ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκροί από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία




Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές από την εκεχειρία του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επισημαίνει ότι πολλοί κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους, μετέδωσαν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.

Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές μαζί με εκείνον των αμάχων ανήλθε σε 4.707.

Από αυτούς, οι 1.357 δηλαδή σχεδόν το 30% αναφέρθηκαν μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, αλλά κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να είχαν σκοτωθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης, τα σποραδικά πυρά πλήττουν συστηματικά την εκεχειρία επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

“Η σύγκρουση βρίσκεται στον ένατο μήνα και η κατάσταση γίνεται όλο και δυσχερέστερη για τον πληθυσμό που παραμένει στα ανατολικά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου έχει κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τα εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές διακόπτοντας την καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων προνοίας από φόβο μήπως καταλήξουν στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των αυτονομιστών.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. “Η κατάσταση πολλών ανθρώπων, περιλαμβανομένων όσων κρατούνται σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ενόπλων, ενδέχεται να είναι απειλητική για τη ζωή τους”, προειδοποίησε ο Ζέιντ.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για την αντιμετώπιση που έχουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, όπως ο πληθυσμός των Τατάρων στην Κριμαία, από τότε που η Μόσχα κατέλαβε την περιοχή που επί μακρόν υπήρξε έδρα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσάρτηση, αντιμετώπισαν προβλήματα υπηκοότητας, ενώ τους κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα,ο ΟΗΕ κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες ότι επιδίδονται σε «βασανιστήρια» εναντίον πολιτών στην ανατολική Ουκρανία.

Στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ΟΗΕ καταγγέλλει επίσης την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης 5,2 εκατομμυρίων πολιτών που βρίσκονται στη περιοχή των συγκρούσεων εν μέσω χειμώνα, ζώντας σε σπίτια χωρίς νερό ή θέρμανση καθώς οι υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες.

«Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη για τον πληθυσμό, κυρίως για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και όσοι λάμβαναν βοήθεια από τους κρατικούς θεσμούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης», επισημαίνει η έκθεση.

Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση της Ουκρανίας σταμάτησε να καταβάλει κοινωνικά επιδόματα στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να αποκαταστήσει την τάξη στην περιοχή των συγκρούσεων συνοδεύτηκε από αυθαίρετες συλλήψεις, τη χρήση βασανιστηρίων και την εξαφάνιση προσώπων που θεωρήθηκαν ύποπτοι για “αυτονομιστικές τάσεις και τρομοκρατία”», προσθέτει η έρευνα.

«Η πλειονότητα των παραβιάσεων αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να έχει διαπραχθεί από συγκεκριμένα τάγματα εθελοντών ή από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU)», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί επίσης τους αυτονομιστές αντάρτες ότι έχουν δημιουργήσει «ένα εγκληματικό κράτος» στις περιοχές που ελέγχουν στις βιομηχανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ με την υποστήριξη «ξένων μαχητών», μια αναφορά στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, την παρουσία των οποίων η Μόσχα διαψεύδει.

«Την ώρα που ο νόμος και η τάξη γίνονται σεβαστά ολοένα και λιγότερο, οι παραβιάσεις όπως οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, οι απαγωγές για λύτρα ή η καταναγκαστική εργασία διαπράττονται από μέλη ενόπλων ομάδων υποστηριζόμενες από ξένους μαχητές», σημειώνει η έκθεση.

Οργανώσεις προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά για παραβιάσεις τους υπερεθνικιστές που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, αφού συμμετείχαν ενεργά στις περσινές κινητοποιήσεις στο Κίεβο που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Photo via: http://www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: