Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε κατά 24% τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία —μια χώρα που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα στο ουκρανικό ζήτημα— όπως ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική εταιρεία μεταφοράς αερίου PGNiG.

Την Τρίτη “παρατηρήθηκε μείωση των παραδόσεων κατά περίπου 24% σε σύγκριση με τον όγκο που είχε παραγγελθεί” από τους αγωγούς φυσικού αερίου που διασχίζουν την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αναφέρει η PGNiG στην ανακοίνωσή της. “Εξετάζουμε τις αιτίες, κυρίως για να διευκρινίσουμε εάν οφείλονται σε τεχνικούς ή εμπορικούς λόγους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τη Βαρσοβία, μείωση του όγκου του φυσικού αερίου κατά 20% παρατηρήθηκε και την Δευτέρα.

Η Πολωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και στηρίζει ξεκάθαρα τη νέα, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου. Η Πολωνία καταναλώνει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και τα δύο τρίτα αυτού του όγκου εισάγονται κυρίως από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία από την πλευρά της από τον Απρίλιο εφοδιάζεται με φυσικό αέριο μεταξύ άλλων από τη γερμανική εταιρεία RWE μέσω Πολωνίας, με τη λεγόμενη “ανάστροφη ροή” του ρωσικού αερίου. Η ουκρανική εταιρεία Ukrtransgaz ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί μείωση των ποσοτήτων που εισάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μέσω της “ανάστροφης ροής”.

Η Gazprom δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Μία πηγή ωστόσο είπε ότι οι καταγγελίες της Βαρσοβίας “εξετάζονται”.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: