Bloomberg: Η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στο Ευρώ




Μην πιστεύεται τις φήμες, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στο ευρώ, αναφέρει εμφατικά ο Simon Kennedy σε ανταπόκρισή του από το Παρίσι στο BLOOMBERG με τίτλο «Don’t Believe the Hype: Why Germany Needs Greece to Stay in Euro» βασιζόμενος στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που ισχυρίζονται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι συμφιλιωμένη με την ιδέα μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Κατά τον αρθρογράφο τα δημοσιεύματα απευθύνονται σε ένα κουρασμένο εκλογικό σώμα στην Γερμανία για την βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνεται, Η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον να ρισκάρει την διάλυση του κοινού νομίσματος, την οποία θα προκαλούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επωφελείται περισσότερο από όλους από το κοινό νόμισμα, ενώ μια έξοδος της Ελλάδας μολονότι δεν θα οδηγούσε ίσως στην διάλυσή του, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο, υποχρεώνοντας σε έξοδο και άλλες χώρες.

Εάν η Γερμανία επέστρεφε στο μάρκο, οι Γερμανοί εξαγωγείς, που συνεισφέρον το ήμισυ στο ΑΕΠ της χώρας, θα καθίσταντο πολύ λιγότερο ανταγωνιστικοί, ενώ θα περιορίζονταν δραματικά το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Η Γερμανία θα δέχονταν επίσης ένα γεωστρατηγικό πλήγμα, καθώς σήμερα αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως η κύρια χώρα για την διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα οικονομίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Joachim Poss, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της κας Μέρκελ, που διακινούν αυτές τις ιδέες «παίζουν με τη φωτιά».

http://www.bloomberg.com/news/print/2015-01-08/don-t-believe-the-hype-why-germany-needs-greece-to-stay-in-euro.html

“ΤΟ ΕΥΡΩ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG  με τίτλο «As Greece Goes, so goes the Euro»:

Το Der Spiegel πρόσφατα δημοσίευσε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως ένα διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα προκαλούσε μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη. Αυτή η άποψη, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένη και επικίνδυνη στη χειρότερη.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί λιγότερο σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την υπόλοιπη περιοχή του ευρώ από ό, τι το 2009, όταν οι αποκαλύψεις σχετικά με το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος της προκάλεσε την κρίση. Σήμερα, μόνο περίπου το 1/5 των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα, χάριν στη διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των δανείων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με την JP Morgan (JPM).

Έτσι, είναι αλήθεια ότι, αν οι εκλογές αργότερα αυτό το μήνα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση έτοιμη να χρεοκοπήσει παρά να συνεχίσει τη λιτότητα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Αυτό ωστόσο δεν δίνει την εικόνα του χάους που θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Η μετάδοσης της κρίσης δεν είναι ποτέ προβλέψιμη.

Όταν η ένταξη στο ενιαίο νόμισμα αποδειχθεί ότι είναι εφήμερη, παρά την επιμονή της ΕΕ ότι η ένταξη είναι ” αμετάκλητη”, τότε και άλλα αδύναμα μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι ευάλωτα στην κερδοσκοπία. Οι επενδυτές ενδέχεται να οδηγηθούν σε σορτάρισμα των ομολόγων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, άσχετα με το πόσο ισχυρά είναι τα οικονομικά ή πολιτικά επιχειρήματα ενάντια  στην έξοδό τους από την Ένωση,  ωθώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Για να είμαστε σίγουροι, το δημοσίευμα του Der Spiegel για τις προθέσεις της Μέρκελ μπορεί να μην αντανακλούν με ακρίβεια τη στάση της Γερμανίας σε μια ελληνική έξοδο. Ο Joachim Poss  δήλωσε στο 6 Ιανουαρίου ότι οι συνέπειες θα ήταν “ανυπολόγιστες”. Παρ ‘όλα αυτά, η απλή συζήτηση ενός πιθανού πλήγματος στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η πορεία τους προς μία όλο και στενότερη ένωση είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Το ευρώ έχει υποχωρήσει στην ασθενέστερη αξία του έναντι του δολαρίου από το 2006. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται, η μείωση αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα με αβέβαιο μέλλον.

http://www.businessweek.com/articles/2015-01-08/the-risks-of-a-greece-euro-divorce

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: