Πρόκληση η διαχείριση των «κόκκινων δανείων»




Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων δανείων», ανέφερε χθες το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 3ο Eurobank Investor Forum, στο οποίο συμμετέχουν 30 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 3 τρισ. δολαρίων.

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, δημιουργείται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργητικό management των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών εκείνων των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, ενώ απαιτείται πιο μόνιμη λύση για τα δάνεια που δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν. Και τόνισε: Προϋπόθεση όμως για να βελτιωθεί η ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να περιοριστούν τα ποσοστά ανεργίας.

Νέες πιστώσεις

«Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν σε εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ και κάλεσε τις τράπεζες να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες και να δώσουν κίνητρα για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στο πτωχευτικό δίκαιο σημειώνοντας πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και επιτρέποντας σε αυτές τις εταιρείες να επιστρέψουν στην αγορά, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για απασχόληση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: