Και στο βάθος «διζωνικότητα» – Οι Τούρκοι θέλουν παραμονή εποίκων




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Μακρά και δύσκολη ήταν η χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, η οποία άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 4.30 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από τον προγραμματισμό των συναντήσεων για τον Ιούλιο, υπήρξαν και συζητήσεις επί της ουσίας, που αφορούσαν τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και της ιθαγένειας. Στο θέμα αυτό, της ιθαγένειας, η τουρκική πλευρά επιχείρησε να διασφαλίσει ότι όσοι σήμερα κατέχουν την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους θα παραμείνουν και μετά τη συμφωνία, θέλοντας να νομιμοποιήσει την παρουσία των εποίκων.

Παράλληλα, τα κριτήρια και οι θέσεις που πρόβαλε για τα δικαιώματα όσων θα έχουν την εσωτερική ιθαγένεια, αναδεικνύουν στο μέγιστο βαθμό τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, με νομικά κι άλλα τεχνάσματα επιχείρησε να αναδείξει τα θέματα της κοινότητας, της εσωτερικής ιθαγένειας, του τόπου διαμονής,με στόχο «να μην επηρεάζεται η διζωνικότητα». Οι θέσεις τους επηρεάζουν και την ποιότητα της δημοκρατίας καθώς νοθεύουν την αντιπροσωπευτικότητα και τη συμμετοχή στα τοπικά και ομοσπονδιακά όργανα. Είναι σαφές και από τη συζήτηση πως τέτοιες ρυθμίσεις συγκρούονται με το κοινοτικό κεκτημένο και με τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει σημαντικές παρατηρήσεις και ενστάσεις για τα όσα καταθέτει η τουρκική πλευρά και στην πτυχή αυτή του Κυπριακού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χθες έγγραφο για την εσωτερική ασφάλεια. Ο Κουντρέτ Οζερσάι μελέτησε επί τόπου το έγγραφο και διεξήχθη συζήτηση επί των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, αμέσως μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα και στο γραφείο του, στο λεγόμενο προεδρικό, έκανε δηλώσεις, οι οποίες ήταν αποκαλυπτικές του περιεχομένου των συζητήσεων που προηγήθηκαν στη συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την ομάδα του.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντηση η ε/κ πλευρά κατέθεσε έγγραφο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πριν από τρία χρόνια οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε κάποια σημεία σε ό,τι αφορά την αστυνομία, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούσαν την ίση συμμετοχή στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στους άλλους θεσμούς εσωτερικής ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι σήμερα η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται αυτές τις συγκλίσεις. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι σχεδόν σε όλα τα θέματα και κυρίως στο θέμα της αστυνομίας, «η τ/κ πλευρά προσπαθεί να φέρει τους Ε/κ από το 2008 στο 2014» και δήλωσε πως αν η ε/κ πλευρά συνεχίσει αυτή τη στάση, τότε ζητήματα όπως η ίση εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην ομοσπονδιακή αστυνομία, οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των αστυνομιών των συνιστώντων πολιτειών, ζητήματα στα οποία, όπως ισχυρίστηκε, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, επιστρέφουν στο σημείο απ` όπου ξεκίνησαν το 2008, δηλαδή σε σημείο μηδέν.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ολο το καλοκαίρι θα συναντώνται και θα συζητούν οι διαπραγματευτικές ομάδες. Παράλληλα σε αυτό το πήγαινε-έλα ρόλο θα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε ο ίδιος ο Οζερσάι. Ο τελευταίος είπε πως θα πρέπει να καθορισθεί  ένας οδικός χάρτης. Κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη αν επιθυμούν πρόοδο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, να εμποδίσουν το να γυρίσει η διαδικασία πίσω στο 2008.

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Ο Οζερσάι αποκάλυψε πως οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στις 1, 9, 16 και 22 Ιουλίου και οι ηγέτες στις 4 και 7 Ιουλίου, και πως καταβάλλεται προσπάθεια να διευθετηθεί ακόμη μια συνάντηση των ηγετών, θέμα για το οποίο, όπως είπε, αναμένεται απάντηση από την ε/κ πλευρά. Ανέφερε ακόμη πως σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελλάδα και την Τουρκία, αρχές Αυγούστου, θα υπάρξουν επισκέψεις των Ανδρέα Μαυρογιάννη και του ιδίου σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα ενώ στις 23 Αυγούστου θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση των δύο διαπραγματευτών και στις 26 Αυγούστου θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Β Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Hervé Ladsous θα βρίσκεται την Κύπρο σήμερα και αύριο, σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Ladsous θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης και θα ανταλλάξει απόψεις με τους συναδέλφους του για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο. Θα συμμετάσχει, επίσης, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή την 50χρονη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Ladsous θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

ΕΡΟΓΛΟΥ: «Μπορεί να λυθεί και εντός του έτους» – «Δεν φεύγει κανένας “πολίτης” μας»

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως είναι πιθανή η λύση εντός του έτους, «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παίζει με το χρόνο». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, , ο Ντερβίς Έρογλου, ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.   Ανέφερε πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να είναι αμοιβαία και να δίνουν το μήνυμα της ενότητας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πιο σκληρός ηγέτης από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και είπε ότι ο ίδιος δουλεύει για μια συμφωνία που θα κάνει το μέλλον για τους Τουρκοκύπριους φωτεινό και θα κάνει τους ανθρώπους να ζουν με ηρεμία και ασφάλεια κάτω από τις τουρκικές εγγυήσεις. Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν 6 θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς για το περιουσιακό και το εδαφικό, την υπηκοότητα, τις εγγυήσεις, την διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών είναι απαράδεκτες. Συμπλήρωσε ότι όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους θα είναι και πολίτες του νέου συνεταιριστικού κράτους κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την τ/κ πλευρά. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης απαραίτητες οι defacto και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας καθώς και η λήψη αποφάσεων από την ψευδοβουλή των κατεχομένων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: