Νέο e-mail με εξηγήσεις από την Αθήνα στην Τρόικα




Δεν θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου από το μεσημέρι ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή επαφή, στο πλαίσιο της οποία ελήφθη απόφαση να σταλεί στους εκπροσώπους της τρόικας, νέο e-mail με επιπλέον στοιχεία για την απόδοση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας για την ορθότητα των ελληνικών προτάσεων και όχι στην αποδοχή νέων μέτρων.

Η κ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: «Όταν η χώρα σου διαπραγματεύεται και προσπαθεί να φτάσει σε ένα καλό αποτέλεσμα και εσύ κάθεσαι απ’ έξω και φωνάζεις στην άλλη πλευρά, ότι όποια συμφωνία γίνει δεν θα την αναγνωρίσεις, είναι βέβαιο, ότι τορπιλίζεις αυτές τις συνομιλίες…Το βασικό πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα και δίπλα στην τρόικα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τη σπρώχνει και την βοηθάει. Γιατί δεν θέλει να φύγουμε απ’ το μνημόνιο», δήλωσε σε συνεντεύξεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Διερωτήθηκε επίσης: «Πιστεύει κανείς, ότι αν ήταν όλα ήσυχα και δεν υπήρχε η απειλή της αστάθειας και των πρόωρων εκλογών, οι δανειστές θα γίνονταν τόσο έντονα σκληροί στην διαπραγμάτευση τους;».

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως, «δεν πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές και δεν θα γίνουν. Οι στιγμές αυτές απαιτούν να υπάρχει σοβαρότητα. Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην συνδέεται η εκλογή του και γενικότερα ο θεσμός με οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώνει, δεν χωρίζει… Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί “χρηματισμού”, υπάρχει και ο αντίλογος. Γιατί μπορούμε να πούμε και το αντίθετο: ότι χρηματίζεται αυτός ο οποίος διακόπτει την ομαλότητα, όχι αυτός που επιμένει στην ομαλότητα».

Εκτιμήσεις περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, έως την προσεχή Δευτέρα, στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης

Κύκλοι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος έως την προσεχή Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση -σε πρώτη φάση- του υφιστάμενου προγράμματος και -σε δεύτερη- τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα στις αγορές.

Αυτό ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα το μείζον πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό.

Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και επικεντρώνονται άμεσα και έμμεσα γύρω από το δημοσιονομικό ζήτημα» δήλωσε. Ωστόσο, επέμεινε στην ανάγκη, η τρέχουσα αξιολόγηση να κλείσει εντός του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τις αποφάσεις για τη μετα-μνημόνιο εποχή.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, σε πρώτη φάση. Απέφυγε, ωστόσο, να προβλέψει το χρονικό διάστημα της παράτασης, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο, που θα έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις.

Όπως διευκρίνισε, σε κάθε περίπτωση, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μπορεί να δοθεί μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να επικυρωθεί στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον ανώτατο παράγοντα της Ευρωζώνης, σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται να χορηγηθεί στην Ελλάδα η λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL). Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, σημείωσε ο ίδιος, εκτιμώντας, όμως, ότι το αίτημα δεν αναμένεται να υποβληθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση μπορεί να μετατεθεί για τον Ιανουάριο. Όπως ανέφερε, αυτή η απόφαση έχει προληπτικό χαρακτήρα και συνεπώς δεν προβλέπονται ούτε εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών, ούτε συγκεκριμένα ορόσημα.

Επίσης, επανέλαβε ότι σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αν και κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση υπέρ της εφαρμογής των όσων συμφωνήσει η τρόικα με τις ελληνικές Αρχές, ο ανώτατος παράγων του Eurogroup απάντησε αρνητικά, λέγοντας, μάλιστα, ότι σε προεκλογική περίοδο κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα ήταν δόκιμο. Άφησε, δε, σαφώς να εννοηθεί ότι η εφαρμογή των αποφάσεων δεν εξαρτάται από τους εκλογικούς κύκλους.

Μ. Αρώνη – Β. Δεμίρης, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: