Ο Πρωθυπουργός της Κίνας στην Αθήνα, με γεμάτο πορτοφόλι




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, http://www.cna.org.cy/

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα  ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Το αεροπλάνο του αφίχθη από το Πεκίνο λίγο πριν τις 15.30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η Αθήνα προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτήν την επίσκεψη αφού, εκτός άλλων, έχει ήδη ολοκληρωθεί ανάμεσα στα δύο μέρη η προεργασία που πλέον επιτρέπει την υπογραφή 19 διμερών συμφωνιών που ξεπερνούν τα 6,4 δις δολάρια.

Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οκτώ από τις συμφωνίες αυτές, ύψους 4,6 δισ. δολ., αφορούν το ναυτιλιακό κλάδο και συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση από κινεζικούς πιστωτικούς οργανισμούς της κατασκευής πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία που ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία ή τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της στεριάς στον ενεργειακό τομέα, τα ακίνητα, το κρασί, το λάδι κ.λπ.

Η Κίνα συμμετέχει έμπρακτα σε επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ο διαμετακομιστικός γίγαντας Cosco έχει ήδη βάλει πόδι μέσω 35ετοιύς σύμβασης αξιοποίησης και εκμετάλλευσης δύο μεγάλων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινέζικη κυβέρνηση έχει βάλει στόχο της την απόκτηση ποσοστού 65% από τις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού του Πειραιά, και το θέμα αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες του κ. Κετσιάγκ με τον Ελληνα πρωθυπουργό και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», ο Κινέζος Πρωθυπουργός επιδιώκει να κλείσει όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, να επιβεβαιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του σε μια σειρά άλλους τομείς και κυρίως να εδραιώσει την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πύλη της Ανατολής προς την Ε.Ε.

Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι μέρος της περιοδείας του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την «επενδυτική επέκταση» της χώρας. Η Deutsche Welle επισημαίνει σήμερα στην ιστοσελίδα της, ότι η Ελλάδα είναι «μία ελκυστική πύλη εισόδου» για τους Κινέζους στην Ευρώπη, και ότι η Αθήνα αισιοδοξεί ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί «με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις».

Για το ίδιο θέμα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε:

«Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Κιζέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα, ενώ ως προς τις προσδοκίες εκτίμησε ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».

«Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται «για μία ευκαιριακή συνεργασία», αλλά για «στρατηγική σχέση», που σημαίνει «μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν πιο κοντά σε μόνιμη βάση».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αυτό που δημιουργεί τη στρατηγική σχέση, είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, που να είναι και αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων της Κίνας, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και να ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδας με τα λιμάνια της Ευρώπης».

Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ένας συστηματικός διάλογος ανάμεσα στους δύο αρχαιότερους πολιτισμούς που καθόρισαν την εξέλιξη του κόσμου σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία μεγαλύτερη κατανόηση Ευρώπης και Κίνας, είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «η σχέση έχει να κάνει με τις συνέργειες που μπορούν να διαμορφωθούν, παρά τη διαφορά μεγέθους των δύο χωρών, και που πρέπει να εξελιχθούν με πιο ταχείς ρυθμούς».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του, επειδή, όπως είπε, «κράτησε τον λόγο του και έναν χρόνο μετά, είναι στην Αθήνα». Επιπλέον, «επειδή σήμερα εξασφαλίζουμε μία σχέση φιλίας σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, και που και οι υπόλοιποι πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».

Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.

ΠΗΓΗ: Σπ. Γκουτζάνης, ANA-MPA – Photo via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: