Reuters: Ο Σαμαράς ενημέρωσε τους Ευρωπαίους




Η χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλύπτεται ευρέως απ΄ όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Υόρκης.

  • Σε ανταπόκριση από την Αθήνα των Renee Maltezou και Lefteris Papadimas για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Greek premier prepared European ground before vote gamble», αναφέρεται ότι η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το Reuters σημειώνει ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ποντάρει στο μέλλον της Ελλάδας με πρόωρες εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλά σε αντίθεση με πρόσφατο προκάτοχό του, πριν ρίξει τη βόμβα φρόντισε να βεβαιωθεί ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα σταθούν εμπόδιο».

Το πρακτορείο παραπέμπει στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει το 2011 τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να έχει ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους τους, εκπλήσσοντάς τους και εξοργίζοντάς τους.

«Οι Ελληνες έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο το 2011» σημειώνει το Reuters, αναφερόμενο στην κίνηση Σαμαρά να ρισκάρει με πρόωρες εκλογές αφού, όμως, είχε ενημερώσει του «λίγους και εκλεκτούς» σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και η απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκάλεσε έκπληξη στο ελληνικό κατεστημένο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, «λίγοι εκλεκτοί», μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήξεραν ότι ερχόταν.

«Με το Βερολίνο να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε μίλησαν επανειλημμένως από τηλεφώνου κατά τις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της επίσπευσης της ψηφοφορίας, στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης με άμεση γνώση των συνομιλιών» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι δύο άνδρες «συζήτησαν τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, από το οποίο ο Σαμαράς επιθυμεί να αποχωρήσει ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Συζήτησαν επίσης για επίσπευση της ψηφοφορίας», ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, το οποίο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τον νέο Πρόεδρο «υπολείπεται πολύ από την απαιτούμενη πλειοψηφία».

http://www.cnbc.com/id/102277907

http://www.reuters.com/article/2014/12/17/us-greece-vote-insight-idUSKBN0JV2LS20141217

  • Σε ανταπόκριση της Νεκταρίας Σταμούλη και του Στέλιου Μπούρα από την Αθήνα στην εφημερίδα The Wall Street Journal με τίτλο «Greek Parliament Doesn’t Approve Samaras’s Presidential Candidate», όπου αναφέρεται το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας τονίζεται ότι τις ερχόμενες εβδομάδες ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω περίοδο αβεβαιότητας. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

http://www.wsj.com/articles/greek-parliament-doesnt-approve-samarass-presidential-candidate-1418840604

  • Σε προηγούμενη ανταπόκριση του Alkman Granitsas και του Στέλιου Μπούρα από την Αθήνα στην εφημερίδα The Wall Street Journal με τίτλο «Greek Lawmakers Gird for High-Stakes Vote», τονίζονταν το κλίμα που επικρατούσε πριν την πρώτη ψηφοφορία

http://www.wsj.com/articles/greek-lawmakers-gird-for-high-stakes-vote-1418801620

  • Σε ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press από την Αθήνα που δημοσιεύεται τόσο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times όσο και στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων abcNEWS και CNBC με τίτλο «Crucial Greek Presidential Vote Fails in 1st Round», αναφέρεται στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα άνοιξε το δρόμο προς τις (εθνικές) εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς δήλωσε κατά την έξοδό του από τη Βουλή «έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες. Διατηρώ την ελπίδα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες». Νωρίτερα, την Τετάρτη το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε η ψήφος υπέρ του Δήμα σημαίνει την αποφυγή «μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία (της Ελλάδας)».

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι «πολύ σύντομα οι άνθρωποί μας θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις»

http://www.nytimes.com/aponline/2014/12/17/world/europe/ap-eu-greece-presidential-election.html

http://abcnews.go.com/International/wireStory/greek-lawmakers-vote-crucial-presidency-ballot-27655961

http://www.cnbc.com/id/102277624

  • Σε ανταπόκριση των Antonis Galanopoulos και Marcus Bensasson για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Blοomberg με τίτλο «Greece fails to gather support to elect new President», γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή ως νέου Προέδρου του υποψηφίου που «ο ίδιος επέλεξε». Ο κ. Σαμαράς μετά την ψηφοφορία τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή του κ. Δήμα και ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε κατάσταση αναταραχής». Η προοπτική πρόωρων εκλογών, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η «κινδυνολογία της κυβέρνησης απέτυχε». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι η «η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε». Ο Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ¨ότι το αποτέλεσμα αυτό «ανοίγει το δρόμο για νέες εκλογές».

https://www.bloomberg.com/news/2014-12-17/greece-fails-to-gather-support-to-elect-new-president.html

Χθεσινή ανταπόκριση των Antonis Galanopoulos και Marcus Bensasson για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Blοomberg με τίτλο « Samaras Seeks Greek Parliaments Backing to Stop Syriza», αναφέρεται στην απόφαση του κ. Σαμαρά να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

https://www.bloomberg.com/news/2014-12-17/samaras-seeks-greek-parliament-s-backing-to-stop-syriza-threat.html

Για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δημοσιεύθηκαν επίσης:

  • Ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Greek PM short on votes after first round»

http://www.reuters.com/article/2014/12/17/us-greece-vote-idUSKBN0JV16A20141217

http://www.cnbc.com/id/102277714

  • Ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Numbers tight for Greek PM Samaras ahead of crucial vote»

http://www.reuters.com/article/2014/12/17/us-greece-vote-idUSKBN0JV16A20141217

http://www.cnbc.com/id/102275744

  • Ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Greek political fallout a worry, but financial contagion seen limited»

http://www.reuters.com/article/2014/12/17/us-greece-vote-eurozone-analysis-idUSKBN0JV0RM20141217

http://www.cnbc.com/id/102275362

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: