Ποιος απειλεί το κομπόδεμα του Αδωνη;




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η διαχείριση των αποταμιεύσεων του Αδωνη Γεωργιάδη ελάχιστα ενδιαφέρει την κοινή γνώμη, πολύ περισσότερο εκείνους που όχι μόνο αποταμιεύσεις δεν έχουν, αλλά ούτε καν μισθό.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας για να αντιληφθεί ότι σε μια χώρα που βιώνει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφικό. Αλλά είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί τις καταθέσεις του κ. Γεωργιάδη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι δεν πείθει ότι έχει ρεαλιστικό σχέδιο για τη διαχείριση μιας χρεοκοπημένης οικονομίας, όσο κι αν «νερώνει» τη θέση περί διαγραφής του χρέους. Ολη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση, τη διαγραφή ή το θάψιμο στην κατάψυξη του χρέους περιλαμβάνει μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης. Δεν δείχνει να απασχολεί κανέναν το ενδεχόμενο η απάντηση των δανειστών να είναι μονολεκτική: «Οχι».

Οσο για τη… «λύση» του δημοψηφίσματος, είναι προφανές ότι όχι μόνο ο Αδωνης, αλλά κάθε πολίτης γνωρίζει ότι όσες φορές κι αν ψηφίσουμε, ακόμη και ποσοστά Βόρειας Κορέας να υπάρξουν, λεφτά οι κάλπες δεν θα γεννήσουν. Απλώς ίσως θα υπάρχει το άλλοθι ότι η συλλογική αυτοκτονία έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες και μάλιστα με εθνική ομοψυχία. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, μεσολαβεί ένα κρίσιμο διάστημα.

Η πολιτική αστάθεια μπορεί να έρθει σαν αποτέλεσμα αποτυχίας της κυβέρνησης που το σχέδιό της είναι φιλόδοξο μεν, αλλά ελάχιστα ρεαλιστικό, για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κινδυνεύει να διαλυθεί με ένα φύσημα ή με μια μέτρηση δημοφιλίας των βουλευτών και υπουργών στη Β’ Αθηνών. Με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, εκ των οποίων η μισή είναι έτοιμη να πάρει μεταγραφή στο ΣΥΡΙΖΑ και από τους υπόλοιπους βουλευτές οι περισσότεροι βάζουν τις κόκκινες γραμμές για χάρη των ψηφοφόρων τους, η κυβέρνηση συμβάλλει επίσης στη δημιουργία κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας.

Η κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο και η φαρέτρα της είναι σχεδόν άδεια. Αν δεν αλλάξει σύντομα κάτι, τότε μπορεί, πριν ακόμη χρειαστεί η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, να προκύψει πραγματικός κίνδυνος και για τις αποταμιεύσεις του κ. Γεωργιάδη. Αλλά μικρή σημασία θα έχει τότε πια για τους υπόλοιπους και για τη χώρα…

ΠΗΓΗ: WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: