Ο αδιέξοδος νεο-οθωμανισμός του Νταβούτογλου




Στον αδιέξοδο και επικίνδυνο νέο-οθωμανισμό του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρεται άρθρο γνώμης του Soner Cagaptay που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του FOREIGN AFFAIRS με τίτλο «The New Davutoglu».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ο νέο-οθωμανισμός του Τούρκου Πρωθυπουργού, που ανέτρεψε τις αρχές του κεμαλισμού και την προσήλωση της χώρας προς τη Δύση στρέφοντας την προς τη Μέση Ανατολή και τις ισλαμικές χώρες, εκθέτει την Τουρκία στις περιφερειακές απειλές. Λόγω του νέο-οθωμανικού δόγματος και της παρεμβατικής της πολιτικής η Τουρκία έχει διαταράξει τις σχέσεις της με χώρες όπως το Ιράν και το Ιράκ, ενώ προβληματική ήταν η διαχείριση και των σχέσεων με τη Συρία. Η ανάπτυξη επίσης των σχέσεών της με τους Κούρδους του Ιράκ, λόγω της προσδοκίας ελέγχου των δικών της κουρδικών πληθυσμών, συνέβαλε στην ψύχρανση των σχέσεων με το Ιράκ.

Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνεται, είναι δύσκολη μια αλλαγή της τουρκικής πολιτικής που παραμένει δέσμια των αποφάσεων των τελευταίων ετών. Ο μόνος τρόπος ωστόσο εξόδου της Τουρκίας από το αδιέξοδο θα ήταν η επαναπροσέγγιση της χώρας με τη Δύση κατά το πρότυπο των Κεμαλιστών. Η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους πραγματικούς της συμμάχους, όπως την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να ελέγξει τις περιφερειακές απειλές και να ευημερήσει μαζί τους.

ΠΗΓΗ: http://www.foreignaffairs.com/print/139120

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: