Ταρακούνησαν την Ελλάδα τα 5,7 Ρίχτερ στη Λακωνία




Ταρακούνησε τη νότιο Ελλάδα η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής, στο θαλάσσιο χώρο 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας ή 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.

Στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή». Στα 5,7 Ρίχτερ προσδιόρισε το μέγεθος του σεισμού και το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο USGS.

Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση από τον ίδιο εστιακό χώρο μεγέθους 4,7 βαθμών. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για ζημιές ή τραυματισμούς.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χλμ.

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Τέτοιοι σεισμοί δεν μας δημιουργούν κάποια προβληματα», πρόσθεσε.

Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός», τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, χαρακτηρίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μαρία Σαχπάζη, τον σημερινό σεισμό .

Η κ. Σαχπάζη προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 90 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4, 7 Ρίχτερ (στις 6.48 π.μ.) και 2,6 Ρίχτερ (στις 7.13 π.μ.). Αντίθετα με τους επιφανειακούς, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν δίνουν μετασεισμούς ή και όταν δίνουν αυτοί δεν είναι ισχυροί, όπως διευκρινίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευτάια χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» καταλήγει.

SEISMOS01-29AUGUST2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ελλάδα: Σεισμός 5.7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ

Στους 5,7 βαθμούς Ρίχτερ προσδιορίζει επισήμως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 06:45 με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας ή 58 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.

Στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση χαρακτηρίζεται “πολύ ισχυρή”.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται στις δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χιλιόμετρα.

«Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός» εκτίμησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Το επίκεντρο εντοπίζεται νότια του Αργολικού Κόλπου. Σεισμός ενδιάμεσου βάθους με μια εστία στα 80-85χλμ. Μάλλον πρόκειται για κλασσικό σεισμό αυτού του είδους και γι’ αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος έντονης ανησυχίας. Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ισχυρούς και πολλούς μετασεισμούς και άρα αν απουσιάζουν δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ανώμαλη εξέλιξη. Ο ευρύτερος χώρος του νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Δεν μας δημιουργεί κάποιο προβληματισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.Καθησυχαστικός εμφανίζεται στις δηλώσεις του και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές.ΠΗΓΗ: www.amna.gr, www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: