Παντόαν και Σόιμπλε για την ανάπτυξη στην Ευρώπη




Η Ευρώπη χρήζει μιας φιλο-επιχειρηματικής, προσανατολισμένης στην ανάπτυξη ατζέντας, καθώς η ανάπτυξη είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αντι-ευρωπαϊκών, εξτρεμιστικών κομμάτων, υποστηρίζουν ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Pier Calro Padoan και ο Γερμανός ομόλογός του, Wolfgang Schauble, σε άρθρο γνώμης τους στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «APro-Business, Pro-Growth Agenda for Europe».

Όπως υπογραμμίζουν οι δύο Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών, σε αντίθεση με την εσφαλμένη εντύπωση για υποτιθέμενη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, το Βερολίνο και η Ρώμη συμφωνούν για το είδος της οικονομικής ατζέντας που πρέπει να εφαρμοστεί εντός ευρωζώνης. Αναφερόμενοι δε στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών όταν σε ορισμένες χώρες τα αντιευρωπαϊκά κόμματα απέσπασαν αξιοσημείωτα ποσοστά, διευκρινίζουν ότι αυτό δεν ήταν η περίπτωση της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Οι Padoan και Schauble σημειώνουν επίσης ότι πολλά κ-μ έχουν ήδη προβεί σε μεταρρυθμίσεις κατά τα τελευταία χρόνια και ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν δεινά σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, ενώ παράλληλα απαίτησαν θάρρος και αποφασιστικότητα εκ μέρους των ηγετών τους. Ωστόσο, τα καλά νέα, συνεχίζουν οι δύο πολιτικοί, είναι ότι ήδη βλέπουμε σημάδια βελτίωσης και η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη δρομολογηθεί. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται ανάπτυξη σε χώρες όπου σε κάποιο χρονικό διάστημα δοκιμάστηκαν περισσότερο. Παρ΄όλα αυτά, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη ορατές και η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και άνιση. Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι ΥπΟικ σημειώνουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται καταρχήν να επιταχύνει τα σχέδια των δομικών μεταρρυθμίσεων, να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να ενισχύσει τις επενδύσεις, μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικού κεφαλαίου και την ενδυνάμωση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, όπως τα μετοχικά ομόλογα και τα μακροπρόθεσμα funds.

Μια οικονομική στρατηγική επικεντρωμένη στην ανάπτυξη είναι καθοριστική για να τεθεί το δημόσιο χρέος της ΕΕ σε βιώσιμη πορεία, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος δεν περιορίζει απλώς τις επιλογές των μελλοντικών γενεών, αλλά θέτει και τις κυβερνήσεις στο έλεος των διακυμάνσεων των αγορών. Όλα τα κ-μ της ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν τα σωστά μέτρα για τη μείωση των ποσοστών δημόσιου χρέους τους. «Ας αφήσουμε πίσω μας την αγωνία και ας έχουμε το κουράγιο για να λάβουμε άμεσα διορατικές αποφάσεις», καταλήγουν οι Schauble και Padoan.

http://online.wsj.com/articles/europe-needs-a-pro-growth-agenda-1403809631?mod=europe_opinion

Photo via ANSA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: