς, ως υποψήφιος της ΝΔ, με εμπειρία σε εξωτερικά ζητήματα, συμμερίζεστε την αγωνία των Κυπρίων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι μόνο συμμερίζομαι την αγωνία των Κυπρίων, αλλά έχω πολλές φορές επισημάνει πως οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες της Μεταπολιτευτικής Περιόδου και ιστορικής σημασίας, καθώς μεταξύ άλλων προδιαγράφουν την πορεία του Ελληνισμού για τα πολλά επόμενα χρόνια. Οι καιροί είναι όντως δύσκολοι και δεν επιτρέπουν αυταπάτες.  Η άμεση και ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται σε μεγάλο και επικίνδυνο αναβρασμό. Εντάσεις, θρησκευτικός φανατισμός, εμφύλιες συγκρούσεις, βία και μεγάλη αστάθεια υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής της Αν. Μεσογείου.  Μέσα σε αυτό το κλίμα γεωπολιτικής αναστάτωσης η επίμονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παράγει ένταση και αστάθεια. Σε αυτό το περιβάλλον τεταμένης αβεβαιότητας στην άμεση περιοχή μας, οι κίνδυνοι  γύρω και μπροστά μας είναι σοβαροί και δεν μπορεί ούτε να αγνοούνται, ούτε να υποτιμούνται. Η πολιτική σταθερότητα είναι ισχύς. Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα την διασφαλίσει.

ΕΡ.: H οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αμφότερες σε καθεστώς Μνημονίων, και με την Τουρκία διαρκώς αναβαθμισμένη διεθνώς, έχει αποδυναμώσει, πιστεύετε, την εξωτερική πολιτική και επιρροή της Ελλάδας;

ΑΠ.: Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έστρεψε την προσοχή όλων μας και το δημόσιο διάλογο κυρίως στην οικονομία. Όμως, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο με την απαράδεκτη, παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στη ΑΟΖ της Κύπρου και γενικότερα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είχα προτείνει τρόπους και μέσα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά και αυξημένης αποδοτικότητας, όπως για παράδειγμα την τοποθέτηση και τον ορισμό ενός υπηρεσιακού μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών, πενταετούς θητείας, τη διαμόρφωση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Δυστυχώς, οι εκλογές που στην ουσία εκβιάστηκαν από την μειοψηφία της Βουλής δεν επέτρεψαν ποτέ τον διάλογο για τους τρόπους ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής, εν μέσω της κρίσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΕΡ.: Μέχρι τώρα, δεν έχουμε ακούσει λέξη στην προεκλογική εκστρατεία από κανένα κόμμα για την εξωτερική πολιτική και για το Κυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι συμφωνείτε όλοι και κρατάτε την εξωτερική πολιτική έξω από τις εκλογές;

AΠ.: Το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και η πυκνότητα του χρόνου που απομένει έως την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου δεν επιτρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος νηφάλιας και ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι λάθος να μην βρίσκονται στην ατζέντα και στον δημόσιο διάλογο εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Άλλωστε, όπως έχω ήδη πει οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνουν πόσο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι γύρω μας. Πάντως κάθε συζήτηση την εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην ρίχνει τα εθνικά θέματα στην αρένα του μικροκομματικού καβγά.

ΕΡ.: Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που ζουν χρόνια στην Ελλάδα και έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Πάντοτε ψηφίζουν και με τη μισή τους καρδιά στη Κύπρο. Μπορεί να μείνουν ήσυχοι ότι όποιο κόμμα βγει, θα έχει το Κυπριακό πρώτη εθνική προτεραιότητα;

ΑΠ.:Η αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα όπως και σε αυτά των διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής ακολουθεί έναν επικίνδυνο λαϊκισμό. Χαρακτηριστικές είναι οι ανεδαφικές ιδεοληψίες που έχουν κατά καιρούς ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση του ΝΑΤΟ και η έξοδος της Ελλάδας από αυτό. Εκτιμώ πάντως πως παρά την οξεία πολιτική αντιπαράθεση στα εσωτερικά θέματα, στο ζήτημα του Κυπριακού υπάρχουν σημεία σύγκλισης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Επομένως, θεωρώ ότι το Κυπριακό ήταν και θα πρέπει να είναι πρώτη εθνική προτεραιότητα.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι έγγαμος, και πατέρας 2 παιδιών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση «magna cum laude». Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Το 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής. Τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι τον Ιανουάριο 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας και Άμυνας. Ήταν Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Τον Ιούνιο του 2013 ψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ευρωβουλευτής της χρονιάς» στον τομέα των Μεταφορών.

Τον Μάιο του 2014 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Ευκράντη» για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: