Μετά την Αίγυπτο ακολουθεί συμφωνία με Ισραήλ




Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Με γοργά αλλά σταθερά και καλά σχεδιασμένα βήματα προχωρά το στρατηγικό σχέδιο θωράκισης και ταυτόχρονης ενίσχυσης των εθνικών συμφερόντων της χώρας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μετά την σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα Τριμερή Διάσκεψη Κορυφής, Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου και την ξεκάθαρα θετική για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις Διακήρυξη του Καϊρου, έγινε ήδη το επόμενο σημαντικό βήμα υλοποίησης αυτού του στρατηγικού σχεδίου με τις Τριμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές του Ισραήλ, αν και σε καμία περίπτωση η συνάντηση αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως κίνηση οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή (βλέπε Τουρκία), έχει τη σημασία του το γεγονός ότι στις Πολιτικές Διαβουλεύσεις Ελλάδος – Ισραήλ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό στο πλαίσιο της  θεσμοθετημένης διακυβερνητικής συνεργασίας των δυο χωρών, εκλήθη να συμμετάσχει και η Κύπρος. Σύμφωνα με πληροφορίες τη συμμετοχή της Κύπρου ζήτησε η ελληνική πλευρά και το Ισραήλ δέχτηκε, γεγονός που δίνει σαφές μήνυμα.

Θεωρείται βέβαιο ότι με γοργούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις αυτές μετά την πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, προς τους ομολόγους του Ισραήλ και Κύπρου για τριμερή συνάντηση στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα, θα οδηγήσει σε Τριμερή Διάσκεψη Κορυφής των τριών χωρών πολύ σύντομα.

Αν και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω σε καμία περίπτωση το Τέλ Αβίβ, αλλά και η Αθήνα, δεν επιθυμούν να διαγνώσει κανείς ότι όλες αυτές οι κινήσεις στρέφονται εναντίον  της Άγκυρας, ισραηλινές διπλωματικές πηγές δείχνουν με σημασία την παράγραφο του Κοινού Ανακοινωθέντος της συνάντησης των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών η οποία αναφέρει, «Οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνοντας ότι το μήνυμα που περνάει είναι παραπάνω από σαφές.

Ένα άλλο σημείο του ανακοινωθέντος το οποίο χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αναφορά που γίνεται για την προώθηση της συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας.

Σε μια εποχή που η ευρύτερη περιοχή βράζει (τελευταίο ιδιαίτερα ανησυχητικό κρούσμα η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία), ο Πρωθυπουργός σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη προχωρά στην υλοποίηση, με γοργούς ρυθμούς, ενός πολύ ευαίσθητου και δύσκολου στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος θωρακίζει τη χώρα σε επίπεδο ασφάλειας και θα της εξασφαλίσει στο εγγύς μέλλον μεγάλα οικονομικά οφέλη. Μέχρι στιγμής η υλοποίηση αυτής της δύσκολης στρατηγικής προχωρά με απόλυτη επιτυχία και όποιος επιθυμεί το καλό της χώρας θα πρέπει να το αναγνωρίσει και να κάνει ότι περνά από το χέρι του, περά από στενοκέφαλους πολιτικούς σχεδιασμούς, για να στεφθεί από επιτυχία.

*Ο Δημήτρης Απόκης είναι Δημοσιογράφος και Διεθνολόγος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: