Μανιάτης: Κορυφαίος ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας




Την ενεργειακή πολιτική της χώρας παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης σε ομιλία του , ενώπιον πυκνού ακροατηρίου ενεργειακών παραγόντων, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, στο έγκριτο Κέντρο διεθνούς φήμης Centre for Strategic International Studies (CSIS) στην Ουάσινγκτον , στο όποιο έχουν παρουσιάσει απόψεις τους αρχηγοί κυβερνήσεων και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Η επίσκεψή του Υπουργού ΠΕΚΑ πραγματοποιείται στην Αμερική μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του κ. Ernest Moniz.

Ο Υπουργός κ. Μανιάτης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τον κορυφαίο ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, ο οποίος αναπτύσσεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

– Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος , διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο.

– Η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς.

– Η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης ( τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο ενεργειακό ρόλο της χώρας ως πύλης εισόδου Φυσικού Αερίου στη Ν.Α Ευρώπης, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του Ελληνο- βουλγαρικού διαδρόμου και στη συνέχεια την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Αφού αναφέρθηκε στα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και Νότια της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι νέες δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές στον τομέα αυτό.

Ο Έλληνας Υπουργός καταδίκασε απερίφραστα τις πρόσφατα προκλητικές και παράνομες με βάση το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες της Τουρκίας και επανέλαβε τις σαφείς θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παρουσιάζει το νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Αμερικανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μανιάτης προέβη σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του Bloomberg και του Europolitics.

Το πρόγραμμα του κ. Υπουργού συνεχίζεται την Τρίτη με συναντήσεις με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του τομέα της ενέργειας, τον Αμερικανό Ομόλογό του κ. Ernest Moniz, την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας κ. Novell, καθώς και με την κα Michelle Patron, Σύμβουλο του Πρόεδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

O Υπουργός θα συναντηθεί επίσης με υψηλόβαθμους εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

maniatis-giannis01-18august2013

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εφτασε στην Ουάσιγκτον ο Γιάννης Μανιάτης

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανταποκρινόμενος στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Αμερικανούς στην ελληνική πρεσβεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Στο ταξίδι του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη -που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου- ο κ. Μανιάτης έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Εrnest Μoniz, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, Catherine Novelli, ομάδα επιχειρηματιών και εκπροσώπων κορυφαίων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο στόχος

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, σε αυτές τις συναντήσεις, όπου τον υπουργό θα συνοδεύσουν ο γ.γ. Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, θα παρουσιαστούν οι δύο γύροι παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια και τα 2 χερσαία οικόπεδα, ενώ παράλληλα θα τεθεί και το ζήτημα του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, στόχος αυτού του ταξιδιού είναι η προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μας και η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως τον πιο σπουδαίο πόλο σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Διαλέξεις

Ακόμη ο υπουργός ΠΕΚΑ θα δώσει διαλέξεις σε ένα από τα σημαντικότερα think tanks στην Ουάσιγκτον (στο Center for Strategic and International Studies), με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Στο εγχώριο μέτωπο, εξάλλου, συνεχίζονται οι επαφές στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η αρχή έγινε από τα Ιωάννινα, την προηγούμενη εβδομάδα πήρε τη «σκυτάλη» η Πάτρα και ακολουθούν το Κατάκολο, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

Μεταρρύθμιση

Παράλληλα, όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, ο κ. Μανιάτης προωθεί μια «μεταρρύθμιση-ορόσημο», την ίδρυση «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΛΑΓΗΕ, των παραγωγών και των προμηθευτών ενέργειας. Για τη σημερινή εθνική αγορά ενέργειας προτεραιότητες είναι η εξωστρέφεια, η γεωπολιτική αναβάθμιση, η διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός, η μείωση τιμών, ο διαφανής ανταγωνισμός. Η υλοποίηση των αξόνων αυτών συνοψίζεται στην προώθηση του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Το όφελος

Μια ανοιχτή, διαφανής και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, εναρμονισμένη με το διεθνές περιβάλλον, πραγματοποιείται κυρίως προς όφελος των ίδιων των πολιτών, των ίδιων των καταναλωτών. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: