Σε κλίμα έντασης άρχισε ο εορτασμός του Πολυτεχνείου




Με έντονο κομματικό χαρακτήρα, και με πανό που αναγράφουν συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης στην Ελλάδα άνοιξαν από το πρωί του Σαββάτου οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών κατά της χούντας, στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου, με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Όπως και πολλές άλλες φορές, έτσι και φέτος ο εορτασμός γίνεται μέσα σε κλίμα έντασης, με επεισόδια που άρχισαν πριν από μερικές μέρες σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Χρήστος Μιχαηλίδης, αφορμή ήταν η απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη να κλείσουν μερικές σχολές, όπως η νομική, η φιλοσοφική, και η σχολή οικονομικών σπουδών, και να τεθούν υπό φύλαξη, υπό το φόβο πιθανών επεισοδίων από φοιτητές που είχαν πρόθεση να τις καταλάβουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση πανεπιστημακού διοικητικού προσωπικού, και την οριστική διαγραφή ενός αριθμού των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» από τους πανεπιστημιακούς καταλόγους.

Προκλήθηκαν επεισόδια έξω από διάφορες σχολές, με την επέμβαση και των ΜΑΤ που σε ορισμένες περιπτώσεις απώθησαν βίαια φοιτητές που διαδήλωναν.

Απαντώντας στις κριτικές, ο κ. Φορτσάκης θύμισε εκδηλώσεις άλλων χρονων για το Πολυτεχνείο, που κατέληξαν σε βανδαλισμούς σε πανεπιστημιακές σχολές, και με την αντίδραση πολιτικών και μέσων ενημέρωσης ότι οι Πρυτάνεις οφείλουν να προστατεύουν τα κτίρια «που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών έχουν τεθεί σε επιφυλακή 7.000 αστυνομικοί, ενώ ισχύουν ήδη έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σάββατο και Κυριακή θα είναι κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ τη Δευτέρα θα κλείσουν στην περιοχή του κέντρου η οποία περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Η 41η επέτειος θα εορταστεί στα σχολεία στις 17 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: