ΔΕΗ: “Πορτοκαλί συναγερμός” – Επίθεση κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ




«Πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή κ. Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:

Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.

Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμικη Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.

Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.

Επιπλέον, επισημαίνεται, ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών,ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ).

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υφίσταται «όταν ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».

Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.

ΔΗΛΩΣΗ κ. ΣΤΑΜΑΤΗ

Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο, που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψηφους, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. «Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά και ότι αν γινόταν δημοψήφισμα θα το έχανε πανηγυρικά» συνέχισε ο κ. Σταμάτης, τονίζοντας ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ξέρουν καλά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ίδιους από τη ρύθμιση για τη “μικρή ΔΕΗ”».

Κυρίως όμως, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, είναι υποψιασμένοι «για τα καιροσκοπικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα με τους απολιθωμένους και καταδικασμένους στη συνείδησή τους, συνδικαλιστές των προνομίων».

Τέλος, ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν διστάζει για να πετύχει το σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες».

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΚΕ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ» και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την κατάργηση ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, ζητά το ΚΚΕ τονίζοντας την αναγκαιότητα αξιοποίησης κάθε μορφή πάλης και ενέργειας που συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση του κόμματος υπογραμμίζεται ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα συνοδευθούν από νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον κλάδο, καθώς και ακριβότερη άρδευση για τμήμα των αγροτών.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διάσπαση της εταιρίας δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτελεί «τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας βημάτων ιδιωτικοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 20ετία, ξεκινώντας από την μετοχοποίηση της ΔΕΗ στα μέσα του ’90, για να φθάσουμε στον διαχωρισμό των δικτύων από την παραγωγή σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρία και την μετέπειτα πώληση της, που έγιναν μόλις πριν από μερικούς μήνες, καθώς και για να ικανοποιηθούν αντίπαλα στρατόπεδα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.»

«Αυτή η πορεία ιδιωτικοποιήσεων προωθεί την πολιτική απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας που στοχεύει στο να δημιουργηθούν νέα επενδυτικά πεδία, εξασφαλισμένης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους που επενδύουν στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας» επισημαίνει το ΚΚΕ προσθέτοντας «γι’ αυτό και η ΕΕ κωδικοποιεί την πολιτική αυτή σε μια σειρά από δέσμες μέτρων, τις οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά.»

«Είναι πρόκληση, από τη μεριά της κυβέρνησης να μιλά για φθηνότερη ενέργεια λόγω της απελευθέρωσης και ταυτόχρονα η ΔΕΗ να προχωρά κάθε χρόνο σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης» αναφέρει το ΚΚΕ δίνοντας έμφαση ότι την ίδια ώρα αφ’ ενός «οι εργαζόμενοι του κλάδου της ενέργειας γνώρισαν δραστικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικά ωράρια και ενοικιαζόμενη εργασία», και αφ’ ετέρου «χιλιάδες οικογένειες που παρασύρθηκαν και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε φωτοβολταϊκά, γιατί πείστηκαν ότι θα μετατραπούν σε πετυχημένοι μικροεπιχειρηματίες στο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα καταστρέφονται από τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια και τις αλλαγές στα τιμολόγια αγοράς.» «Άλλωστε η κυβερνητική πολιτική και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για ευθυγράμμιση των τιμολογίων με το κόστος παραγωγής και οι συνεχείς τοποθετήσεις για το ότι στην Ελλάδα έχουμε φθηνό ρεύμα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., μεταφράζεται σε αυξήσεις, σε πανάκριβο ρεύμα όσο αυξάνει η χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».

Αναφερόμενο στις κυβερνητικές τοποθετήσεις, ιδίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για «θετική τροπή», καθώς «τα έσοδα από τη πώληση θα πάνε στη ΔΕΗ για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή των δανείων», το ΚΚΕ τονίζει ότι «δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν», διότι αφ’ ενός η ΔΕΗ σήμερα είναι μετοχική εταιρία, στοχεύει στο κέρδος και το 49% των μετοχών της δεν ανήκει στο κράτος και αφ’ ετέρου, διότι οι νέες επενδύσεις δεν θα γίνουν με γνώμονα το φθηνότερο ρεύμα για το λαό, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποτροπή ατυχημάτων στα λιγνιτωρυχεία, αλλά θα γίνουν με γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης.

«Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που τάχα αντιστρατεύονται την ιδιωτικοποίηση, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της απελευθέρωσης και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

 

ΠΗΓΗ: ANA-MPA – Φωτογραφία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: