Η Αθήνα απαντά στην ευθεία απειλή Σόιμπλε




«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ευθεία απειλή εκτοξεύθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ότι περιθώριο επέκτασης του προγράμματος υφίσταται μόνο υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της Τρόικας, όπως αποκαλύπτουν σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Σόιμπλε προέβη στις εν λόγω δηλώσεις στο Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου, όπου αντιστάθηκε στις πιέσεις για τεχνική παράταση του προγράμματος, ζητώντας την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Οι Financial Times αναφέρουν, ότι στο περιθώριο του Eurogroup υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις επικείμενες συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στο να δοθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών – εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι ότι η επιδίωξη της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους ίσως και να προσκρούσουν… στη Μαδρίτη και όχι μόνο στο Βερολίνο! Το επιχείρημα φέρεται να είναι, ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που επίσης έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Η σκλήρυνση της ισπανικής στάσης, ερμηνεύεται με εσωτερικούς όρους, ως αποτέλεσμα δηλαδή της ανόδου των Podemos στις δημοσκοπήσεις και οδηγεί την κυβέρνηση να επιδιώκει την εισαγωγή ευνοϊκών ρυθμίσεων και για την Ισπανία, αλλά και λόγω του ότι η χώρα θα πάρει στα χέρια την «καυτή πατάτα», αφού το ερχόμενο καλοκαίρι, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, θα διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ, στην προεδρία του Eurogroup.

PHOTO via FLICR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: