ΟΠΕΚ: Δεν επηρεάζει τις τιμές πετρελαίου η κρίση στο Ιράκ




Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Αμπντάλα Ελ Μπάντρι σημείωσε σήμερα ότι η κρίση στο Ιράκ δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει τις προμήθειες μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές, επιχειρώντας να αποκρούσει ενδεχόμενες κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές.

«Προς το παρόν η αγορά διαθέτει επαρκείς προμήθειες» είπε ο Ελ Μπάντρι στις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ. «Δεν υπάρχει καμιά έλλειψη στην αγορά πετρελαίου σε καμιά περιοχή του κόσμου. Ασφαλώς, υπάρχει μια εξέγερση στο Ιράκ αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις ζώνες της παραγωγής», είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Εάν υπάρξει πρόβλημα στην αγορά, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε» την παραγωγή, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΠΕΚ.

Το Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών πίσω από τη Σαουδική Αραβία, διαθέτει το 11% των γνωστών αποθεμάτων και παράγει σήμερα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σχεδόν όλες οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράκ βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, που μέχρι στιγμής παραμένει αλώβητο από την έφοδο των σουνιτών εξτρεμιστών.

Στο μεταξύ οι αγορές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έκλεισαν με ελαφρά πτώση σήμερα, με την αγορά να παραμένει ανήσυχη για την κατάσταση στο Ιράκ.

Η τιμή του βαρελιού “light sweet crude” για παράδοση τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 14 σεντς στην αγορά Nymex της Νέας Υόρκης, στα 106,03 δολάρια.

Εντωμεταξύ, ένοπλοι δολοφόνησαν σήμερα τον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου στο Κιρκούκ, μια πόλη με θρησκευτικά μικτό πληθυσμό, ιδιαίτερα πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, η οποία καταλήφθηκε από τους Κούρδους που εκμεταλλεύθηκαν την γενικευμένη επίθεση την οποία έχουν εξαπολύσει σουνίτες αντάρτες στο Ιράκ, όπως δήλωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Ο Μουνίρ αλ Καφίλι, ένας αυτοδιοικητικός αξιωματούχος ο οποίος ήταν γνωστός και έχαιρε σεβασμού, δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε στην οικία του στο ανατολικό τμήμα του Κιρκούκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Κιρκούκ βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που διεκδικούν οι Κούρδοι του Ιράκ καθώς θέλουν να την προσαρτήσουν στην αυτόνομη περιοχή τους.

Η ήδη τεταμένη κατάσταση στην πόλη έγινε ακόμη πιο περίπλοκη μετά την 9η Ιουνίου, όταν σουνίτες αντάρτες με αιχμή του δόρατος τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εξαπέλυσαν μια ευρείας κλίμακας επίθεση καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και το βόρειο-κεντρικό Ιράκ, ανάμεσά τους και πολλές στην επαρχία Κιρκούκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας λιποτάκτησαν για γλιτώσουν από τους επιτιθέμενους και επέτρεψαν σε κουρδικές δυνάμεις να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ και άλλων ζωνών της ομώνυμης επαρχίας.

Στον πληθυσμό του Κιρκούκ συγκαταλέγονται μεγάλες κοινότητες Τουρκομάνων, Κούρδων και Αράβων.

AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: