Ελεγχος από τους Ουκρανούς – Μέρος της ρωσικής φάλαγγας πέρασε τα σύνορα κοντά στο Ντονέτσκ




Ουκρανοί συνοριοφύλακες πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε ρωσικό έδαφος για να ξεκινήσουν την επιθεώρηση του φορτίου της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για την ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής.

Οι συνοριοφύλακες θα ελέγξουν το φορτίο σε ρωσικό έδαφος, απέναντι από την ουκρανική κοινότητα Ιζβαρίν που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Αντρίι Ντεμτσένκο. Όπως είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς, πολλοί από τους συναδέλφους του “βρίσκονται ήδη εκεί”.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε την Πέμπτη τον έλεγχο του οδικού άξονα που συνδέει το Λουγκάνσκ, το προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, με τα ρωσικά σύνορα, τον δρόμο δηλαδή που πρόκειται να ακολουθήσει η ρωσική φάλαγγα που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις απέσπασαν από τους αντάρτες το χωριό Νοβοσβιτλίβκα, γεγονός που τους επέτρεψε να κλείσουν και «την τελευταία οδική σύνδεση» ανάμεσα «στην πόλη του Λουγκάνσκ και άλλες περιοχές που ελέγχουν οι μισθοφόροι, ιδίως το συνοριακό φυλάκιο Ιζβαρίν», είπε ο Αντρίι Λισένκο, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας.

Μετά τις επιτυχίες αυτές του ουκρανικού στρατού και τις αιματηρές, πολύνεκρες μάχες που έφτασαν ακόμη και στο κέντρο του Ντονέτσκ, δύο ηγέτες των ανταρτών, μεταξύ των οποίων και ο “υπουργός Άμυνας”, ο Ρώσος Ιγκόρ Στρέλκοφ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

«Το υπουργικό συμβούλιο (της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ) αποδέχθηκε την παραίτηση του Ιγκόρ Στρέλκοφ», η οποία συνδέεται με μια αλλαγή «των καθηκόντων» του, ανέφερε μια ανακοίνωση της ηγεσίας της «Λαϊκής Δημοκρατίας», που δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα νέα του καθήκοντα.

Λίγο νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουγκάνσκ, Βαλέρι Μπολότοφ, δηλώνοντας ότι αποχωρεί “προσωρινά” από τα καθήκοντά του λόγω του τραυματισμού που είχε υποστεί τον Μάιο. Την περασμένη εβδομάδα είχε παραιτηθεί επίσης και ο “πρωθυπουργός” του Ντονέτσκ, ο Ρώσος Αλεξάντερ Μποροντάι.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ουκρανία να επιδείξει “αυτοσυγκράτηση” ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους των βρετανικών εφημερίδων Γκάρντιαν και Τέλεγκραφ, η ρωσική φάλαγγα που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, έχει σταματήσει πριν από τα σύνορα. Ωστόσο, 23 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα οχήματα που όλα φέρουν ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας, πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία κοντά στο Ντονέτσκ, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, τοπική ώρα.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της φάλαγγας η Ρωσία ζήτησε να κηρυχθεί κατεπειγόντως εκεχειρία στην περιοχή. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, από την άλλη, έκανε γνωστό ότι ένας από τους εκπροσώπους της είναι σε επαφή με τον επικεφαλής της οχηματοπομπής και επιβεβαίωσε το σημείο όπου βρίσκεται.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους φιλορώσους αυτονομιστές πέρασε στην ουκρανική επικράτεια τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ανέφεραν δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βυτιοφόρα καυσίμων και άλλα οχήματα υποστήριξης διέσχισε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας αργά το βράδυ της Πέμπτης όπως μετέδωσαν οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Telegraph.

Το κομβόι περίμενε μέχρι να πέσει το σκοτάδι πριν ξεκινήσει να διασχίσει ένα σημείο διέλευσης με αγκαθωτό σύρμα που σηματοδοτεί τα σύνορα και οδηγεί στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας το οποίο ελέγχεται από τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές όπως ανέφερε ο Guardian.

Η διάβαση έγινε στα σύνορα κοντά στη ρωσική πόλη του Ντόνετσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της ομώνυμης ουκρανικής πόλης.

Η ρωσική φάλαγγα που αποτελείται από σχεδόν 280 φορτηγά είχε αρχικά σταματήσει στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Η Ουκρανία επέμενε η οχηματοπομπή να εισέλθει στο έδαφος της μόνο υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ή η Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η ρωσική φάλαγγα βοήθειας είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση διότι η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στη Κίεβο χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως εχθρό που επιτίθεται στην ουκρανική δημοκρατία. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι τα οχήματα της θα μπορούσαν να μεταφέρουν όπλα για τους αυτονομιστές. Και η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για την υποστήριξη των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA, AFP – Photo by Maxim Shemetov

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: