Η Τουρκία αναγκάζεται να υποστηρίξει το Ιρακινό Κουρδιστάν




Ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Massoud Barzani, επέλεξε να ανακοινώσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την ίδια ημέρα με την εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, της υποψηφιότητάς του για τις επικείμενε προεδρικές εκλογές.

Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση αλλά δεν παύει να είναι σημαντικό, σημειώνει ο Marc Champion σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Why Turkey Now Wants Iraq to Break Up», επισημαίνοντας ότι ένας από τους κυριότερους λόγους της στήριξης που παρέχει η Τουρκία στην ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν είναι η προσέλκυση των Κούρδων ψηφοφόρων για την στήριξη της υποψηφιότητας Ερντογάν.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στις εκλογές του Μαΐου ο Ερντογάν κέρδισε το 43% των ψήφων, το οποίο είναι ένα καλό αποτέλεσμα αλλά όχι αρκετό για να του χαρίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσαν από κοινού 44%. Οι ίσες δυνάμεις σημαίνουν ότι καθοριστικό ρόλο στις επικείμενες εκλογές θα διαδραματίσουν οι Κούρδοι, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται πολύ για τον αυταρχισμό του κ. Ερντογάν, όσο για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Ιράκ και για μια καλύτερη γι’ αυτούς συμφωνία στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει ήδη καταθέσει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους Κούρδους.

Για δεκαετίες η ιδέα ενός κουρδικού κράτους ήταν νευραλγικής σημασίας για τους Τούρκους ηγέτες, καθώς φοβούνταν ότι θα προκαλούσε έναν γενικό πόλεμο στις κουρδικές περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία. Σήμερα ωστόσο ο διασκορπισμός των Κούρδων σε όλη την Τουρκία και η οικονομική εξάρτηση του ιρακινού Κουρδιστάν από την Τουρκία ήραν την αντίσταση της Άγκυρας. Ο Barzani θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ένας χρήσιμος σύμμαχος του Ερντογάν στις συνομιλίες του με τον Ocalan και το ΡΚΚ.

Η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς ο Ερντογάν χρειάζεται τους Κούρδους για την παραμονή του στην εξουσία, ενώ οι Κούρδοι χρειάζονται τον Ερντογάν για να αδράξουν την ευκαιρία υλοποίησης του παλιού ονείρου της ανεξαρτησίας.

Όπως επεσήμανε ο Stephen Cook του Council on Foreign Relations -ο οποίος επέστρεψε μόλις από το ιρακινό Κουρδιστάν- στον αρθρογράφο «ο Barzani μπορεί να κάνει τον Ερντογάν βασιλιά της Τουρκίας και ο Ερντογάν τον Barzani βασιλιά του Κουρδιστάν». Πρόκειται για ένα ισχυρό λόμπι για τη διάλυση του Ιράκ, καταλήγει ο αρθργράφος.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-07-01/why-turkey-now-wants-iraq-to-break-up

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Ο κουρδικός λαός, μέλη του μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο που δεν διαθέτει κράτος, ονειρεύεται την ανεξαρτησία του εδώ και εκατό χρόνια. Ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να τους οδηγήσει στην ελευθερία τους, υποστηρίζει ο Jeffrey Goldberg σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Obama, Free Iraq’s Kurds», σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ των Σιιτών και των Σουνιτών Αράβων σημαίνει ότι το Ιράκ όπως το ξέραμε έχει τελειώσει.

Οι Κούρδοι, που αποτέλεσαν, ιστορικά, θύματα της αραβικής κυριαρχίας, θα απελευθερωθούν και γι’ αυτό ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να βάλλει τις ΗΠΑ στην σωστή πλευρά της ιστορίας και στη σωστή πλευρά της δικαιοσύνης επισπεύδοντας την απελευθέρωσή τους, σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει ο Αμερικανός Πρόεδρος το είδος του κινδύνου που απέφυγε έως τώρα στις διεθνείς υποθέσεις. Θα πρέπει δηλαδή να αμφισβητήσει την πολιτική που άσκησαν για δεκαετίες οι ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και την λογική της Βεστφαλίας για την διατήρηση των συνόρων με πρόσχημα τη σταθερότητα.

Εάν ο Πρόεδρος Ομπάμα ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή, να προωθήσει τη δικαιοσύνη εκ μέρους ενός καταπιεσμένου λαού και να δημιουργήσει ένα κράτος που θα είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ και σθεναρός αντίπαλος των Ισλαμιστών, τότε θα πρέπει να επανεξετάσει την αμερικανική στήριξη στη Βαγδάτη και να ευθυγραμμιστεί με τις κουρδικές επιδιώξεις, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το κουρδικό κράτος το οποίο θα αναδυθεί από τα συντρίμμια του Ιράκ δεν θα περιλαμβάνει ολόκληρο το Κουρδιστάν, το οποίο διαθέτει περιοχές στην Τουρκία, στη Συρία και στο Ιράν. Οι Κούρδοι ωστόσο κατανοούν ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, μέρος της παλιάς τους πατρίδας, στο σημερινό Ιράκ, θα ικανοποιήσει πολλές από τις ανάγκες τους ως έθνους και θα λειτουργήσει ως κέντρο του κουρδικού πολιτισμού και της κουρδικής πολιτικής, ενώ θα αποδείξει στις τρεις χώρες που ελέγχουν το υπόλοιπο Κουρδιστάν ότι η ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν δεν θα υπονομεύσει την δική τους δύναμη και ανεξαρτησία.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-07-01/obama-free-iraq-s-kurds

Υπέρ της στήριξης από τις ΗΠΑ της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν τάσσεται ο James A. Lyons, απόστρατος ναύαρχος, σε άρθρο γνώμης στους WASHINGTON TIMES με τίτλο «A Kurdish opportunity», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να παράσχει πολιτική και υλική υποστήριξη στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή ώστε να διασφαλίσει την αποτρεπτική της ικανότητα και εάν καταστεί αναγκαίο να μπορεί να πολεμήσει κατά των ισλαμιστών του ISIS.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει ένα βιώσιμο, οικονομικά σταθερό και κυρίαρχο κουρδικό κράτος, που θα αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ και θα μοιράζεται τις κοινές αξίες και τη δημοκρατία επισημαίνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ωστόσο ότι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κουρδιστάν δεν θα είναι ευπρόσδεκτο από το Ιράν. Αντίθετα θεωρείται ότι οι κουρδικές σχέσεις με την Τουρκία σχετικά με ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν μπορούν να εξομαλυνθούν, λόγω και των σημαντικών τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή.

http://www.washingtontimes.com/news/2014/jul/1/lyons-a-kurdish-opportunity/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: