Ιράν: Οι ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν “δεύτερη Ουκρανία”




Η Τεχεράνη δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από το Ιράκ να του προμηθεύσει όπλα, αλλά θα ήταν έτοιμη να το πράξει αν της το ζητούσε, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα ότι η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ προκειμένου να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

“Δεν διαθέτουμε στρατεύματα ή τις ένοπλες δυνάμεις σε ιρακινό έδαφος”, είπε μέσω διερμηνέα σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα στο Ιράκ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Το Ιράκ δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για να λάβει όπλα από εμάς. Αλλά αν το πράξει, τότε, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των κανονισμών καθώς και των διμερών συμφωνιών, θα χορηγηθούν τα όπλα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μίας επιτυχημένης μάχης κατά της τρομοκρατίας”, είπε.

Παρότι οι ΗΠΑ και το Ιράν αντιτίθενται στις αιματηρές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι βρίσκεται πίσω από τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ.

“Αυτό που συνέβη στο Ιράκ πρόσφατα είναι σαφώς αποτέλεσμα ξένης ανάμιξης, ένα σχέδιο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν μία δεύτερη Ουκρανία στο Ιράκ”, δήλωσε ο υφυπουργός αναφερόμενος στις εβδομάδες συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

“Είμαστε σφόδρα αντίθετοι στη διχοτόμηση του Ιράκ”, πρόσθεσε.

REUTERS, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: