Με δυο χιλιάδες περίπου αντιπρόσωπους (κληρικοί και λαϊκοί), από τις 540 κοινότητες της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ξεκίνησαν σήμερα στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών οι εργασίες της 42ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη.  Την Τετάρτη το βράδυ, κατά το επίσημο δείπνο, θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

 Στις σημερινές εργασίες της Συνέλευσης, μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συνέδρους, αναφέρθηκε στην αποστολή του Πατριαρχείου και έκανε αναφορά στην πρόσφατη συνάντησή του στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο.

 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπούν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως – Μαδύτου Στέφανος και Βελγίου Αθηναγόρας, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς.

 Την ευθύνη πραγματοποίησης της 42ης Κληρικολαϊκής ανέλαβε η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, της οποίας ηγείται ο μητροπολίτης Ευάγγελος. Ανοίγοντας τη Συνέλευση, ο κ. Ευάγγελος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρηθεί η γλωσσική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του Ελληνισμού της Αμερικής.

 Μεταξύ άλλων, χαιρετισμούς απηύθυναν σήμερα ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Μάικλ Νάτερ, όπως επίσης και πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες της περιοχής.

 Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ανέφερε ότι «μεγάλη ευλογία του Θεού αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτής της 42ας Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Εκκλησίας μας “Ορθόδοξη οικογένεια: Κατοικητήριο του Χριστού και Μαρτυρία του Ευαγγελίου Του”. Πρόκειται περί θέματος ζωτικής σημασίας για μας, όχι μόνο ως Εκκλησίας, αλλά και ως μελών της συγχρόνου αμερικανικής κοινωνίας, θέμα το οποίο χρήζει ενδελεχούς διερευνήσεως με σκοπό την ανάληψη δράσεως».

 Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής έκανε και ένα σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής τα δυο τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι «με ισχυρή πρωτοβουλία του Πατριάρχου μας, μια πολύ σημαντική συνάντηση για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε χώρα τον παρελθόντα Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Από τις 6 ως 9 Μαρτίου, οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, έκαστος συνοδευόμενος από δυο ιεράρχες, συνήχθησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας. Η ιερά αυτή σύναξη, μετά τριήμερες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών να συγκληθεί Μεγάλη και Ιερά Σύνοδος αυτών στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2016. Η σύνοδος αυτή, η οποία προετοιμάζεται ήδη από το1960, θα ασχοληθεί με μείζονα θέματα τα οποία απασχολούν την σύγχρονη Εκκλησία».

 Αναφερόμενος στην ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, που καταστράφηκε από την πτώση των δίδυμων πύργων κατά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε ότι «η ανοικοδόμησή του θα αρχίσει εντός των επόμενων δυο μηνών».

 Καταλήγοντας, παρουσίασε δυο προτάσεις σε σχέση με το φετινό θέμα της Συνέλευσης. Την πρώτη πρόταση την είχε παρουσιάσει και παλαιότερα, σημειώνοντας ότι αφορά «τη δημιουργία Κέντρου για την Φροντίδα της Οικογένειας, ώστε να υπάρξει ένα πλήρως ανεπτυγμένο κέντρο για να διαχειρίζεται οικογενειακά θέματα επί μίας καλώς οργανωμένης επιστημονικής βάσεως και ταυτοχρόνως να υποστηρίζει ποιμαντικώς τις οικογένειες πού αντιμετωπίζουν δυσκολίες παντός είδους», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η δεύτερη πρόταση συνίσταται στο να παρακολουθούν οι επιτροπές του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, σε συνεργασία μετά των αντιστοίχων αρχιεπισκοπικών τμημάτων, και να ασχοληθούν κατά επείγουσα προτεραιότητα με θέματα οικογένειας τα οποία χρήζουν έρευνας, αναλύσεως και προγραμματισμού».

 Στο μεταξύ, παραμονές έναρξης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 76 ετών, ο δικηγόρος Εμμανουήλ Δήμος, ο οποίος ήταν ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είχε τη νομική ευθύνη για τη διεξαγωγή της Κληρικολαϊκής.

 Ο εκλιπών καταγόταν από τη Λέσβο και είχε γεννηθεί στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Εκτός από την πολύχρονη υπηρεσία του στην Εκκλησία, συμμετείχε ενεργά σε ελληνοαμερικανικούς φορείς.

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: