Δημοψήφισμα γιά την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν




Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί εξέφρασε σήμερα στο BBC την επιθυμία να διοργανωθεί σε μερικούς μήνες ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ενώ η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έχει αφυπνίσει τους φόβους για διαμελισμό της χώρας.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 9 Ιουνίου, οι σουνίτες τζιχαντιστές κήρυξαν τη δημιουργία ενός χαλιφάτου σε ορισμένα ιρακινά και συριακά εδάφη. Το Ιράκ “είναι ουσιαστικά διαιρεμένο. Πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή την τραγική κατάσταση που ζει η χώρα;”, αναρωτήθηκε ο Μασούντ Μπαρζανί.

“Θα οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας και δεσμευόμαστε απ’ αυτή. Ελπίζουμε ότι άλλοι θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία, ο Μπαρζανί απάντησε ότι δεν μπορεί να “καθορίσει τώρα την ημερομηνία”, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι “είναι ζήτημα μηνών”.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κουρδικό κοινοβούλιο. Το Ιρακινό Κουρδιστάν θα πρέπει επίσης “να εφοδιαστεί με μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή”, πρόσθεσε ο Μασούντ Μπαρζανί.

Οι περισσότεροι σύμμαχοι του Ιράκ φοβούνται ένα διαμελισμό της χώρας. Κυρίως η κυβέρνηση της Άγκυρας αντιτάχθηκε σθεναρά χθες στο ενδεχόμενο ενός διαμελισμού, υπογραμμίζοντας πως η χώρα πρέπει να παραμείνει “μια ενωμένη κοινωνία”.

Την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζει αντιθέτως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Μπροστά σ’ αυτή την άνοδο των ισλαμιστών, πρέπει να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία”, είχε δηλώσει την Κυριακή.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: