Νομικά μέτρα κατά εταιρειών που βοηθούν την Τουρκία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία μελετά τρόπους αντίδρασης και αποτροπής οποιασδήποτε κίνησης για μεταφορά από τους Τούρκους πλατφόρμας, την οποία να εγκαταστήσουν στα κυπριακά τεμάχια εντός της ΑΟΖ μας. Όπως πληροφορούμαστε, για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βολιδοσκοπήσει δύο τουλάχιστον διεθνείς εταιρείες για να ενοικιάσει πλατφόρμα, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ για την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει δική της, αναφέρθηκε επίσης στην ίδια συνεδρίαση. Τα μέτρα που εξετάζει η Λευκωσία είναι κατά κύριο λόγο νομικά και αφορούν τόσο εσωτερικά ένδικα μέσα όσο και ευρωπαϊκά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» την Κυριακή, είπε πως αυτές οι εταιρείες οι οποίες είναι εξειδικευμένες στον τομέα αυτό, «δεν πιστεύουμε ότι θα θέσουν σε ρίσκο ή το όνομα ή ακόμη το γόητρό τους για να προσχωρήσουν και να συνηγορήσουν σε μία παράνομη ενέργεια». Παραπέμποντας σε μέτρα που θα λάβει η Λευκωσία σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει, είπε πως δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, προσθέτοντας πως «δεν είναι τόσο απλό ότι ενοικιάζεις και αγοράζεις ένα γεωτρύπανο και αρχίζεις γεωτρήσεις. Χρειάζεται αρκετή εργασία, τεχνογνωσία εξειδικευμένο προσωπικό για να προχωρήσεις σε μία τέτοια ενέργεια και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείς να προχωρήσεις μέσα σε μία εβδομάδα».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που κινείτο χθες εντός των τεμαχίων 1, 2, 8, εισήλθε και στο 9, ενώ φαίνεται να προβαίνει σε σεισμογραφική αποτύπωση του ενεργειακού πλούτου μεγάλων τμημάτων των κυπριακών τεμαχίων. Τούτο, δείχνει πως οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Bulent Arinc, μιλώντας στη Συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Κωνσταντινούπολης του AKP αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην Κύπρο. «Σήμερα στην Τουρκία κάνουμε συζητήσεις για το αέριο», είπε και πρόσθεσε ότι «τη στιγμή αυτή, διενεργούμε σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα με το “Μπαρμπάρος”, που έχουμε πάρει από τη Νορβηγία». Υπενθυμίζοντας ότι οι Ε/κ αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες, ο Arinc δήλωσε τα εξής: «Εάν κάναμε κάτι τόσο σοβαρό που να τους φοβίσει και να τους τρομάξει, αυτό μας χαροποιεί. Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουν από το τραπέζι, ας καθήσουν στο τραπέζι να συνομιλήσουν και εάν υπάρξει ενότητα στην Κύπρο ας προχωρήσουν. Αλλά εμείς ανησυχούμε».

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διανυκτέρευσε προχθές σε κλινική στη Λεμεσό και υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Διαπιστώθηκε χαμηλή αιμοσφαιρίνη, ενώ χρειάστηκε αίμα. Πήρε εξιτήριο στις 10 το πρωί χθες και από εκεί πήγε στο Προεδρικό. Για τις επόμενες ημέρες έχει περιορίσει τις συναντήσεις του, μετά από υποδείξεις των γιατρών του.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΤΗΝ Αθήνα επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι στις 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μεταβεί από εκεί στο Κάιρο όπου θα γίνει στις 8 του μηνός η προαναγγελθείσα 1η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Η επιβεβαίωση έγινε μέσω της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ, με την οποία γινόταν γνωστό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φθάνει σήμερα στη Λευκωσία, θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, στις 7 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια Σαμαράς και Βενιζέλος, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβούν στο Κάιρο. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: