Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενημερωθήκαμε οτι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αποφασίσει για …οικονομικούς λόγους να καταργήσει την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής και έτσι να γλυτώσει το «μυθικό» ποσό των 400 χιλιάδων δολαρίων σε ένα προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με τον Τάσο Ζαμπά, στενό φίλο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, σπεύσαμε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για μία μεγάλη αδικία εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και της ίδιας της Αμερικής.

Το ζήτημα αφορούσε και το γεγονός, ότι οι υπηρεσίες όλων των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων, δεν θα επηρεάζονταν από τις αποφάσεις για περικοπές, πέραν της μείωσης μερικών θέσεων εργασίας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε το θυμό του, και υποσχέθηκε να ασχοληθεί με το θέμα. Στις 22 Ιανουαρίου, έστειλε στον Τζέφρι Σελ, επικεφαλής του Broadcasting Board of Governors, που έχει την ευθύνη για τις ξένες υπηρεσίες της «Φωνής της Αμερικής» επιστολή διαμαρτυρίας, από τον οποίο απαιτούσε να αναθεωρήσει την απόφασή για κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας. Η επιστολή καθυστέρησε την υλοποίηση της απόφασης για οκτώ μήνες.

Από τη μάχη που ξεκίνησε, για διάσωση της Ελληνικής Υπηρεσίας, η οποία εξέπεμπε για 72 χρόνια, απουσίαζαν για διάφορους λόγους, άλλοι πολιτικοί που ευεργετήθηκαν από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Αλλοι, (οι Ρεπουμπλικάνοι) επειδή συμφωνούσαν με τις περικοπές στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ομπάμα –μόνο που αυτές αφορούσαν μόνο την Ελληνική Υπηρεσία και τις 400 χιλ. δολάρια που κόστιζε- και άλλοι, (οι Δημοκρατικοί), που δεν επιθυμούσαν να ειδωθεί η πιθανή υποστηριξή τους ως «χαστούκι» στον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει μόνος του ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής, να κινεί γη και ουρανό για τη διάσωση της ΦτΑ. Απουσίαζαν δυστυχώς και οι οργανώσεις της Ουάσιγκτον, όπως η ΑΧΕΠΑ, η οποία, όμως, μετά τη δημοσιοποίηση του κλεισίματος της Ελληνικής Υπηρεσίας συνόδευσε την ανακοίνωσή της με (κροκοδείλια) δάκρυα, αντί να ξεκινήσει εκστρατεία –από κοινού με άλλες ομογενειακές οργανώσεις- για να αλλάξει η απαράδεκτη απόφαση.

Σε επικοινωνία μας με το γραφείο του κ. Μενέντεζ, πληροφορηθήκαμε ότι για το γερουσιαστή το θέμα της ΦτΑ παραμένει ορθάνοικτο και ότι έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Broadcasting Board of Governors, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα θα επανέλθει σύντομα στον «αέρα» για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ομογένεια και όσους στην Ελλάδα επέλεγαν την ενημέρωσή τους μέσω της ΦτΑ. Το πρόγραμμα μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο του κ. Μενέντεζ διαπραγματεύθηκε τροπολογία στο σχετικό νόμο, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας. Βεβαίως, πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, και πρέπει να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στη ψηφοφορία, διαφορετικά η τροπολογία θα «ηττηθεί» για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των μελών του Κογκρέσου.

Ο κ. Μενέντεζ βασίζει την αντίδρασή του σε μία σειρά επιχειρημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει και στην κατάθεση της τροπολογίας, που εάν υπερψηφιστεί θα επιτρέψει την επανειτουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει τα εξής:

            “Η μακροχρόνια σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι χτισμένη σε μια εταιρική σχέση που έχει προωθήσει για χρόνια τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών. Αυτή η σχέση, που χαρακτηρίζεται από δεσμούς βαθιάς πολιτικής, πολιτιστικής, και οικονομικής συνεργασίας όπως και δεσμούς ασφάλειας, έχει αυξηθεί βαθύτερα με την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών που κατέστησαν δυνατοί από την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερική. Το Ελληνικό Πρόγραμμα έχει παίξει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών μας και έχει προωθήσει τις δημοκρατικές αξίες και τις ιδέες της ελεύθερης αγοράς στην Ελλάδα για δεκαετίες.

Μετά την πληροφόρηση που είχα για το σχέδιο της Φωνής της Αμερικής να διακόψει το ελληνικό πρόγραμμα στις αρχές αυτού του έτους , είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στο Broadcasting Board of Governors. Με την Ελλάδα να εξέρχεται της οικονομικής κρίσης που είχε βαθιές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις για τη χώρα, και με την αστάθεια να εξαπλώνεται σε κοντινές περιοχές, τώρα δεν είναι σαφώς η στιγμή να τερματιστεί μια υπηρεσία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε τις καλύτερες εκ των ιδεών μας και τα καλύτερα εκ των ιδανικών μας με το ελληνικό κοινό.

            Στο πλαίσιο αυτό, είναι υψίστης σημασίας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί έχουμε ένα φόρουμ για να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αμερική, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είμαι πεπεισμένος ότι η πλατφόρμα που είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ένα πρόγραμμα για το οποίο θα πράξω ότι περνά από το χέρι μου για να αποκατασταθεί. “

Τα παλαιότερα χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πτώση της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, επικράτησε η εντύπωση ότι η ΦτΑ και οι δημοσιογράφοι της, ασκούσαν προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός δεν ισχύει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, που έχω προσωπική πείρα του επαγγελματισμού και της δεοντολογίας που καθοδηγούσε τα βήματα των συναδέλφων μέχρι που η Ελληνική πηρεσία κατέβασε τα ρολά. Τα κείμενα και οι ανταποκρίσεις των συναδέλφων δημοσιογράφων χαρακτηρίζονταν από επαγγελματισμό και αγάπη για την Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελληνική Υπηρεσία αποτελούσε το αντίβαρο στην προπαγάνδα των Τούρκων, των Σκοπιανών και των Αλβανών, και αυτό που την χαρακτήριζε ήταν η υπηρεσία για την αλήθεια. Απουσίαζε πάντα το στοιχείο της υπερβολής, σε αντίθεση με τα προγράμματα για την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία, τα οποία τολμώ να υποστηρίξω ότι είναι κέντρα προπαγάνδας.

ΑΠΟ ΤΟ 1942

Η Ελληνική Υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1942 και η θεματολογία της κάλυπτε πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας της Αμερικής.

Οι δημοσιογράφοι της κάλυψαν τραγωδίες και θριάμβους της Ελλάδας και της Κύπρου και ενημέρωναν τη κοινή γνώμη των δύο χωρών για τα πιό σημαντικά γεγονότα των ΗΠΑ. Η τουρκική εισβολή και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και οι εκδηλώσεις της Ομογένειας για την τραγωδία της Κύπρου, ήταν θέματα που κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία της Ελληνικής Υπηρεσίας. Επαιξε σημαντικό ρόλο και στη δημοσιοποίηση της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η πιό λαμπρή επιτυχία της Ελλάδας στην πρόσφατη ιστορία της. Οι δημοσιογράφοι απέφυγαν κάθε ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας και της Κύπρου και φιλοξενήθηκαν στις εκπομπές τους πολιτικοί όλων των κομμάτων και ιδεολογιών.

Ο Γιώργος Μπίστης θεωρείται ο «πατέρας» της Ελληνικής Υπηρεσίας. Μέχρι το κλείσιμό της πρόσφεραν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους, οι δημοσιογράφοι Αννα Καραγιαννοπούλου, Ζωή Λεουδάκη και Δημήτρης Μανής.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: