Προίκα της λύσης οι έποικοι – Θα μείνουν όσοι έχουν “υπηκοότητα” λέει ο Οζερσάι




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Όσοι έχουν σήμερα «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους αυτόματα θα αποκτήσουν την ιθαγένεια και μετά τη λύση. Αυτή είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ιθαγένειας, όπως την παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων, υπό τους Μαυρογιάννη και Οζερσάι. Η τουρκική πλευρά θέλει ουσιαστικά να προικοδοτήσει τη μετά τη λύση εποχή με τους εποίκους, νομιμοποιώντας εν πολλοίς όσους κουβάλησε η Τουρκία μετά το 1974 για να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε πως δεν είναι όλοι όσοι διαμένουν σήμερα στα κατεχόμενα «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, θέλοντας προφανώς να θολώσει τα νερά. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως διατυπώθηκε από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, είναι πως δεν μπορεί να υιοθετηθεί η τουρκική προσέγγιση καθώς θα ήταν αποδοχή του εγκλήματος πολέμου, που είναι ο εποικισμός.

Η χθεσινή συνάντηση, που κράτησε τέσσερις περίπου ώρες( συνέφαγαν κάποια στιγμή όλοι μαζί συζητώντας), διεξήχθη σε καλό κλίμα και όπως τονίζουν ενημερωμένες πηγές, θα πρέπει να υπήρξαν παρεμβάσεις τρίτων προς την τουρκική πλευρά. Κι αυτό γιατί στην προηγούμενη συνάντηση, ο Κουντρέτ Οζερσάι, προσπάθησε διακαώς να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία προκαλώντας συνεχώς εντάσεις και επιδιώκοντας αντιπαραθέσεις. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι χθες μετά που επέστρεψε στα κατεχόμενα  «ήταν περισσότερο φιλική και έγινε σε καλύτερο κλίμα ειλικρίνειας από άλλες συναντήσεις».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει και στο κεφάλαιο αυτό καθώς η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ενώ η τουρκική επιμένει σε μόνιμες. Παράλληλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποδεικνύει πως τυχόν υιοθέτηση μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο θα συνιστούσε παραβίαση των υποχρεώσεων της Κύπρου απέναντι στην Ε.Ε., σε όρους θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση, προέβη όπως συνηθίζει σε δηλώσεις. Είπε πως διαπιστώνει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες.

Ο Κουντρέτ. Οζερσάι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ΕΕ και η ιθαγένεια. Ανέφερε  ότι υπεβλήθηκαν ερωτήσεις, έγιναν σχόλια και κριτική εκ μέρους της τ/κ πλευράς για τις προτάσεις της ε/κ πλευράς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει ότι έμεινε ευχαριστημένος.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά έκανε εισήγηση για το θέμα της ιθαγένειας και έδωσε εξηγήσεις στην ε/κ πλευρά ενώ παρουσίασε και έγγραφο για την οικονομία, το οποίο δεν συζητήθηκε σήμερα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος, απάντησε ότι πριν δει την πρόοδο στο χαρτί, δεν είναι ρεαλιστικό να πει ότι υπάρχει πρόοδος. Αναφορικά με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για καθορισμό οδικού χάρτη  για τις συνομιλίες, είπε ότι οι εισηγήσεις τους για το θέμα ισχύουν. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πλευρών για την επόμενη φάση στις διαπραγματεύσεις και πώς αυτή θα ξεκινήσει.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Προετοιμάζεται η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως κατά τη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών υπήρξε και προετοιμασία για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου.

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «στη ( χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιθαγένειας, ενώ υπήρξε προετοιμασία για επικείμενη συνάντηση Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ηγέτη τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 23 Ιουνίου». «Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο στο κεφάλαιο της οικονομίας και η τουρκοκυπριακή πλευρά έγγραφο για το θέμα της ιθαγένειας. Η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Ιουνίου, με θέματα συζήτησης την ιθαγένεια, Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομία», σημειώνει.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι οι διαπραγματευτές “συνέχισαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ιθαγένεια και θέματα ΕΕ, και συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επόμενη συνάντηση των ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου”.

“Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 25 Ιουνίου”, αναφέρει ο κ. Μποναρντό, προσθέτοντας ότι “τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις διμερείς επαφές με τους δύο διαπραγματευτές κατά τις επόμενες ημέρες”.

ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΝΑΜΙ

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί θα ενημερώσει τους Υπουργούς Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών -μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Κίπρις”, με τίτλο “Θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις” ο κ. Ναμί στα πλαίσια της συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα ενημερώσει τους ΥΠΕΞ των ισλαμικών χωρών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ θα έχει και επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα, ο κ. Ναμί είπε ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΙΣ Αμέν Μεντενί και τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιουλ. Είπε ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι σε ομιλία του στη σύνοδο θα αναφερθεί στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στην πορεία των συνομιλιών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: