FT: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους, απίθανο να γίνει εντός Ευρωζώνης




Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, οι διευκρινιστικές δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το δημοσίευμα του Spiegel περί διαχειρίσιμου Grexit, η σύλληψη του Χρ. Ξηρού και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου εν αναμονή της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αποτελούν τα κύρια θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα Αμερικανικά ΜΜΕ & Πρακτορεία.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία είναι τα σημαντικότερα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στα υπό εξέταση βρετανικά ΜΜΕ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σχόλιο του Wolfgang Münchau στους Financial Times, όπου ο συντάκτης θεωρεί αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που όμως δεν το θεωρεί πιθανό να γίνει εντός της ευρωζώνης.

Νέα συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πυροδότησε στο γερμανικό Τύπο δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη. Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης στο θέμα της Ελλάδας δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ γερμανοί πολιτικοί του CDU, CSU και SPD καλούν την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μετά τις εκλογές.

Πρωτοσέλιδο στη σημερινή έντυπη Liberation με τίτλο ‘Ευρώπη του Νότου: Η άνοιξη της κόκκινης αριστεράς’, και ολοσέλιδη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα και του ηγέτη του κινήματος Podemos Pablo Iglesias. Εκτενές άρθρο γνώμης στην έντυπη Le Monde για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναφορές στη γερμανική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο νίκης του Σύριζα.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

  • Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους-απίθανο να γίνει εντός ευρωζώνης

Σχόλιο του Wolfgang Münchau με τίτλο «οι πολιτικοί εξτρεμιστές μπορεί να είναι οι σωτήρες της ευρωζώνης» (Political extremists may be the eurozone’s saviours) δημοσιεύεται στους Financial Times. Ο συντάκτης -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι η επίσημη πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδα περιγράφεται καλύτερα ως ανεκτικότητα για το χρέος –αναγνώριση του προβλήματος του χρέους και καθυστέρηση του αναπόφευκτου. «Αυτή είναι επίσης και η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, του έλληνα Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνασπισμού του», παρατηρεί οι συντάκτης, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία των διεθνών κρίσεων χρέους αποδεικνύει ότι τέτοιες στρατηγικές δοκιμάστηκαν πάντα και πάντα απέτυχαν».

Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι «εάν κάτι δεν είναι βιώσιμο, τελικά βρίσκει το τέλος του. Βασισμένη στις τωρινές πολιτικές, η ευρωζώνη είναι μη βιώσιμη, τουλάχιστον με τα τωρινά όριά της. Δεν βλέπω διέξοδο για την Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Και δεν βλέπω αναδιάρθρωση του χρέους εντός ευρωζώνης».

Για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα:

  • Ανταπόκριση της Helena Smith από την Αθήνα για την Guardian με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας ή Αντώνης Σαμαράς; Η Ελλάδα αρχίζει να ζυγίζει τις επιλογές» (“Alexis Tsipras or Antonis Samaras? Greece begins to weigh up the options”) σκιαγραφεί τις προσωπικότητες των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα και σημειώνει ότι αυτές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την πορεία της Ελλάδας, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του Ηλία Νικολακόπουλου ότι οι επικείμενες εκλογές «θα είναι μια εξαιρετικά πολωμένη επιλογή μεταξύ αυτών των δύο ανδρών».
  • Σε άρθρο στην έντυπη έκδοση του Economist με τίτλο «Ελληνική πολιτική κρίση / Το αποτυχημένο στοίχημα Σαμαρά» (“Greece’s political crisis / Samara’s failed gamble”) εκτιμάται ότι φαίνεται πιθανό πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα χάσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. «Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια κυβέρνηση θα τον διαδεχθεί», επισήμαινει o Economist.
  • Ρεπορτάζ των Ben Laurance και Kiki Loizou με τίτλο “Draghi’s finger on QE button as eurozone economy grinds to halt”, το οποίο δημοσιεύεται στους κυριακάτικους Times αναφέρεται στην κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Το δημοσίευμα αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, καθώς και στη σύσταση νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ψήφων για το Πασόκ, το οποίο, εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3%, δεν θα μπορέσει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, εξέλιξη που θα δυσχεράνει τη θέση του Σαμαρά για τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
  • Ανταπόκριση του David Charter από το Βερολίνο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times με τίτλο «Ελληνική έξοδος δεν θα απειλήσει την ευρωζώνη, δηλώνει η Γερμανία» (Greek exit won’t threaten the eurozone, says Germany).

Η ανταπόκριση αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel και τη σχετική δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου περί της συνέχισης εκπλήρωσης των συμβατικών δεσμεύσεων της Ελλάδας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ανταπόκριση του Stefan Wagstyl από το Βερολίνο, η οποία δημοσιεύεται στους Financial Times με τίτλο «Το Βερολίνο επιμένει ότι προσδοκά να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» (Berlin insists it expects Greece to remain in eurozone), αλλά και ρεπορτάζ της Elizabeth Anderson το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Telegraph με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του bailout, προειδοποιεί η Γερμανία» (Greece must stand by bailout conditions, Germany warns»

Για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των ελληνικών εκλογών στην οικονομία

  • Άρθρο της Guardian με τίτλο «Βρετανία, φοβού τους Έλληνες και εκλογές φέροντας» (“Britain, beware Greeks bearing snap general elections”) εκτιμά ότι οι αγορές είναι ήρεμες παρά την προοπτική επικράτησης της αριστεράς στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015. «Εάν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου δείξουν ότι οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να εγκαταλείψουν τα ευρώ, εκτός εάν μπορούν να κάνουν σημαντικές παραχωρήσεις, τότε το μήνυμα φαίνεται να είναι: αφήστε τους να φύγουν», αναφέρει η Guardian.
  • O Paul Mason, σε άρθρο για τη Guardian με τίτλο «Η ευχή μου για το 2015: μια μηχανή που θα αντιπαραθέτει τους πολιτικούς ισχυρισμούς με την πραγματικότητα» (“My wish for 2015: a machine to judge political claims against reality”), αναφέρει ότι θα ήθελε να μπορεί να πραγματοποιήσει μια ακριβή προσομοίωση της οικονομίας και να ελέγξει τα αποτελέσματα της διαγραφής του χρέους της Ελλάδας, της αύξησης των μισθών και της έναρξης ενός μαζικού προγράμματος κατασκευής οικιών για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
  • Άρθρο των Jamie Dunkley και Oscar Williams-Grut για την Telegraph σχετικά την αύξηση που σημείωσαν οι θέσεις εργασίας στο City του Λονδίνου εντός του 2014, προβάλλει προβλέψεις του David Buik της Panmurre Gordon για το 2015. Ο Buik εκτίμησε ότι «οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη, η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενδέχεται να συμβάλλουν σε μια αυξανόμενη ανησυχία στο City».

Δήλωση Cameron για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί / Αναφορά στην Ελλάδα

  • Σε συνέντευξή του στο BBC, o Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της μείωσης των δημόσιων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ λέγοντας τα εξής: «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε θα υπάρξει πραγματική φτώχεια. Κοιτάξτε τι συνέβη σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα που είδαν το χρέος και το έλλειμμά τους να βγαίνει εκτός ελέγχου» (πηγή: Telegraph).

Αναπαραγωγή δηλώσεων Γερμανού αξιωματούχου Streiter για την Ελλάδα

  • Άρθρο της Guardian (με πηγή Reuters) με τίτλο «Η Γερμανία αναμένει ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους διάσωσης» (“Germany expects potential new Greek government to abide by bailout terms”) προβάλλει το σχόλιο του Γερμανού Georg Streiter σχετικά με δημοσίευμα του Der Spiegel ότι η Καγκελαρία εκτιμά πως η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητη. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται επίσης το Al Jazeera, σε ανάρτηση με τίτλο «Η Ελλάδα καλείται να εμμείνει στους όρους διάσωσης» (“Greece urged to stick to EU bailout terms”).

Αναφορές στο νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ

  • Άρθρο του Jon Stone για την Telegraph αναφέρεται στο νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και εκτιμά ότι «δεν είναι βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα λάβει ποτέ επαρκή στήριξη ώστε να εκλέξει αντιπροσώπους». Η ίδια είδηση προβάλλεται επίσης από το Al Jazzera με τίτλο «Πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσιάζει νέο κόμμα» (Former Greek PM unveils new party”).

Για την σύλληψη Ξηρού

  • Στην σύλληψη του Χρ. Ξηρού αναφέρεται το Al Jazzera, το οποίο σε ανάρτηση με τίτλο «Η Ελλάδα συλλαμβάνει εκ νέου μαρξιστή φυγά» (“Greece recaptures marxist fugitive”) αναφέρεται αναλυτικά στη δράση του Χρ. Ξηρού.
  • Στην ιστοσελίδα του BBC δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Russell Trott με τίτλο «ο δραπέτης αριστεριστής εξτρεμιστής Ξηρός συλλαμβάνεται ξανά στην Ελλάδα» (Fugitive left-wing extremist Xiros recaptured in Greece).

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Πτώση της ισοτιμίας του ευρώ

  • Πτώση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου –αγγίζοντας το επίπεδο του Μαρτίου του 2006- εν μέσω σπέκουλας για την εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της WSJ με τίτλο “Euro falls to lowest level since March 2006”. Στο ίδιο θέμα, ρεπορτάζ του AP που δημοσιεύεται στους NY Times και στο CNBC καθώς και ρεπορτάζ του Bloomberg.

Εκλογές-δημοσκοπήσεις

  • Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί για       κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη καθώς ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση του Leon Mangasarian από το Βερολίνο στο Bloomberg με τίτλο “Samaras warns of euro exit risk as Greek campaign starts”.
  • Ο Σύριζα συνεχίζει να ηγείται των δημοσκοπήσεων αλλά η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία μειώθηκε ελαφρά στο 3,1%, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση του Alkman Granitsas για τη WSJ με τίτλο “Greek opposition party Syriza’s lead narrows, poll shows”.
  • Η ΕΕ αναμένεται να δοκιμαστεί από δύο γεγονότα αυτό το μήνα: την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και τις εκλογές στην Ελλάδα αναφέρει στην ανάλυση του ο Michael Ivanovitch στο CNBC με τίτλο “Euro area: wars, Greece and “whatever it takes QEs’. Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν το Σύριζα να προηγείται και οι αγορές αντιδρούν επιφυλακτικά στις δηλώσεις του κόμματος περί μορατόριουμ πληρωμής του χρέους, όπως αναφέρεται –μεταξύ των άλλων- στο δημοσίευμα.
  • Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μέσω της αγοράς ομολόγων πρέπει να περιλαμβάνει και την Ελλάδα, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση του George Georgiopoulos για το Reuters.

Γερμανία

  • Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter το AP αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel το Σάββατο που ανέφερε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των NY Times με τίτλο “German government denies changing tack on Greece”.

Σύλληψη Χρ.Ξηρού

  • Ο Χριστόδουλος Ξηρός –που συνελήφθη το Σάββατο- σχεδίαζε επίθεση κατά των φυλακών Κορυδαλλού με στόχο την απελευθέρωση τρομοκρατών, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του AP που δημοσιεύεται στους NY Times με τίτλο “Arrested terrorist panned attack on Athens prison”. Το ίδιο δημοσίευμα εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Washington Post. 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

Εκλογές και Grexit / δηλώσεις γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων, ρεπορτάζ

  • Νέα γερμανική σκληρότητα (Neue deutsche Härte) : Ο γερμανός ΥπΟικ Schaeuble και η καγκελάριος Merkel δε σκοπεύουν να ενδώσουν στις απαιτήσεις πιθανής αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα για διακοπή της λιτότητας και κούρεμα του ελληνικού χρέους ενώ παράλληλα θεωρούν διαχειρίσιμη πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γράφει το Spiegel. Η ευρωκρίση επιστρέφει με τη μορφή πολιτικής σύγκρουσης Βορρά-Νότου. Στο λαϊκισμό και το εξτρεμισμό της περιόδου μετά τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο παραπέμπει η παρούσα συγκυρία, σημειώνει ο επενδυτής G. Soros.
  • «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης στο θέμα της Ελλάδας», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel, και συμπλήρωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. [DPA μέσω Focus, «Οι Έλληνες έξω από την ευρωζώνη;», Griechen raus aus Eurozone?, επίσης ελληνική DW ««Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης» στο θέμα της Ελλάδας]
  • «Το Βερολίνο προειδοποιεί την Αθήνα για τις συνέπειες απομάκρυνσης από την πορεία λιτότητας» είναι ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της έντυπης FAZ. Ακόμα και μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποκλείεται πλέον. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Δεν διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που φέρουν τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει σενάρια για το αν και πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, Merkel και Schäuble έχουν συμφωνήσει με τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel (SPD) και τον ΥΠΕΞ FrankWalter Steinmeier (SPD) ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αντιμετωπίσιμη. [Berlin warnt Athen vor den Folgen einer Abkehr vom Sparkurs]
  • Γερμανοί πολιτικοί προειδοποιούν την Ελλάδα να μην αλλάξει την πορεία λιτότητας μετά από την αλλαγή κυβέρνησης. «Δε θα υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα», δήλωσε ο βαυαρός Υπουργός Οικονομίας Markus Söder στην SZ, τονίζοντας «για μένα είναι ξεκάθαρο: δε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους ή έκπτωση». Η δήλωση Söder είναι και τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της έντυπης SZ. (“Es wird keine Lex Griechenland geben”, M. Bauchmüller, M. Szymanski)
  • Με τίτλο «Έλληνες, ακούστε τα μηνύματα» αναλυτικό ρεπορτάζ της FAZ επισημαίνει ότι πριν τις εκλογές το Βερολίνο στέλνει εμμέσως μηνύματα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα πάντα είναι δυνατά – ακόμα κι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. (Griechen, hört die Signale, Manfred Schäfers και Majid Sattar)
  • «Gabriel: Δεν είμαστε εκβιάσιμοι». O γερμανός αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel (SPD) παρακινεί τους Έλληνες να συνεχίσουν την πορεία εξυγίανσης της οικονομίας και τονίζει ότι η ευρωζώνη είναι πιο ικανή να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός Grexit. Και ο υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων του CDU Norbert Barthle θεωρεί ότι οι κίνδυνοι ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι αντιμετωπίσιμοι. Ωστόσο κάποια στελέχη του SPD, όπως ο Carsten Schneider βλέπουν μεγάλους κινδύνους σε μια τέτοια περίπτωση για το γερμανικό προϋπολογισμό και την οικονομία της ευρωζώνης. Ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας, υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε σημαντικούς κινδύνους κυρίως για την ίδια την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πλέον να υπερασπιστεί με κάθε τίμημα τη διατήρηση της ευρωζώνης για πολλούς λόγους: εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής πολιτικής και οικονομικούς. Απομάκρυνση από τους όρους για την Αθήνα θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» για το ευρωσκεπτικιστικό AfD, το οποίο ιδρύθηκε ως κόμμα διαμαρτυρίας έναντι της διάσωσης του ευρώ. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν η Merkel και ο Schäuble υποχωρούσαν έναντι του Τσίπρα, θα κινδύνευε ολόκληρη η στρατηγική σταθεροποίησης της ευρωζώνης. [FAZ με DPA, Gabriel: Wir sind nicht erpressbar.]
  • Παιχνίδι με τη φωτιά (Spiel mit dem Feuer) –η ΕΚΤ συνιστά νέα βοήθεια για τις υπερχρεωμένες χώρες, η Αθήνα απειλεί ωστόσο να τη μπλοκάρει. Θα βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ρωτούν οι M. Brackmann και J. Hildebrand στο πρωτοσέλιδο της Handelsblatt. Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές κρατικές ομολόγων πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα βλάψει τη φήμη της –θα μοιάζει με γίγαντα σε παράλυση, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Lars Geld και σημειώνει σε συνέντευξή του πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τρομάζει πια (Ein Grexit hat seinen Schrecken verloren). Άγνωστες ωστόσο είναι οι συνέπειες αν το Τσίπρας αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα –κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο σε περίπτωση εξόδου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη. Και η εκτίμηση των Schaeuble και Merkel ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη είναι περισσότερα απειλή προς την Αθήνα παρά εκτίμηση. Το μήνυμα του Βερολίνου είναι ότι δε θα δεχτεί εκβιασμούς: όποια κυβέρνηση και να προκύψει στην Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις ελληνικές δεσμεύσεις. Μένει να αποδειχτεί αν οι απειλές πιάσουν τόπο και αν οι Έλληνες θα λάβουν υπόψη τους την ανάμειξη των Γερμανών στην εκλογική μάχη στην Ελλάδα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή έξοδο της Ελλάδας, υποστηρίζουν η Καγκελαρία και το γερμανικό ΥπΟικ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι το επιθυμητό σενάριο –δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στη Γερμανία. Μια έξοδος της Ελλάδας θα κόστιζε πολύ –ειδικά στον Schaeuble και στον γερμανικό προϋπολογισμό. Εξάλλου και οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες τη στιγμή που η Κομισιόν αλλά και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ. Καθόλου ευχάριστο για τη Merkel να αναλάβει την ευθύνη για μια τέτοια ριζική λύση.
  • Επιστροφή στη δραχμή (Zurück zur Drachme?)–η έξοδος από το ευρώ κρύβει μεγάλους κινδύνους, γράφει ο Gerd Hoehler στη Handelsblatt. Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν κάτι τέτοιο ευκαιρία για τη χώρα. Πολλαπλή καταστροφή θα σήμαινε αυτό για τη χώρα εκτιμά ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη για περαιτέρω υποτίμηση μέσω της αλλαγής στη δραχμή αλλά από μείωση της γραφειοκρατίας και οικονομική και πολιτική σταθερότητα –και αυτό συμβαίνει εντός της ΕΕ, σημειώνει.
  • Δεν πρέπει να κάνουμε υποθέσεις αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα τέτοιο βήμα συνεπάγεται υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Ακόμα κι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δε συγκρίνεται με αυτή άλλων κρατών-μελών, κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε δυνάμεις που θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, σημειώνει ο οικονομολόγος Peter Bofinger σε συνέντευξή του στη Welt.
  • Το μέλλον της Ελλάδας διχάζει τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό (Griechenlands Zukunft spaltet die Koalition), γράφει η Welt αναφερόμενη στο δημοσίευμα του Spiegel σχετικά με τις δηλώσεις της καγκελαρίας και του γερμανικού ΥπΟικ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το CDU δε θα έπρεπε να αναμιγνύεται στις εκλογές μιας άλλης χώρας χρησιμοποιώντας απειλές, κάτι τέτοιο είναι αντιπαραγωγικό, σχολίασε ο Carsten Schneider του SPD μιλώντας στη Welt. Τα περιθώρια έχουν στενέψει για την Ελλάδα –μια χώρα που δεν είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν πρέπει να περιμένει αλληλεγγύη, δήλωσε από τη μεριά του ο Markus Ferber (CSU).
  • «Το Βερολίνο ζητά από την Αθήνα να μείνει πιστή στις συμφωνίες – να τηρήσει τις υποσχέσεις εξυγίανσης των οικονομικών» [DPA μέσω Focus, Berlin fordert von Athen Vertragstreue – Sparzusagen einhalten]
  • «Νέα συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει το DPA [μέσω Focus] αναφερόμενο στη συζήτηση που πυροδότησε στη Γερμανία το δημοσίευμα του Spiegel. [Neue Debatte über Griechenlands Euro-Austritt]
  • «Ο Τσέχος Πρόεδρος θέλει να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ» γράφει το Focus [με DPA] αναφερόμενο σε δηλώσεις του τσέχου Προέδρου Milos Zeman. [Tschechischer Präsident will Griechenland aus Eurozone werfen]
  • «Δε θα υπάρξει σκόντο για τον Τσίπρα», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU/CSU στο Ευρωκοινοβούλιο Herbert Reul (CDU) [έντυπο Focus, «Καμιά έκπτωση για τον χαοτικό αριστερό Τσίπρα», Kein Rabatt für Links-Chaoten Tsipras]
  • Το πιθανό κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τη Γερμανία υπολογίζει η Bild επισημαίνοντας ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει λάβει από τη Γερμανία 49,5 δισ. ευρώ. [«Τόσο ακριβή μπορεί να είναι για μας η έξοδος των Ελλήνων από την ευρωζώνη», So teuer kann das Euro-Aus der Griechen für uns werden]

Εκλογές/ άρθρα γνώμης και σχόλια

  • Με τίτλο «Μια αντιμετωπίσιμη κρίση» άρθρο γνώμης του Marc Beise στην έντυπη SZ υποστηρίζει ότι η γενική αναστάτωση των τελευταίων ημερών για την Ελλάδα είναι υπερβολική. Το μέλλον του ευρώ θα αποφασιστεί αλλού – στην Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να υποχωρήσει κανείς στους Έλληνες αν παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα. (Eine beherrschbare Krise)
  • O μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ δεν είναι οι αγορές αλλά τα κόμματα διαμαρτυρίας και ο λαϊκισμός, γράφει κύριο άρθρο του Spiegel. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα, ελάχιστες για την Ευρώπη, σημειώνει.
  • Τι πραγματικά επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ –η Ευρώπη προσπαθεί να μαντέψει (Griechenland Europa rätselt über Alexis Tsipras) γράφουν οι Manfred Ertel και Christoph Schult στο Spiegel. Ούτε ο πολιτειολόγος Η. Νικολακόπουλος που κάνει λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα –ρωσική ρουλέτα η εκλογή του, σχολιάζει. Στο μεταξύ διπλωμάτες στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η οικονομική και πολιτική πραγματικότητα αλλά και οι αγορές θα εξημερώσουν τους αριστερούς. Γι’ αυτό οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα πιθανή εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Olli Rehn, πρώην Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, θεωρεί υπερβολική τη δαιμονοποίηση του Τσίπρα. Κούρεμα ωστόσο του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφευχθεί, σημειώνει. Μάλλον ελάφρυνσή του με παράταση των χρόνων αποπληρωμής συστήνει.
  • Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί πια να τρομάξει τις αγορές (Möglicher Euro-Austritt der Griechen kann Finanzmärkte nicht mehr schocken), γράφει αλλού η Dorothea Siems στη Welt. Είναι σωστό που το Βερολίνο δεν αφήνεται πλέον να εκβιάζεται από την Ελλάδα. Ωστόσο το μήνυμα που στέλνεται στις χώρες που ακόμα προσπαθούν μπορεί να αποβεί μοιραίο, δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), Michael Hüther. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, προσθέτει.
  • Η ΕΕ δε φοβάται τον Τσίπρα (Keine Angst vor Tsipras) σημειώνει και αλλού ο Hoehler στη Handelsblatt –η στρατηγική εκβιασμού της ΕΕ που ακολουθεί θα αποτύχει. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον συστημική αξία για την ΕΕ –η απειλή ότι η Ελλάδα θα συμπαρασύρει την ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας της δεν ευσταθεί.
  • Στον εκλογικό αγώνα στην Ελλάδα αναμειγνύεται το Βερολίνο γράφει ο Chr. B. Schiltz στη Welt μετά τις δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη και λανθασμένη: το αρνητικό κλίμα για τους γερμανούς θα επιδεινωθεί στην Ελλάδα, η οικονομική ανασφάλεια επίσης ,ενώ οι πολιτικές ελίτ μπορεί να θεωρήσουν τις απειλές της Merkel μπλόφα και να εντείνουν τις απαιτήσεις τους. Εξάλλου και οι κίνδυνοι από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι υπολογίσιμοι, ακόμα και αν η ΕΕ είναι θωρακισμένη απέναντι στο ενδεχόμενο του ντόμινο. Οι απειλές του Βερολίνου δε δείχνουν παρά την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στην περίπτωση της Ελλάδας. Το δόγμα των Ευρωπαίων «χρήμα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» δε φαίνεται να ισχύει πια –οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως ζητούν οι πιστωτές. Το πιθανότερο σενάριο στο μέλλον είναι ακόμα ένα κούρεμα και επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.
  • Τα εννοεί πράγματι όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ (Meint Tsipras wirklich, was er verspricht?, διερωτάται η Ι. Fotiadi στη Welt και γράφει για τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και το προφίλ των ψηφοφόρων του. Τον προβληματισμό συμμερίζεται και ο πολιτικός επιστήμονας Dinas της Oξφόρδης: πρέπει οι ψηφοφόροι να πιστεύουν όσα υπόσχεται ο Τσίπρας;
  • Με τίτλο «Σε θέση ισχύος» πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης του Jasper von Altenbockum στην έντυπη FAZ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα έκανε καλύτερα τα πράγματα ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους δανειστές της. Ποιον βοηθά αυτή η συζήτηση και οι δηλώσεις βεβαιότητας [περί μικρού κινδύνου για την ευρωζώνη]; Πάντως δεν ενισχύει απαραίτητα τους συντηρητικούς. Μόνο η πολιτική βούληση κράτησε ως τώρα σταθερό το ευρώ, τονίζεται. [επίσης FAZ]
  • H συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι επικίνδυνη και ενέχει κινδύνους και για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας. Το πρώτο χειροκρότημα ήρθε από το ευρωσκεπτικιστικό AfD, επισημαίνει ανάλυση του DPA [μέσω Focus, Berliner Drohkulisse für die Neuwahl in Griechenland, Οι παρασκηνιακές απειλές του Βερολίνου για τις νέες εκλογές στην Ελλάδα]
  • «Κόκκινη κάρτα στην Αθήνα» σκοπεύει να δείξει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, αν οι αριστεροί ριζοσπάστες κερδίσουν τις εκλογές και καταγγείλουν τις συμφωνίες., γράφει η Bild, τονίζοντας ότι το ευρώ μπορεί να ζήσει μια χαρά και χωρίς τους Έλληνες. [(Rote Karte für Athen), Jan W. Schäfer]
  • Με τίτλο «Αφήστε επιτέλους τα χρήματά μου στην ησυχία τους» ο Batrick Bernau, συντάκτης της FAZ, απευθύνει έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να δανειστεί από τις αγορές ή από όσους εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα, όταν πρωτοβγήκε στις αγορές τον Απρίλιο και να αφήσει τα χρήματά του ήσυχα. [Lasst endlich mein Geld in Ruhe!]

Κόμμα Παπανδρέου

  • Στο νέο κόμμα Παπανδρέου αναφέρεται ανταπόκριση του Michael Martens στην έντυπη FAZ επισημαίνοντας ότι η ΝΔ ελπίζει ότι με τη βοήθεια του Παπανδρέου θα αποτραπεί η επιτυχία της Αριστεράς. [«Άλλαξε ο Έλληνας Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» [σε ελεύθερη μετάφραση του Griechischer Wein in alten Schläuchen)]
  • Με τίτλο «Οι Σοσιαλδημοκράτες διχάζονται» ανταπόκριση της Christiane Schlötzer στην έντυπη SZ αναφέρεται στο νέο κόμμα Παπανδρέου. Οι αντίπαλοι του Παπανδρέου τον κατηγορούν ότι ακολουθεί «προσωπική ατζέντα». Το νέο κόμμα θα μπορούσε να πάρει ένα αποφασιστικό ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. (Die Sozialdemokraten spalten sich)

Τουρκία

  • «Η Τουρκία επιτρέπει πάλι την ανέγερση εκκλησίας» Οι Χριστιανοί στην Τουρκία επιτρέπεται για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του κράτους το 1923 να χτίσουν στην Κωνσταντινούπολη εκκλησία. Στην κοινότητα των Ασσύριων Χριστιανών παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό ένα κομμάτι γης. [έντυπη SZ, Türkei erlaubt wieder Bau einer Kirche] Οι Χριστιανοί γιόρτασαν την κίνηση αυτή ως σημαντικό βήμα, αλλά πολλοί εξακολουθούν να είναι απογοητευμένοι, ιδίως οι ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί. [«Σταυρός κάτω από το μισοφέγγαρο», Kreuz unterm Halbmond, Christiane Schlötzer]

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Πρωτοσέλιδο/κύριο θέμα Liberation

  • Πρώτο θέμα στη Liberation η άνοδος του Σύριζα και του Podemos στην Ελλάδα και την Ισπανία. Ακολουθεί αφιέρωμα στο Σύριζα και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα με παρουσίαση των θέσεων του κόμματος και του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Editorial του Laurent Jauffrin θετικά διακείμενο προς τις δύο πολιτικές δυνάμεις. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη είναι υπερβολικές και έχουν οδηγήσει τους λαούς στην απελπισία. Αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη απώλεια αγοραστικής δύναμης και την ανεργία των νέων στην Ισπανία και την Ελλάδα την ίδια στιγμή που το χρέος δεν έχει μειωθεί ούτε ευρώ, υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί κάτι καινούργιο στην Ευρώπη και η άνοδος της αριστεράς στην εξουσία στην Ελλάδα και την Ισπανία αποτελεί ευκαιρία μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας.

Ελλάδα/πολιτική ανάλυση

  • Άρθρο της Filippa Chatzistavrou με τίτλο ‘Τελικά μια νίκη του Σύριζα δεν θα έβγαζε την Ελλάδα από τον κυκεώνα της αποτυχίας’, [‘Une éventuelle victoire de Syriza ne sortirait la Grèce d’une spirale de l’échec’, έντυπη Le Monde], εξηγεί γιατί σύμφωνα με τη συντάκτρια αν ο Σύριζα εκλεγεί και παρά τις εν μέρει δικαιολογημένες προτάσεις του, θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει. Πρώτον, γιατί τα στελέχη του δεν έχουν καμία κυβερνητική εμπειρία, ούτε ανάλογη εμπειρία διαπραγμάτευσης με ξένους αξιωματούχους. Δεύτερον, επειδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προτείνει ο Σύριζα αποτελεί θέμα ταμπού στην Ευρώπη και τρίτον, γιατί το τέλος στη λιτότητα που επαγγέλεται ο Σύριζα δεν μοιάζει εφικτό από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες. Η αρθρογράφος συμπεραίνει ότι είναι η στάση της ΕΕ που δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια ευελιξίας και ουσιαστικά θα κρίνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Γερμανία/Σύριζα

  • Η είδηση με τίτλο ‘Germany believes euro zone could handle Greek exit say reports’, Euronews, αναφέρεται στις πληροφορίες που διέρρευσαν χθές απο το περιοδικό Der Spiegel ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν αναλάβει ο Σύριζα την εξουσία και ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και μέρος του χρέους.
  • Για το ίδιο θέμα άρθρο στην έντυπη Le Figaro των Nicolas Barotte και Corrine Caillaud με τίτλο ‘Η Μέρκελ έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρώζωνη’ και υπότιτλο ‘Μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές της 25 Ιανουαρίου ξανανοίγει τη συζήτηση περί Grexit στη Γερμανία. Μια ελληνική έξοδος θα ήταν εφικτή [‘Merkel serait prête à laisser la Grèce sortir de la zone euro’].
  • Επίσης ανταπόκριση της Thibaut Madelin από Βερολίνο με τίτλο ‘Το Βερολίνο ασκεί πίεση στην Αθήνα πριν τις εκλογές’,[‘Berlin fait pression sur Athènes avant les elections, Les Echos].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: