Φορτωμένη η ατζέντα του Γενάρη: Εξελίξεις, προβλήματα, συγκρούσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κρίσιμος και καυτός θα είναι ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς πολλές θα είναι οι εξελίξεις και οι εκκρεμότητες, τις οποίες θα πρέπει να επιληφθεί.

Πολλά από τα ζητήματα αυτά αναμένεται ότι θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη που θα συγκαλέσει στις αρχές του νέου χρόνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ψηλά στην ατζέντα είναι το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις όπως και η οικονομία. Πρώτο, η Λευκωσία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις με το σκάφος «Μπαρμπαρός». Είναι σαφές πως η επόμενη κίνηση των Τούρκων σε σχέση με την παρουσία του πλοίου (θα φύγει, θα μείνει, θα μετακινηθεί, θα πηγαίνει και θα έρχεται), θα επηρεάσει δραματικά και το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Η τουρκική “Navtex λήγει αύριο και αναμένεται η απόφαση της Τουρκία επί του θέματος. Την ίδια ώρα αναμένεται στο νησί στα μέσα Ιανουαρίου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενόψει και της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό.

Δεύτερο, αναμένεται εντός Ιανουαρίου και η συνέχιση των ερευνών της ΕΝΙ σε άλλο κοίτασμα. Οι έρευνες σύμφωνα με όλες τις διαβεβαιώσεις θα ξεκινήσουν κανονικά και με βάση τον προγραμματισμό, ανεξαρτήτως των τουρκικών προκλήσεων. Αυτό το δεδομένο κρατά μέχρι τώρα η Λευκωσία. Τα υπόλοιπα θα τα παρακολουθήσει στην πράξη, καθώς πολλές είναι οι πιέσεις από την Άγκυρα.

Τρίτο, στο πεδίο της οικονομίας δεν αναμένεται κάθοδο της τρόικας στο τέλος Ιανουαρίου, όπως προγραμματίζεται λόγω των εξελίξεων στο θέμα των εκποιήσεων. Το θέμα τούτο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε αναμένεται να συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων. Σε σχέση με το κεφάλαιο της οικονομίας, ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση θα είναι και αυτό των Κυπριακών Αερογραμμών.

Τέταρτο, στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και ταξίδια στο εξωτερικό. Στις 26 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Μπαχρέιν ενώ ανοικτή παραμένει η ημερομηνία για την επίσκεψη στη Μόσχα. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στη ρωσική πρωτεύουσα η επίσκεψη τοποθετείται το Φεβρουάριο, ωστόσο τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όπως πάντως πληροφορούμαστε, ο αριθμός των συμφωνιών που θα υπογραφούν έχει μειωθεί για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Πέμπτο, θα επιδιωχθεί συνεννόηση με την Αίγυπτο για να προχωρήσει η συνεργασία, προπαντός στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Η Λευκωσία επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με το Κάιρο για πώληση φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12. Τούτο, εάν επιτευχθεί, θα δώσει σημαντική ώθηση και στην οικονομία.

Έκτο, εξελίξεις θα υπάρξουν και στο εσωτερικό που θα αφορούν διοικητικές αλλαγές στο προεδρικό και ανασχηματισμό. Ο ανασχηματισμός υπολογίζεται το Μάρτιο.

Πρώτα το προεδρικό και μετά το υπουργικό: Σκέψεις και ιδέες για φρεσκάρισμα της κυβέρνησης

ΤΟ δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και λειτουργία του προεδρικού ενώ αργότερα θα τεθεί και θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει κάποιες σκέψεις και ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει με στενούς του συνεργάτες. Κυβερνητική πηγή σε δηλώσεις της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθόρισε ως χρόνο που θα είναι έτοιμες οι αλλαγές εντός του Ιανουαρίου.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η νέα δομή θα είναι καταρτισμένη στο πετυχημένο πρότυπο λειτουργίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως αναφέρθηκε. Στόχος των αλλαγών θα είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η καλύτερη λειτουργία της Προεδρίας από τη μια, και δεύτερον η ύπαρξη μιας δομής, η οποία θα αντέξει σε βάθος χρόνου και θα αξιοποιείται από κάθε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι θέσεις θα είναι θεσμικές και «δεν θα είναι τα άτομα που θα κάνουν την θέση», όπως λέχθηκε. Η ίδια πηγή ανέφερε πως η καινοτομία θα είναι η δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή Προεδρίας, ο οποίος θα διαχειρίζεται την διεύθυνση του Γραφείου της Προεδρίας. Σημείωσε, τέλος, πως η αλλαγή προσώπων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές πως παράλληλα με τις αλλαγές στη δομή του προεδρικού, ο Πρόεδρος κάνει σκέψεις και για ανασχηματισμό. Τούτο, όμως, δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αναμένεται πως σε περίπτωση που θα προχωρήσει σε φρεσκάρισμα της κυβέρνησης του, αυτό θα γίνει το Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος αυτές τις ημέρες, θα αρχίσει διαβουλεύσεις με υπουργούς και συνεργάτες του ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί σύντομα θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη αρχηγών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής, ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει και την πρότασή του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Ήδη τα κόμματα στην πλειοψηφία τους τοποθετήθηκαν αρνητικά έναντι της πρότασης αυτής, πλην όμως ο Πρόεδρος έχει εξαγγείλει πως θα αναλύσει τις σκέψεις του ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: