Καλά και στο …Παρίσι, αλλά καλύτερα να φεύγουν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Η είδηση για μερική «μετακίνηση» των διαπραγματεύσεων για το «Ελληνικό Πρόγραμμα», που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές με την Τρόικα, είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για πολλούς λόγους. Βεβαίως, θα ήταν καλύτερα και για την κυβέρνηση και περισσότερο για το λαό, να φύγουν και να μην ξανάρθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, διότι μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών μέτρων και αβάστακτης λιτότητας, η χώρα βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση από το 2010, όταν και παραδόθηκε στην Τρόικα.

Είναι καλή είδηση η αλλαγή του τόπου των διαπραγματεύσεων, από την Αθήνα στο Παρίσι και ξανά στην Αθήνα, αν και δεν επιλύει κανένα απολύτως πρόβλημα, πέραν του γεγονότος ότι στη διάρκεια της παρουσίας των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα παραλύει το σύμπαν. Μου έλεγε ένας υπάλληλος του ΔΝΤ ότι αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα κάθε φορά που επιστρέφουν τα κλιμάκια δεν το έχουν ζήσει πουθενά. Ισχυρίστηκε, και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω ότι για όσο διάστημα διεξάγεται η επιθεώρηση δεν λειτουργεί τίποτα στα αρμόδια υπουργεία.

Πέραν της απονομής των όποιων ευσήμων για τη «μετακίνηση» των αρχικών συζητήσεων στο Παρίσι, έφτασε η ώρα για να παρθούν τελικές αποφάσεις, και για το μέλλον του Ελληνικού Προγράμματος, αλλά πάνω απ’ όλα, για το μέλλον της χώρας. Η φράση «δεν πάει άλλο» του σοφού ελληνικού λαού, πρέπει να γίνει σλόγκαν του πρωθυπουργού της Ελλάδας και όσων διαπραγματεύονται με τους επικεφαλής της Τρόικα. Διότι είναι πρόκληση να ακούμε από επίσημα χείλη για νέα συγκεκαλυμμένα μέτρα και αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Τρόικα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα πρόνοιες του Μνημονίου από το …2010, ενώ χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν προγράμματα μετά από την Ελλάδα, έχουν εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης.

Στη χώρα μας τίποτα δεν έγινε σωστά… Στις αρχές του 2009 δεν πίστεψε κανείς τον Κώστα Καραμανλή ότι η χώρα βούλιαζε. Ακόμα και οι υπουργοί του, τον έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, όταν τους καλούσε σε συνεδριάσεις και τους μιλούσε για την οικονομία. Βεβαίως, δεν μπορεί να αθωωθεί επειδή αυτός «τα έλεγε». Διότι ή έπρεπε να τους αλλάξει ή έπρεπε να απευθυνθεί στο λαό πολύ νωρίς, όχι τον Σεπτέμβριο του ’09, και να εκστομίσει την αλήθεια.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, που δεν είχε ίχνος γνώσεων για την οικονομία, υποσχέθηκε στο λαό ότι «τα λεφτά υπάρχουν» ακριβώς επειδή δεν …καταλάβαινε και επειδή είχε μπερδέψει το χρέος με το έλλειμμα, ένα λάθος που κάνουμε πολλοί. Η διαφορά μας είναι ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελέγη για να κυβερνήσει τον τόπο, ενώ εμείς οι υπόλοιποι «κυβερνούμε» τους εαυτούς μας, χωρίς να επηρεάζουμε τις ζωές ενός λαού.

Για μένα, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του κ. Παπανδρέου, ήταν ότι συμφώνησε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που δεν αφορούσε τα προβλήματα μίας χώρας του νότου της Ευρώπης. Από την αρχή, όσοι γνώριζαν στοιχειώδη οικονομικά, μας προειδοποιούσαν ότι το Πρόγραμμα δεν είναι εφαρμόσιμο. Ένα άλλο λάθος ήταν η δήθεν «εκδίωξη» της Τρόικα, τον Αύγουστο του 2011, και μάλιστα οι παρατρεχάμενοι του τότε πρωθυπουργού προσπάθησαν να διοχετεύσουν στους …ιθαγενείς, ότι έκλεισε την πόρτα πίσω του… Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν και μετά τους παρακαλούσαμε να επιστρέψουν.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εισήλθε στο πέμπτο έτος του Προγράμματος αποδεικνύει:

Πρώτον, την αποτυχία εφαρμογής και υλοποίησής του, και

Δεύτερον, τα λάθη των εκπροσώπων των δανειστών ήταν καταλυτικά για τη συνεχιζόμενη οικονομική τραγωδία του ελληνικού λαού.

Θα ήταν καλό αν μπορούσαν να συνεννοηθούν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και από κοινού να εκπονήσουν ένα σχέδιο «ειρηνικής» εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα. Διότι η εκδίωξη της Τρόικα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού η χώρα παραμένει «σιδηροδέσμια» με την υπογραφή της.

ΠΗΓΗ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: