Βραζιλία: Το ματς αρχίζει, να το απολαύσουμε…




Του Κώστα Βενιζέλου, WWW.PHILENEWS.COM

Αρχίζει το ματς, τα πάντα παγώνουν. Το μουντιάλ, είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός και κανείς, ακόμη και μη φίλαθλοι, δεν μπορούν να το αμφισβητήσουν. Αποτελεί το αποκορύφωμα όλων των διασυλλογικών διοργανώσεων, ταυτόχρονα, όμως, είναι η φωτεινή βιτρίνα που μπορεί να κρύψει τις πραγματικότητες.

Τις πραγματικότητες στη διοργανώτρια χώρα, τη Βραζιλία, που παλεύει με τη φτώχια θαμπωμένη από τη χλιδή και τα φώτα των μουντιαλικών φιεστών. Δυο κόσμοι έχουν ανταμώσει, που δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη χώρα και διοργάνωση. Αλλά στην εποχή που ζούμε αφορά ευρύτερα τον κόσμο. Πρόκειται για μια διοργάνωση εκατομμυρίων, η οποία συντηρεί πριν από τη σέντρα, το ενδιαφέρον με τα καμώματα τους ενός σταρ του ποδοσφαίρου, τους μικροτραυματισμούς άλλου και τα παρασκήνια των αποδυτηρίων. Είναι showbiz. Το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση, παράγει χρήμα, συντηρεί εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί ένα πεδίο κερδοσκοπίας αλλά ταυτόχρονα και αθλητισμού. Θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί τη ρήση του Μαρξ για τη θρησκεία και το όπιο του λαού για να την ταιριάξει με το ποδόσφαιρο. Από την άλλη, στη Βραζιλία, η σάμπα και τα καρναβάλια δεν είναι η μόνη ενασχόληση. Αυτό που ασχολούνται πρωτίστως οι άνθρωποι είναι η αναζήτηση τρόπων διαβίωσης. Να πολεμήσουν τη φτώχεια την ανέχεια, το δουλεμπόριο, τη διαφθορά.

Ένας σημαντικός Λατινοαμερικανός συγγραφέας, ο Ουρουγουανός Εντουάρντο Γκαλεάνο, είχε γράψει κάποτε πως «υπάρχουν ορατοί και αόρατοι δικτάτορες. Η εξουσιαστική δομή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι μοναρχικού τύπου. Πρόκειται για το πλέον μυστικό βασίλειο του κόσμου». Είναι ο ίδιος που είχε παρομοιώσει την ανθρώπινη Ιστορία με το ποδόσφαιρο: το καλύτερο στοιχείο της είναι ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Πέρα από κάθε πρόγνωση, πέρα από κάθε βεβαιότητα, ορισμένες φορές ο μικρούλης Δαβίδ ταράζει συθέμελα τον αήττητο Γολιάθ. Και αυτό είναι μια ελπίδα πιστευτή: η ικανότητα της Ιστορίας να παράγει εκπλήξεις ( Ελευθεροτυπία, Αθήνα, 12.11.2013).

Το μουντιάλ αρχίζει, οι τηλεοράσεις θα «θριαμβεύσουν» φέρνοντας τα παιχνίδια κοντά μας ενώ η κατανάλωση της μπύρας θα εκτοξευθεί. Οι ρομαντικοί του ποδοσφαίρου θα φτιάξουν το δικό τους κόσμο, θα ξεχάσουν όσα είναι πίσω από τις βιτρίνες και θα απολαύσουν τις αναμετρήσεις. Κανείς, όμως, δεν νομιμοποιείται να αποπλανηθεί από το ψεύτικο κόσμο των χλιδάτων διοργανώσεων. Αυτά δεν είναι ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο κάποτε ήταν το άθλημα των μαζών, το γήπεδο ήταν η ευκαιρία για τα ταλέντα και έτσι θα πρέπει να είναι. Η κρίση, ίσως, το επαναφέρει στα μέτρα αυτά.

Οι αναλύσεις τελειώνουν, το ματς αρχίζει και πρέπει να το απολαύσουμε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: