Αθήνα-Λευκωσία καθόρισαν μοχλούς πίεσης – Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στο Κάιρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενίσχυση των μέτρων που έχουν ληφθεί αποφάσισαν Αθήνα και Λευκωσία ενώ ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση της έντασης είναι ως φαίνεται μακρύς καθώς δεν αφορά μόνο την παρουσία του «Μπαρμπαρός», αλλά τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην κυπριακή πρωτεύουσα χθες αποτέλεσαν ευκαιρία για αξιολόγηση των εξελίξεων και για διαμόρφωση των επόμενων βημάτων. Αναστασιάδης και Σαμαράς είχαν χθες κατ ιδίαν συνάντηση, η οποία συνεχίστηκε στην παρουσία των συνεργατών τους. Ακολούθησε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, την οποία συμπροέδρευσαν Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κωδικοποίηση των αποτελεσμάτων των επαφών Σαμαρά στη Λευκωσία καταγράφονται ως εξής:

Πρώτο, σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, οι δυο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν τα μέτρα του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ενισχυθούν και να προωθηθούν το συντομότερο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στη συνέχιση των προσπαθειών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλά και για να εξασφαλιστεί στήριξη από την Ε.Ε. στη Λευκωσία και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία. Περαιτέρω, προχωρά η ενίσχυση των σχέσεων με γειτονικές χώρες, ώστε να δημιουργηθούν μοχλοί πίεσης στην Τουρκία. Είναι προφανές από τα όσα συζητήθηκαν πως από ελλαδικής πλευράς προκρίνεται μια τακτική χαμηλών τόνων καθώς όπως κατ΄ επανάληψη έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις, δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά η στρατικοποίηση της κρίσης.

Δεύτερο, σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε εκτενή ενημέρωση τόσο προς την ελλαδική αντιπροσωπεία όσο και στη σύσκεψη των Αρχηγών, που ακολούθησε στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν μια σειρά βήματα που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Οι προτάσεις αφορούν τη συγκρότηση πολιτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από Ε/Κ και Τ/Κ και θα ασχολείται με έρευνες και μελέτες, απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η τουρκική απορρίπτουν την πρόταση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, για διαφορετικούς λόγους.

Τρίτο, στη διάρκεια της σύσκεψης Αρχηγών, όλοι σε γενικές γραμμές συμφώνησαν στην ακολουθούμενη πολιτική ενώ αξιοποιώντας την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, εξέφρασαν ευχαριστίες προς την Αθήνα.

ΔΥΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ χρόνο πήραν οι δυο διαδοχικές συσκέψεις χθες στο προεδρικό, δηλαδή αυτή των δυο αντιπροσωπειών υπό τους Αναστασιάδη και Σαμαρά και η δεύτερη με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ως αποτέλεσμα τούτου άργησε να ξεκινήσει η ειδική σύνοδος της Βουλής.

Καθυστέρηση σημειώθηκε και το βράδυ της Πέμπτης στην έναρξη του επίσημου δείπνου, που παρέθεσε ο Πρόεδρος στον Πρωθυπουργό. Και τούτο γιατί η συνάντηση Αναστασιάδη- Άιντα κράτησε δυο ώρες και στο τέλος μπλέχθηκαν οι αποχωρούντες Οηέδες με τους αφιχθέντες συνδαιτυμόνες στο δείπνο.

ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τις διευρυμένες συνομιλίες και τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που ακολούθησε, τόνισε πως «κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, κι όχι η πρόκληση περαιτέρω εντάσεων», σημειώνοντας πως «εξάλλου δεν είναι εμείς που προκαλέσαμε».

Είπε πως θέλει να τονίσει τα αυτονόητα, τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την  Τουρκία «ότι οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της Κύπρου από την Ελλάδα, δηλώνοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε μπορεί να επιβραβεύονται». «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε δηλαδή απτά δείγματα ότι πραγματικά πιστεύει η Τουρκία στην επανένωση της νήσου και ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας ώστε να υπάρξει πρόσχημα για την προώθηση μεθοδεύσεων της εκτός πλαισίου των αποφάσεων των Ην.  Εθνών και σε βάρος του κυπριακού λαού», είπε ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως «τέτοια δείγματα δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν».

ΚΑΙΡΟ: Διακήρυξη τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας 

ΣΤΗΝ τριμερή σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κάιρο, στρέφεται η προσοχή. Αναστασιάδης και Σαμαράς αναχώρησαν χθες για το Κάιρο, όπου σήμερα θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσσι. Θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις ενώ το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη των τριών, με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο της συνεργασίας και τα επόμενα βήματα. Στη διακήρυξη θα καταδικάζεται η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ θα γίνεται αναφορά και την πρόθεση των χωρών που συμμετέχουν να προχωρήσουν σε συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, παραπέμποντας στο ανοικτό θέμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της επωφελούς αυτής συνεργασίας. Υπογράμμισε πως “ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς χώρας, αντίθετα προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κρατών μιας συγκεκριμένης περιοχής που ταράζεται από τα όσα καταμαρτυρούνται επί του εδάφους”.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του είπε πως θα συζητήσουν όλα τα θέματα. “Η Αίγυπτος είναι μια χώρα της περιοχής με πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Μπορούμε λοιπόν με την Αίγυπτο να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό κρίκο συνεργασίας τόσο ανάμεσα στους λαούς μας όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με πρώτο στόχο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την περιοχή”, πρόσθεσε. Επεσήμανε πως αυτό είναι ώριμο να προχωρήσει γιατί Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες και το ίδιο κοινό συμφέρον να ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: