ΕΘΝΟΣ: Καυτό e-mail για επιστροφή της τρόικας




Eντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα, με στόχο να κλείσει ο κύκλος της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης, που αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και τις προϋποθέσεις για την «προληπτική γραμμή στήριξης» γράφει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr).

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται ήδη το e-mail με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης επί των θεμάτων που έθεσε η τρόικα, καθώς και ορισμένες επιπρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές.
Βήματα προσέγγισης με την τρόικα, έτσι ώστε να λήξει το ταχύτερο δυνατό ο «κύκλος» της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και αφορά τόσο την αξιολογηση όσο και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν την «προληπτική γραμμή στήριξης» ως μια «συμφωνία-πακέτο», κάνει η κυβέρνηση προτάσσοντας ως κυρίαρχο το θέμα της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα μεταβατικό καθεστώς με ηπιότερη εποπτεία, περισσότερο χρόνο και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» στα χέρια των εκπροσώπων των δανειστών βρίσκεται ήδη το e-mail με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, επί των θεμάτων που έχει θέσει η τρόικα και σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται και η απάντηση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρό παζάρι της Αθήνας με την τρόικα

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή (www.kathimerini.gr), σε αναπροσαρμογή τακτικής προχωρεί η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή συνάντηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, διεκδικώντας πλέον να έχει, πριν από την όποια συμφωνία, καθαρή εικόνα όχι μόνον για την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά και για την «επόμενη ημέρα» μετά το Μνημόνιο. Ακόμη κι αν τυπικά υπάρξουν δύο διαδοχικές φάσεις (ολοκλήρωση αξιολόγησης και μετά η ανακοίνωση του νέου πλαισίου στήριξης της Ελλάδας) η τελική φάση της διαπραγμάτευσης αφορά, πλέον, πακέτο λύσης τόσο για την τρόικα όσο και για τη γραμμή πίστωσης και τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο έτος.

Στο ρεπορτάζ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΡΖΗ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει ως κυρίαρχο επιβαρυντικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις το «πολιτικό ρίσκο» και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να λάβει γνώση των δεδομένων. Εφόσον η πρόσκληση αποσταλεί θα αφορά συνάντηση των τριών ανδρών και όχι τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η διαπραγμάτευση-πακέτο συνεπάγεται πως, σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα δεν περιληφθούν στην τρέχουσα αξιολόγηση (π.χ. ασφαλιστικό) θα παραπεμφθούν, ως όροι, στην πιστωτική γραμμή του 2015, ενώ δίνει χρόνο στην Ευρωζώνη να καταλήξει για τους όρους της στήριξης και τον ρόλο του ΔΝΤ ώστε η Αθήνα να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Επιπλέον, μία συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μεν ορισμένα αντιδημοφιλή μέτρα αλλά και τη λύση για την επόμενη ημέρα θεωρείται ότι μπορεί πιο εύκολα να γίνει αποδεκτή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός λαμβάνει ως δεδομένη πλέον την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και η εκκρεμότητα δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τον Ιανουάριο. Χθες, πάντως, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας φέρεται να έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενο «κενό» στο πρόγραμμα της Ελλάδας θα σημάνει ότι από 1/1/2015 οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά θα πρέπει να καταφύγουν στον ELA.

H νέα προσέγγιση της ελληνικής πλευράς αφήνει, εκ των πραγμάτων, ανοικτό και ένα ακόμη ενδεχόμενο: εάν η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και στις πολιτικές συνθήκες, η λύση να αναζητηθεί μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, κι αν αυτή αποβεί άκαρπη των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με το εξωτερικό καθώς στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι επιδιώκεται συμφωνία στο σύνολο της ατζέντας, χωρίς όμως να κονιορτοποιούνται οι βασικές «κόκκινες γραμμές». Εν προκειμένω, η Αθήνα δεν αποδέχεται νέα δημοσιονομικά μέτρα και ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί δεν θα αναγνωρίζει δημοσιονομικό κενό. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και του υπ. Οικονομικών, το δημοσιονομικό κενό που «βλέπει» η τρόικα φαίνεται ότι περιορίστηκε από τα εκτιμώμενα 3,6 δισ. στα μισά. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ δεν συζητούν τώρα αλλαγές στις συντάξεις, στις ομαδικές απολύσεις και στο καθεστώς του ΦΠΑ. Αντιθέτως, θα προχωρήσουν ο συνδικαλιστικός νόμος σε σχέση με το λοκ άουτ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: