Σκληρά λόγια για τον Ερντογάν από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ




Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz, κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει την πλήρη ενσωμάτωση των Τούρκων που ζουν στην Αυστρία στην τοπική κοινωνία. Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στη Βιέννη τον ερχόμενο μήνα και μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, ο οποίος είχε καλέσει τους Τούρκους που ζουν εκεί να ενσωματωθούν αλλά όχι να αφομοιωθούν στην κοινωνία της Γερμανίας.

“Κατηγορηματικά καλώ τον Πρωθυπουργό, δεν μπορεί να βάλει σφήνα στην κοινωνία της Αυστρίας, η ενσωμάτωση είναι ένα ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα, μια κακή ομιλία μπορεί να αποτελέσει οπισθοδρόμηση και να δηλητηριάσει το κλίμα” είπε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Είπε ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει υποχρέωση να θίξει τα σωστά θέματα στην ομιλία του, δηλαδή την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και το να είναι κάποιος πιστός στην Αυστρία. Πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη ομιλία όπως αυτήν πρόσφατα στη Γερμανία μπορεί να βλάψει το γενικότερο πληθυσμό αλλά και την τουρκική κοινότητα.

Ο ακροδεξιός ηγέτης Heinz-Christian Strache έχει ήδη καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό να μην μεταβεί στην Αυστρία παρά να “έρθει και να μεταδώσει την προπαγάνδα του για το Έρντογιστάν`”.

Τον Αύγουστο διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και η τουρκική κοινότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων αφού μπορούν να ψηφίσουν και στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι 268,000 άτομα με τουρκική καταγωγή ζουν στην Αυστρία εκ των οποίων οι 115,000 είναι Τούρκοι υπήκοοι.

ΠΗΓΗ: Reuters, CNA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: