Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: Ποιος θα δειλιάσει πρώτος;




Η σκληρή στάση Γαλλίας και Γερμανίας έναντι της Ελλάδας αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της (που προβλέπονται από το Μνημόνιο), η αναζωπύρωσης της συζήτησης περί Grexit εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών και τα εμπόδια ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης αποτελούν τα κύρια θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα Αμερικανικά ΜΜΕ & Πρακτορεία. 

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός Grexit εξακολουθεί να απασχολεί τα υπό εξέταση βρετανικά ΜΜΕ. Ανάμεσά στα ρεπορτάζ και τα σχόλια που αναφέρονται στην Ελλάδα  ξεχωρίζει το σχόλιο του Ambrose Evans-Pritchard που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Telegraph με τίτλο «Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: ποιος θα δειλιάσει πρώτος;»

«Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: Ποιος θα δειλιάσει πρώτος;» 

  • Σχόλιο του Ambrose Evans-Pritchard δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Telegraph με τίτλο «Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: ποιος θα δειλιάσει πρώτος;» (Greece vs Europe: who will blink first?) και υπότιτλο «η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μίας ακόμα κρίσης καθώς η Αθήνα έρχεται αντιμέτωπη με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο».

Ο συντάκτης αναφερόμενος στη συζήτηση γύρω από το εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί συστημικό κίνδυνο και τι κραδασμούς θα προκαλούσε ένα ενδεχόμενο Grexit  παρατηρεί ότι «όλοι νομίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι μπλοφάρουν και όλοι στοιχηματίζουν ότι θα αποφευχθεί μία καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση». «Η ανησυχία είναι ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα διέλυε την πρόσοψη που καλύπτει όλα αυτά τα προβλήματα εκθέτοντας την πραγματικότητα ότι η νομισματική ένωση είναι λιγότερο από ποτέ οικονομικά βιώσιμη, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και καθόλου πιο κοντά σε μία πραγματική δημοσιονομική και οικονομική ένωση. Ο κ. Τσίπρας έχει τα δάκτυλά του στην περόνη  μιας πανευρωπαϊκής χειροβομβίδας», παρατηρεί ο συντάκτης. 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Σκληρή στάση ΕΕ-Ελλάδα/εκλογές

  • Το Παρίσι και το Βερολίνο χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα καλώντας την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με τα σενάρια περί επανόδου της κρίσης του 2010 να βρίθουν, καθώς η ΕΕ βρίσκεται σε επισφαλή οικονομική και πολιτική θέση, σημειώνοντας μηδενική ή οριακή ανάπτυξη και κόμματα κατά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος να κερδίζουν έδαφος, σύμφωνα με την ανάλυση των William Horobin και Andrea Thomas που δημοσιεύεται στη WSJ υπό τον τίτλο “Brinkmanship returns to Europe”.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του  Σύριζα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Δεν εκβιάζουμε εμείς τον ελληνικό λαό να διαλέξει το σωστό υποψήφιο, ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να εκβιάσει την ΕΕ να λάβει χρήματα στο μέλλον … χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων», δηλώνει ο Norbert Barthle βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου για τον προϋπολογισμό του κόμματος της Καγκελαρίου Angela Merkel.

  • Εκτενής ανταπόκριση της LIZ ALDERMAN στους NYT (επικεφαλής ανταποκρίτρια/οικονομική συντάκτης της ε/φδας στο Παρίσι) με τη συνδρομή του James Kanter από Βρυξέλλες, εστιάζει στη σκληρή στάση Βερολίνου-Παρισιού-Βρυξελλών έναντι της Ελλάδας και με αφορμή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ως συνεπακόλουθο του πιθανού αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών στη χώρα μας_«Euro Countries Take Tough Line Toward Greece»…Η ανταπόκριση/καταχώρηση πλαισιώνεται από δύο φωτογραφίες: η πρώτη με απόρους που στέκουν στην ουρά για συσσίτιο τις ημέρες των εορτών (με την επισήμανση στη σχετική λεζάντα ότι …πολλοί έλληνες θεωρούν υπεύθυνη για την ύφεση την κυβέρνηση και τα μέτρα λιτότητας’) και η δεύτερη, στην οποία απεικονίζεται ο κ.Τσίπρας σε μια ομιλία του (με την επισήμανση στη λεζάντα ότι ‘ο Αλέξης Τσίπρας ηγέτης του Σύριζα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποσχέθηκε να άρει τα μέτρα λιτότητας και να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους’.
  • Εκτενές δημοσίευμα του οικονομικού συντάκτη John W. Schoen στον ιστότοπο του CNBC, μιλά για πιθανή επερχόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα –διαφορετική από το πρόσφατο παρελθόν- αφενός διότι παρά την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια τα βήματα προόδου είναι αργά αναφορικά με τον δείκτη ανάπτυξης και την υψηλή ανεργία, αφετέρου, γιατί όπως φαίνεται στις επερχόμενες εκλογές νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης του οποίου επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο διάσωσης του 2012_“Ready for another Greek debt crisis? This one is different”. Το δημοσίευμα πλαισιώνεται από δίλεπτης διάρκειας τ/ο σχόλιο με κεντρικό θέμα το ρίσκο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τις θέσεις του Σύριζα και τη στάση της Γερμανίας.
  • Αναδημοσίευση πρακτορειακής ανταπόκρισης (REUTERS) των Madeline Chambers και Elizabeth Pineau από Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα, καταχωρείται στον ιστότοπο του CNBC, εστιάζοντας στην στρατηγική ρίσκου Γερμανίας και Γαλλίας με την αναθέρμανση της συζήτησης περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στον ορίζοντα των επερχόμενων εκλογών και με στόχο την αποτροπή εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία_ «Germany, France take calculated risk with Grexit talk».

Grexit

  • Ο όρος Grexit που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 επιστρέφει στο λεξιλόγιο των τραπεζιτών εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης παραμένει περιορισμένος, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της WSJ με τίτλο “Grexit back in the jargon, but do not assume contagion”.
  • Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη διάρκειας 2,5΄ του στρατηγικού αναλυτή Bill Blain εκ μέρους της με έδρα το Λονδίνο χρηματιστηριακής εταιρείας Mint Partners, προβάλλεται από το CNBC, αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα και κατά πόσο το αποτέλεσμά τους επηρεάζει τις ευρωπαϊκές αγορές – γίνεται λόγος για ‘πυροδότηση αλυσιδωτής αντίδρασης’ ιδίως στην περίπτωση που προκύψει αλλαγή κυβέρνησης και άνοδος του Σύριζα στην εξουσία, και άμεσο παραλληλισμό με το κίνημα Podemos στην Ισπανία_«Greek elections sets off chain reaction». CNBC
  • Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του ΟΤΕ και σε πτώση των μετοχών της Deutsche Telekom AG, σύμφωνα με ανάλυση της Moody’s Investors, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg με τίτλο “Deutsche Telekom Greek unit to face higher costs in euro exit’
  • Αναδημοσίευση άλλης πρακτορειακής ανταπόκρισης (REUTERS) του Richard Leong από Νέα Υόρκη καταχωρείται στην οικονομική στήλη GLOBAL MARKETS του CNBC, όπου επισημαίνεται ότι εξαιτίας της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, οι μετοχές σημείωσαν πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια_Stocks sink, bonds rise on oil, euro zone worries.
  • Πρακτορειακή είδηση από Βερολίνο που καταχωρείται στην ιστοσελίδα του REUTERS, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής ε/φδας Bild επισημαίνοντας ότι η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδια αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ειδικά στην περίπτωση νίκης του Σύριζα στις επερχόμενες εκλογές       του Ιανουαρίου_Germany prepares for possible Greek exit from euro zone –tabloid. Reuters
  • Σε δίλεπτο ρεπορτάζ του REUTERS (από Αθήνα και Λονδίνο), επισημαίνεται ως πιθανότητα η αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε περίπτωση νίκης του Σύριζα στις επικείμενες εκλογές, ενώ και μέσα από σύντομες δηλώσεις ελλήνων πολιτών γίνεται αναφορά ακόμη και στην πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Το ρεπορτάζ γίνεται με αφορμή τα Θεοφάνεια – προβάλλεται βίντεο από τον αγιασμό των υδάτων παρουσία του αρχηγού της Αξ/κής αντιπολίτευσης κ.Τσίπρα, καθώς και απόσπασμα δηλώσεών του ότι ‘…το Ευρώ απειλείται από την πολιτική νεοφιλελευθερισμού της κας Μέρκελ και του συνεπαγόμενου χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου…’_«The high stakes game over Greece». Reuters 

«Αμετάκλητη» η συμμετοχή στην ΕΕ/επαναδιαπραγμάτευση όρων μνημονίου

  • Η ΕΕ χαρακτήρισε «αμετάκλητη» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων μετά τις εκλογές, όπως αναφέρεται ρεπορτάζ του AP που δημοσιεύεται στη Washington Post με τίτλο “EU calls euro membership ‘irrevocable’ but renegotiable”. 

Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

  • Η τραπεζική ένωση είναι έτοιμη να εισέλθει σε πολιτικό ναρκοπέδιο αναφέρει ρεπορτάζ της WSJ υπό τον τίτλο “European banking union still on uneven ground” αναφερόμενο στα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν όπως για παράδειγμα αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών, μείωση του δανεισμού και αύξηση των εξόδων δανεισμού, επιζήμια για την ανταγωνιστικότητα των χωρών με αδύναμο τραπεζικό σύστημα. 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Επικείμενες εκλογές – επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit – Δηλώσεις Γ. Σταθάκη

  • Σχόλιο του Peter Spiegel στους Financial Times με τίτλο «Η Ευρωζώνη φοβάται μία συμφωνία με τον Τσίπρα περισσότερο από to Grexit» (Eurozone fears a deal with Tsipras more than Grexit) αφου κάνει μία σύντομη αναδρομή στους βασικούς σταθμούς της ελληνικής κρίσης χρέους υπενθυμίζοντας τον τρόπο εξέλιξής της κατά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει ότι μια Ελλάδα με τον κ. Τσίπρα στην εξουσία καταδικάζει την ευρωζώνη σε μία νέα πολιτική αβεβαιότητα. Ο συντάκτης σημειώνει ότι, όπως οι αγορές, έτσι και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει μια νίκη Τσίπρα και η πρόκληση δεν είναι πλέον η επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά «το ψωμί και το βούτυρο της καθημερινής πολιτικής: η εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού».

Ανταπόκριση της Kerin Hope από την Αθήνα στους Financial Times με τίτλο «Η τιθάσευση των ελλήνων ολιγαρχών είναι προτεραιότητα για το Σύριζα» (Taming Greek oligarchs is priority for Syrizα) φιλοξενεί δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη, του σκιώδους υπουργού Ανάπτυξης και εκπροσώπου επί των οικονομικών του Σύριζα, όπως διευκρινίζει  το δημοσίευμα. Η ανταπόκριση σημειώνει ότι ο Σύριζα εδώ και καιρό συγκρούεται με την Τρόικα, αλλά η ιδέα της καταστολής των μεγιστάνων θα μπορούσε να γίνει θετικά αποδεκτή από την Ε.Ε και το ΔΝΤ.

“Οι μεγιστάνες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας”, δηλώνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης, διευκρινίζοντας ότι “θα αποτελέσουν μια προτεραιότητα που προϋποθέτει ανάληψη δράσης”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνες αβεβαιότητας στην ευρωζώνη και ακόμη και να αναβιώσει τους φόβους μιας ελληνικής εξόδου από τη νομισματική ένωση.

To δημοσίευμα διευκρινίζει ότι ο όρος “ολιγαρχικός” αναφέρεται σε μια μικρή ομάδα ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν εκμεταλλευτεί πολιτικές διασυνδέσεις για να κερδίσουν συμβάσεις και να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές τους, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδυτών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πολιτικοί διστάζουν να αντιμετωπίσουν την προσκόλληση των μεγιστάνων στην οικονομία δεδομένου ότι βασίζονται στη χρηματοδότησή τους για τη διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών και την πληρωμή των εργαζομένων στα κόμματα. Μεταξύ των επικρίσεων για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπήρξε η απροθυμία του να στραφεί ενάντια των κατεστημένων συμφερόντων του κόμματός του. Κάποιοι στην τρόικα αισθάνονται ότι υπήρξε πολύ μικρός επιμερισμός των βαρών του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, με την εργατική τάξη να φέρει το κύριο βάρος των περικοπών, των δαπανών και των φορολογικών αυξήσεων, ενώ οι πλουσιότεροι πολίτες και οι πολιτικά συνδεδεμένες επιχειρήσεις προστατεύονταν από τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει η ανταπόκριση.

Ας σημειωθεί ότι εν συνεχεία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times και νέα ανταπόκριση της Kerin Hope με τίτλο «Ο Σύριζα προτίθεται να τιθασεύσει τους ολιγάρχες της Ελλάδας εάν κερδίσει τις εκλογές» (SYRIZA to crack down on Greece’s oligarchs if it wins election). Το δημοσίευμα φιλοξενεί εκτενέστερα αποσπάσπασματα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Σταθάκης στην εφημερίδα, με μεγάλο μέρος των δηλώσεών του να αναφέρεται στην πρόθεση του Σύριζα να περιορίσει και να «τιθασεύσει» τους εγχώριους ολιγάρχες. Μάλιστα η ανταπόκριση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι  η πάταξη των μεγιστάνων είναι μία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς θεωρούν ότι είναι αυτοί που ευθύνονται για την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων.

«Μη ζητάτε από την Ευρώπη να πληρώσει τους λογαριασμούς, είπε η Ελλάδα» (Do not ask Europe to pay bills, Greece told) είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Charles Bremner που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Times και αναφέρεται σε δήλωση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Trichet, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στις περικοπές προϋπολογισμού και να μην αναγκάσει τους ευρωπαίους φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν το χρέος της εάν εκλέξει μία κυβέρνηση εναντίον της λιτότητας .

Άρθρο του Nils Pratley στην Guardian με τίτλο «Grexit: τρεις λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα» (“Grexit: three reasons it should not be treated lightly”) εκτιμά ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες των «μεγάλων τεράτων της ευρωζώνης» να εκφοβίσουν τους Έλληνες να ψηφίσουν «σωστά» στις εκλογές και τονίζει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα Grexit: (α) επειδή θα δημιουργήσει προηγούμενο, (β) το Grexit θα είχε νόημα για την Αθήνα μόνο εάν συνοδευόταν από χρεοκοπία και (γ) το Grexit θα ήταν αντίθετο με την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

  • Editorial της Independent με τίτλο «Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις – αλλά αρχίζει να μοιάζει αναπόφευκτη» (“A Greek exit from the euro would have global repercussions – but it is beginning to look inevitable”) αναφέρει τί θα συμβεί εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη.

Έτερο άρθρο του Hamish McRae για την Independent με τίτλο «Η ελληνική έξοδος από την Ε.Ε. θα μπορούσε να επέλθει, για καλό ή για κακό» ( “Greek exit from the EU could be imminent, for better or for worse”) εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

  • Ανάλυση του Economist με τίτλο «Ο Economist εξηγεί: Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει ένα Grexit» (“The Economist explains How Greece might avoid a Grexit”) αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει τόσο καλά στις εκλογές ή εάν ο κ. Τσίπρας κρατήσει μια πιο μετριοπαθή στάση εφόσον εκλεγεί.

Σχόλιο για το μέλλον του ευρώ

  • Σε editorial της Guardian με τίτλο «The Guardian view on the euro: running out of road” εκτιμάται ότι το κοινό νόμισμα «παραμένει σε κρίση χρέους» και σημειώνεται ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται ειλικρίνεια. «Εάν η Ευρώπη θέλει να σώσει όχι μόνο το νόμισμά της αλλά και την οικονομία της, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει να δώσει στην κεντρική της τράπεζα την ξεκάθαρη εξουσία να κάνει ό,τι χρειάζεται και μετά να διαπραγματευθεί μια νέα και ουσιώδη μείωση της υποχρέωσης αποπληρωμής του χρέους του νότου», σημειώνει η Guardian, η οποία εκτιμά ότι η επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι «το πρώτο από τα διάφορα κρίσιμα σημεία του 2015».

«H Δημοκρατία δεν είναι μία λέσχη οικείων προσώπων»

  • Ρεπορτάζ των Chris Bickerton και Carlo Invernizzi με τίτλο «Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μία λέσχη οικείων προσώπων» (European democracy cannot be clubby world of familiar faces) το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρεται στην γνωστή δήλωση του Jean-Claude Juncker περί οικείων προσώπων στην κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στην Ελλάδα από τις επικείμενες εκλογές. Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι ενώ η δημοκρατία υποτίθεται ότι βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ εναλλακτικών πολιτικών προγραμμάτων, η στρατηγική (που προβάλλεται και υιοθετείται τελευταίως) προϋποθέτει ότι υπάρχει “σωστό” και “λάθος” αποτέλεσμα στις εκλογές και ότι οι ηγέτες του υπάρχοντος πολιτικού κατεστημένου νομιμοποιούνται να καθορίσουν ποια είναι αυτά».

Το Υπουργείο Εσωτερικών για την εξαφάνιση του Ben Needham

  • Άρθρο της Guardian με τίτλο «Το Υπουργείο Εσωτερικών συμφωνεί να χρηματοδοτήσει έρευνα για τον Ben Needham» (“Home Office agrees to fund search for Ben Needham”) αναφέρει ότι το βρετανικό ΥΠΕΣ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει ομάδα Βρετανών ντετέκτιβ που θα βοηθήσουν στις προσπάθειες εντοπισμού του Ben Needham, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Βρετανικό Μουσείο – Μάρμαρα Παρθενώνα

  • Σε άρθρο του Adam Sherwin για την Independent με τίτλο “Elgin Marbles: British Museum considers more overseas loans” αναφέρεται ότι το Βρετανικό Μουσείο σκέφτεται να δανείσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα σε άλλα τρία μουσεία του εξωτερικού και εκτιμάται ότι αυτό ενδέχεται να προκαλέσει νέο θυμό στην Αθήνα.

Εορτασμός Θεοφανείων / Παρουσία Τσίπρα

  • Δημοσίευμα στον Economist με τίτλο «Θεοφάνεια για την ελληνική αριστερά – ανοίγοντας τα φτερά του» (“Epiphany for the Greek left-Spreading his wings”) αναφέρεται στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον εορτασμό των Θεοφανείων στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Στο ίδιο θέμα αναφέρεται επίσης ανταπόκριση της Helena Smith στην Guardian Live όπου γίνεται επίσης αναφορά στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Huffington Post.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: