Σύλληψη Αμερικανού στο Ισραήλ πριν επιτεθεί στο τέμενος…




Οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν και κρατούν Αμερικανό πολίτη από τις 19 Νοεμβρίου, με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων, ο οποίος φέρεται να προετοίμαζε επιθέσεις στο ιερότερο μουσουλμανικό τέμενος στην Ιερουσαλήμ…

Πρόκειται για τον 30χρονο Τεξανό, καταζητούμενο στις ΗΠΑ για αδικήματα ναρκωτικών, Adam Everet Livvix, ο οποίος φέρεται να έκλεψε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον συγκάτοικό του, μέλος των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού Ναυτικού, να κλέψει 1,4 κιλά εκρηκτική ύλη, ενώ στο σπίτι που έμενε βρέθηκαν κλεμμένα όπλα και πυρομαχικά. Κατηγορείται επίσης και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές αρχές υπερβάλλουν στους ισχυρισμούς τους για τις δυνητικές επιπτώσεις – επιπλοκές της δράσης του πελάτη του. Ο κατηγορούμενος εισήλθε στα παλαιστινιακά εδάφη το 2013 και αρχικά κατοικούσε στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν πως ερωτήθηκε από Παλαιστίνιο εάν ήταν διατεθειμένος να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή. Ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο συλληφθείς εμφανίστηκε να έχει εξαιρετικά αρνητική στάση απέναντι στον αραβικό πληθυσμό στην περιοχή, αλλά και για την επιθυμία του να επιτεθεί σε μουσουλμανικά προσκυνήματα. Επειδή κάτι δεν πήγαινε καλά με τη συμπεριφορά του, οι ισραηλινές αρχές θα τον στείλουν για ψυχιατρική αξιολόγηση.

Το βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση που πραγματοποιούσε κάποια από τις απειλές του, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, δεδομένου του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ. Γενικά υπάρχουν και κάποια ακόμα σκοτεινά σημεία στην υπόθεση, τα οποία λογικά θα διευκρινιστούν από την αστυνομική έρευνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: