Σαμαράς-Αναστασιάδης υποστηρίζουν Γιούνκερ




Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στην πόλη Κουρτρέ του Βελγίου.

«Στην πραγματικότητα η ΝΔ, είχε παράσχει μια από τις δυο υπογραφές που πρότειναν την υποψηφιότητά του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο διορισμός του κ. Γιούνκερ θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς περισσότερη ανάπτυξη. «Και περισσότερη ανάπτυξη είναι απολύτως απαραίτητη για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε:

“Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Είναι φίλος της Κύπρου, γνωρίζει σε βάθος και με λεπτομέρεια κάποιες από τις ιδιαιτέρως σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Έχει προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη και αναμένεται ότι μια ενδεχόμενη εκλογή του θα βοηθήσει και τους στόχους της Λευκωσίας”.

Πάντως, σχεδόν σίγουρη θεωρούν, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, την εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην προεδρία της Κομισιόν, στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Νίκος Μπέλλος.

H Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με δείπνο των ηγετών στην πόλη Ύπρε την οποία επισκέφθηκαν, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ωστόσο, από τις διαβουλεύσεις που έγιναν στη διάρκεια της ημέρας και δηλώσεις ηγετών προέκυψε ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαδοχή από την 1η Νοεμβρίου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία στην Κομισιόν. Μάλιστα, η απομόνωση του Βρεταννού Πρωθυπουργού Ντεϊβιντ Κάμερον στο θέμα αυτό έγινε ακόμη μεγαλύτερη, αφού πλέον μόνο ο ίδιος και ο Ούγγρος ομόλογός του αμφισβητούν τον κ. Γιούνκερ.

Εκεί που ακόμη δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία είναι στο θέμα του καθορισμού των οικονομικών προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπου ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι,ζητούν μια πιο διασταλτική ερμηνεία του Συμφωνου Σταθερότητας, ωστε η δημοσιονομική εξυγίανση να μην λειτουργει σε βάρος της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το προσχέδιο που ετοίμασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει περιέχει πέντε ενότητες για τη νέα στρατηγική της Κομισιόν την περίοδο 2014-2019 και θα έχει τη μορφή Δήλωσης Αρχηγών και Κρατών και Κυβερνήσεων.

Η πρώτη ενότητα αφορά την απασχόληση την αναπτυξη και την αναγωνιστικότητα, ενώ σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Η δεύτερη ενότητα εχει στόχο την προώθηση πιο αποτελεσματικών δράσεων που θα επηρρεάζουν θετικά την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Η τρίτη ενότητα αφορά την  πολιτική της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και θα βασίζεται στη στρατηγική που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν με στόχο την Κοινή Πολιτική Ενέργειας μέσα σε πέντε χρόνια. Στόχος της νέας στρατηγικής που θα χρηματοδοτηθεί και από την Κοινότητα είναι η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου, η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ανανεώσιμης και συμβατικής ενέργειας, η εξοικονόμη ενέργειας και η μείωση του κόστους.

Η τεταρτη ενότητα εχει να κάνει με τον τομέα της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, ενώ η πέμπτη ενότητα αφορα τη διαμόρφωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον κόσμο και το πως οι πολιτικές της θα αναδυκνείονται διεθνώς.

Το παραπάνω σχέδιο θα δοθεί στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος θα πρέπει να το κάνει πιο συγκεκριμένο όταν θα πάει στα μέσα Ιουλίου να ζητήσει την ψήφο της Ευρωβουλής, δεδομένου ότι οι περισσότερες πολιτικές ομάδες εχουν ζητήσει σαφείς αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του κ. Βαν Ρόμπει, διευκρίνησε χθες ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί απόφαση μόνο για τα τον πρόεδρο της Κομισιόν και όχι για άλλα πόστα που θα πρέπει να καλυφθουν μέχρι το τέλους του έτους.

Πρόκειται για τις θέσεις των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Eurogroup καθως και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.Ο αρχικός στόχος ηταν να ληφθεί απόφαση για όλους σ’ αυτή τη Σύνοδο, ωστόσο ο κ. Βαν Ρόμπει άλλαξε γνώμη εξαιτίας των διαφωνιών για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν και αποφάσισε να τα διαχωρίσει.

Ομως, είναι βέβαιο ότι στο παρασκήνιο της Συνόδου θα γίνουν συζητήσεις.Θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι οριστικές αποφάσεις για την κάλυψη των τριών θέσεων θα ληφθούν στα μέσα Ιουλίου, σε μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, CNA-ΚΥΠΕ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: