ΕΔΕΚ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μητσιάλη γιά Κύπρο




Για ακατανόητες και απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες ξενίζουν, του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιου Μητσιάλη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στην Κύπρο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Όπως, είπε, οι δηλώσεις του κ. Μητσιάλη για «μη επίρριψη ευθυνών στη μια ή την άλλη πλευρά» είναι ακατανόητη και η προτροπή του για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» προκειμένου να βρεθεί «κοινός παρονομαστής» εντελώς απαράδεκτη.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Ομήρου είπε αρχικά ότι η εθνική ομοψυχία Κύπρου Ελλάδας πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και πως ο κυπριακός Ελληνισμός προσβλέπει σταθερά προς την Ελλάδα για τερματισμό της 40χρονης τουρκικής κατοχής, που υπήρξε το αποτέλεσμα του επονείδιστου πραξικοπήματος της απαίσιας μνήμης ελλαδικής χούντας η οποία καταδυνάστευσε τον Ελληνικό λαό για εφτά ολόκληρα χρόνια.

Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε από ποιους ζητά «αμοιβαίες υποχωρήσεις» ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς, επίσης, και αν ζητά και νέες υποχωρήσεις από την Ελληνική Κυπριακή πλευρά η οποία τα τελευταία 40 χρόνια προέβη σε σειρά υποχωρήσεων σε βαθμό που τίθεται σε κίνδυνο η φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ακόμη, ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε τι εννοεί ο κ. Μητσιάλης με την αναφορά του σε μη «επίρριψη ευθυνών στη μια ή την άλλη πλευρά». Εννοεί ότι πρέπει να παραμένει στο απυρόβλητο η τουρκική πλευρά η οποία επιμένει στη γνωστή και αδιάλλακτη στάση της, διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος προσβλέπει προς την Ελλάδα πρωτίστως λόγω των εθνικών δεσμών και της ταύτισης κινδύνων από τον τουρκικό επεκτατισμό αλλά και γιατί η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει κάθε λόγο να ενεργεί για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα οι πιο πάνω αναφορές του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να αποτελούν γλωσσικό ολίσθημα όπως συνέβη και με την αναφορά σε «τουρκοκυπριακό λαό».

ΠΟΛΥΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΟΣ: «ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΤΥΧΕΙΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Πόλυς Παλλήκαρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις για το κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προέβη στην εξής δήλωση:

«Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχείς τις δηλώσεις για το κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στην Κύπρο.

Οι προτροπές του για «μη επίρριψη ευθυνών στη μια ή την άλλη πλευρά» και για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» στο κυπριακό εξισώνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά με την Άγκυρα και τις κατοχικές της ευθύνες στην Κύπρο και δίνουν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο.

Ευχόμαστε ότι οι ατυχείς αυτές δηλώσεις του Έλληνα αξιωματούχου να είναι προσωπικές απόψεις και να μην απηχούν τις θέσεις της ελληνικής Κυβερνήσεως. Ο κυπριακός ελληνισμός στον αγώνα του για απελευθέρωση και άρση της κατοχής προσβλέπει πολλά στη στήριξη της Ελλάδας», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: