Κύπρος: Οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν κύρια κατοικία




Τη διαβεβαίωση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν με εκποίηση της πρώτης κατοικίας, έλαβε σήμερα η Συμμαχία Πολιτών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος είχε μιας ώρας συνάντηση με την κ. Γιωρκάτζη στην ΚΤ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε την πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών να ζητήσει όπως όταν θα αρχίσει η διαδικασία πώλησης με έκπτωση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, να έχουν πρώτη προτεραιότητα οι δανειολήπτες έτσι ώστε να διασώσουν την περιουσία τους και στη συνέχεια τα hedge fund, όταν “δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κούρεμα του δανείου ο δανειζόμενος”.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, η αναδιάρθρωση δανείων, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και οι κομματικές παρεμβάσεις στους διορισμούς στα ΔΣ των τραπεζών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τη Συμμαχία έχει να κάνει με τη μεγάλη ανάγκη για μείωση των δανειστικών επιτοκίων”.

Επικαλούμενος τη συζήτηση που είχε με την Διοικητή της ΚΤ αλλά και την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα ότι “πριν το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουμε σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων ώστε να διευκολυνθούν και οι δανειολήπτες”.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Διοικητού της ΚΤ επί του θέματος των επιτοκίων, ο κ. Λιλλήκας είπε: “Μπορώ να πω ότι ήταν θετική σε αυτή την προσέγγιση”.

Επίσης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ζήτησε από την κ. Γιωρκάτζη “να είναι πολύ πιο αυστηρή και επίμονη στον έλεγχο πάνω στις τράπεζες όσον αφορά την αναδιάρθρωση δανείων, όχι μόνο των μεγάλων δανειοληπτών – που πρέπει να είναι αποφασιστική η ΚΤ και να στείλει το μήνυμα ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά και η οδηγία αλλά και η σχετική νομοθεσία – αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών” που θα πρέπει να βοηθηθούν, αφού λόγω της έλλειψης ρευστότητας, της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων”.

“Μείωση της δόσης των δανείων, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες μιας οικογένειας σήμερα ή μιας μικρομεσαίας επιχειρήσεις, θα βοηθήσει τους δανειολήπτες να ανταποκριθούν, θα κρατήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη ζωή και μεσοπρόθεσμα θα βοηθηθούν και οι ίδιες οι τράπεζες στο θέμα της ρευστότητας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον τίθεται και θέμα να “κουρευτούν” κάποια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Λιλλήκας, αφού σημείωσε ότι από την πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι τα hedge fund αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες με μια έκπτωση 20%-40%, είπε ότι πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών είναι πως, “όταν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση μαζί με την ΚΤ να δώσει το δικαίωμα που προβλέπεται στις πρόνοιες του μνημονίου για μεταφορά ενός δανείου από την τράπεζα σε τρίτο πρόσωπο (hedge fund), να ζητήσει η μείωση ή το κούρεμα που θα προσφερθεί σε ένα επενδυτικό ταμείο για να πάρει ένα πακέτο δανείων” να το επωφεληθεί ως πρώτη προτεραιότητα ο δανειζόμενος για να διασώσει την περιουσία του και όχι το hedge fund.

“Μόνο αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κούρεμα του δανείου ο δανειζόμενος να μπορεί να πάρει το δάνειο το όποιο τρίτο νομικό πρόσωπο”, πρόσθεσε.

Εκποίηση κατοικιών

Αναφορικά με το θέμα της εκποίησης κατοικιών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δόθηκε κατά τη συνάντηση μεγάλη σημασία από τη Συμμαχία στο θέμα αυτό και “μας διαβεβαίωσε η ΚΤ, όπως είπε, “ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν με εκποίηση της πρώτης κατοικίας”.

“Δεν πρόκειται να δεχθούμε στην πατρίδα μας να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό φαινόμενο αστέγων”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθούν συνθήκες που να βοηθηθούν οι οικογένειες αυτές”. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας, έχει ανακοινωθεί από την ΕΕ ότι θα δώσει ένα σημαντικό κονδύλι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξίας περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ευρωπαϊκές οικονομίες με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο (κάτω του 0,5%) από το οποίο αναλογεί στην Κύπρο περίπου δύο δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι το θέμα αυτό το έθεσε στην Διοικητή της ΚΤ και την κάλεσε “να βεβαιωθεί η ΚΤ ότι αυτό το ποσό θα καταλήξει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς να συμβεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη φορά που παρόμοιο ποσό κατέληξε σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ προοριζόταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Κομματικές παρεμβάσεις στους διορισμούς στα ΔΣ τραπεζών

Σε σχέση με κομματικές παρεμβάσεις στους διορισμούς στα ΔΣ των τραπεζών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “κάλεσε την Διοικητή της ΚΤ να μην αποδέχεται τις όποιες κομματικές, πολιτικές ή κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις για το ποια πρόσωπα θα διορίζονται στα ΔΣ”, προσθέτοντας ότι “η οικονομία της Κύπρου υπέφερε και υποφέρει πάρα πολύ από την κομματικοποίηση όλων των θεσμών που βιώσαμε για δεκαετίες”.

“Είναι απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες με τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν από πλευράς ικανοτήτων, δεξιοτήτων, γνώσεων για να ανταποκριθούν τα ΔΣ για να βοηθήσουν τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μετά και από τις τραγικές εμπειρίες που είχαμε από την κομματικοποίηση να συνεχίζουμε ακόμη τη λογική ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται κομματικές απαιτήσεις στα ΔΣ”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι ανέφερε στην Διοικητή της ΚΤ πως “ενώσω θα σταθεί και θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη και θα αποκρούσει τις όποιες κομματικές ή πολιτικές παρεμβάσεις για την επιλογή των καταλληλότερων προσώπων για τα ΔΣ των τραπεζών η Συμμαχία θα την στηρίξει σθεναρά”, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να κλείσει οριστικά αυτή η κουλτούρα και η νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων”.

ΠΗΓΗ: ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: