Λευκός Οίκος: Η Τουρκία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες




Τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας στον αγώνα κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, τόνισε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος μετέδωσε το Πρακτορείο REUTERS.

Η Λίσα Μονάκο, σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το Ισλαμικό Κράτος τόσο στις γειτονικές χώρες, Ιράκ και Συρία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Τουρκία συμφώνησε την Παρασκευή να υποστηρίξει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Η Μονάκο «εξέφρασε την εκτίμησή της για την υποστήριξη της Τουρκίας στις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας από την πλευρά της Άγκυρας, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το Ισλαμικό Κράτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουάσινγκτον σημείωσε προόδους στην προσπάθειά της να πείσει την Τουρκία να συμμετάσχει στη μάχη ενάντια στο ΙΚ

Οι ΗΠΑ σημείωσαν προόδους με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να την πείσουν να εμπλακεί περαιτέρω στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

Ο επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Άλεν, και ο αναπληρωτής του Μπρετ ΜακΓκερκ, ολοκλήρωσαν μια διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία στη διάρκεια της οποίας προσπάθησαν να πείσουν την Άγκυρα να συμμετάσχει στρατιωτικά στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ που απειλούν τα σύνορά της.

Όταν ρωτήθηκε αν οι επαφές με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ απάντησε θετικά.

«Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης», ένα από τα στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής στη Συρία, όπως την παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Εξάλλου ο Άλεν και ο ΜακΓκερκ συναντήθηκαν στην Άγκυρα με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Επίσης η Χαρφ επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα αμερικανών στρατιωτικών θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα για να συζητήσει με ομολόγους τους του τουρκικού στρατού.

Παράλληλα ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τη Λίσα Μόνακο, σύμβουλο του Ομπάμα για την τρομοκρατία, για να εξετάσουν «τρόπους για την επέκταση της ήδη στενής συνεργασίας στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και για την περαιτέρω ενσωμάτωση των μοναδικών ικανοτήτων της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό» εναντίον του ΙΚ.

Η Μόνακο υπογράμμισε «τη σημασία να επιταχυνθεί» η βοήθεια της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Η σύμβουλος του Ομπάμα επέμεινε «στην ανάγκη να ενισχυθούν πιο γρήγορα οι ικανότητες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» και να γίνουν περισσότερα «για να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα» προκειμένου να εμποδίζεται η έλευση ξένων μαχητών στη Συρία.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον το ΙΚ, που απειλεί τα σύνορά της καθώς πολιορκεί την κουρδική πόλη Κομπάνι.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την αγανάκτησή της για την επιφυλακτικότητα του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ να δεσμευθεί στρατιωτικά στη Συρία.

«Η Τουρκία βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συνεισφέρει στις προσπάθειες του συνασπισμού να νικήσει το ΙΚ», είχε επισημάνει η αμερικανική διπλωματία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: