“Η Ελλάδα συμβόλαιο ζωής για τη Δύση”…




Με την παράθεση εκμυστηρεύσεων του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον ίδιο, ο Ελληνοαμερικανικός επισκέπτης ερευνητής του Central European University και του Hoover Institution, Markos Kounalakis, αναδεικνύει, σε άρθρο του στη SACRAMENTO BEE με τίτλο «Greece is a good insurance policy for the West», την κρίσιμη σημασία της Ελλάδας για τη Δύση και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της λαθρομετανάστευσης.

Ο αρθρογράφος ξεκινά το άρθρο του με τα πρόσφατα εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη, που χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να καταλήξει στην περιοχή της Πύλου, τόπο καταγωγής του Έλληνα Πρωθυπουργού, στον κόλπο του Ναβαρίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη ναυμαχία, με τις Δυτικές Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) να καταστρέφουν τον οθωμανικό στόλο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Ήταν όπως επισημαίνεται το 1927, όταν ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ αυτοανακηρύχθηκε Χαλίφης και ξεκίνησε έναν –τελικά- ανεπιτυχή ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά των Δυτικών Δυνάμεων.

Εύκολα, σημειώνεται, μπορεί να γίνει ο παραλληλισμός μεταξύ αυτών των μαχών και του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η επιτυχία της Δύσης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στην πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα βρίσκονταν τότε, όπως και τώρα, στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και μιας ανελεύθερης Εγγύς Ανατολής, που γίνεται ολοένα πιο ριζοσπαστική και βίαιη. Τότε όπως και τώρα η Ελλάδα φέρει ένα δυσανάλογα μεγάλο Δυτικό βάρος σε αυτόν τον αγώνα, τονίζει ο αρθρογράφος.

Το βάρος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο κ-μ του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τις καταστροφικές οικονομικές προκλήσεις στο εσωτερικό της και την πραγματικότητα των διάτρητων συνόρων της με τα κύματα των λαθρομεταναστών.

Όσον αφορά στην οικονομία της η χώρα ζει σε μια περίοδο επιβεβλημένης λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την Eurostat το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 174,1% σε σχέση με το ΑΕΠ, δηλαδή για κάθε δολάριο που κερδίζει η Ελλάδα χρωστάει 1,75 δολάρια. «Αυτό δεν είναι συνταγή ανάπτυξης», σημειώνει.

Ο αρθρογράφος κάνει επίσης αναφορά, μεταξύ άλλων, στην υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα των νέων που ανέρχεται στο 60%, στις κοινωνικές εντάσεις, στις υψηλές τιμές και στην ύφεση, τονίζοντας ότι οι εντάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ορατές στην Αθήνα, όπου συνωστίζονται και οι λαθρομετανάστες που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, η λιγότερο ικανή χώρα, επιβαρύνεται δυσανάλογα με το κόστος εξυπηρέτησης των λαθρομεταναστών στην ΕΕ. Το 90% των λαθρομεταναστών εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, υπό την ανοχή της Τουρκίας. Το 10% περίπου του ελληνικού πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες πολλοί εκ των οποίων επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ελλάδα εξαιτίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των πιέσεων προς την κυβέρνηση από μια εξαγριωμένη κοινή γνώμη και η ενίσχυση της Ακροδεξιάς, η οποία ωστόσο δεν είναι στον ίδιο βαθμό, όπως στη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στη Σουηδία. Επίσης ένα σχετικά νέο λαϊκιστικό και ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει σήμερα στις βουλευτικές εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, είναι αισιόδοξος για την προοπτική της Ελλάδας και την σταδιακή βελτίωση της οικονομίας της. Τονίζοντας τα θετικά στοιχεία και τις επιτυχίες της ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Πύλο ο κ. Σαμαράς του εκμυστηρεύτηκε ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές την άνοιξη, μια πράξη που εξίσωσε με «αυτοκτονία», και ότι μια κυβέρνηση από τη σημερινή αντιπολίτευση θα οδηγούσε στο «όχι άλλο ΝΑΤΟ», «όχι άλλο ευρώ». Έδωσε επίσης έμφαση στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ως «μια δημοκρατική χώρα σε μια ταραγμένη περιοχή» και στο ότι η χώρα του είναι «πολύ κοντά στο ηφαίστειο».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος το ηφαίστειο του Ισλαμικού Κράτους εξεράγη πολύ κοντά, αλλά η Ελλάδα παραμένει ήρεμη. Τόσο ειρηνική που το 2014 ο αριθμός ρεκόρ των 22,5 εκ. τουριστών ψήφισε υπέρ της σταθερότητας της Ελλάδας και συνέβαλε στην στήριξη της οικονομίας της. Η Ελλάδα παραμένει μια όαση σταθερότητας σε μια έντονα ασταθή ΝΑ Μεσόγειο.

Τέλος γίνεται αναφορά σε δήλωση του Πρωθυπουργού σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. «Είναι θαυμάσιο, είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Καθώς η νέα συμμαχία της Δύσης μάχεται κατά του πρόσφατα αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στο β. Ιράκ και στη Συρία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μια σημαντική προληπτική στήριξη της αγκιστρωμένης στη Δύση Ελλάδας αποτελεί την καλύτερη ασφάλεια ζωής τόσο για τα μαρμάρινα αγάλματα, όσο και για τις εύθραυστες κυβερνήσεις», καταλήγει ο αρθρογράφος.

http://www.sacbee.com/2014/09/21/6720978/markos-kounalakis-greece-is-a.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: