Εξαλλοι με τον “αναίσθητο” Ερντογάν – Στους 274 οι νεκροί στην Τουρκία




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σάλο έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι δηλώσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. «Αυτά συμβαίνουν συνεχώς» ήταν η απάντηση του σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, την ώρα που ο πιο πρόσφατος απολογισμός κάνει λόγο για 274 νεκρούς, 80 τραυματίες και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Μάλιστα, πολλές δεκάδες κάτοικοι της Σόμα, εξοργισμένοι για το πολύνεκρο δυστύχημα και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο ορυχείο, διαδήλωσαν με συνθήματα εναντίον του Ερντογάν, ζητώντας την παραίτησή του. Δεν δίστασαν να επιτεθούν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στην περιοχή τους και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο σημείο.

Ο Ερντογάν που είχε βγει από το αυτοκίνητο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών εισήλθε σε ένα κατάστημα για να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

O τελευταίος απολογισμός της τραγωδίας ανέρχεται στους 274 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Υπολογίζεται ότι περίπου 120 εργαζόμενοι παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης στη Σόμα, ενώ η φωτιά που εξακολουθεί να καίει στο ορυχείο, δυσχεραίνει το έργο των συνεργείων διάσωσης. «Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», είπε ο Γιλντίζ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από τρεις εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις, τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Ερντογάν είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας.

Αδιαφορώντας δε για την οδύνη που προκάλεσε σε εκατοντάδες ανθρώπους η τραγωδία, παρέθεσε παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και προέβη στην απίστευτη δήλωση, λέγοντας πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα.

Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης στις 29 Απριλίου 2014, δηλαδή δέκα πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση αυτή της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν είπε στη συνέντευξη τύπου ότι «στόχος της αντιπολίτευσης με κείνη την πρόταση ήταν να μπλοκαριστούν οι εργασίες της εθνοσυνέλευσης».

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το δυστύχημα, είπε ότι «επιστρατεύονται όλες οι δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης». «Το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

«Θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» είπε και τόνισε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια». Σημείωσε ακόμη ότι «θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη».

Ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική κοινή γνώμη «να μη δοθεί βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στο δυστύχημα σε ένα ανθρακωρυχείο στην Τουρκία αυξήθηκε σήμερα το βράδυ σε τουλάχιστον 274 νεκρούς, ενώ το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε νωρίτερα στόχος εξοργισμένων διαδηλωτών που τον επικρίνουν προσωπικά ότι επέδειξε αμέλεια όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των χώρων εργασίας στον τομέα των ορυχείων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μια πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των σωστικών συνεργείων. «Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», προειδοποίησε ο Γιλντίζ.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΟ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Εν τω μεταξύ στην Άγκυρα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο ανθρακωρυχείο.

Η αστυνομία επενέβη όταν τουλάχιστον 4000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα.

Νωρίτερα σήμερα πολλές δεκάδες κάτοικοι εξοργισμένοι για το δυστύχημα, διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο Ερντογάν που είχε βγει από το αυτοκίνητο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών εισήλθε σε ένα κατάστημα για να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 3 εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν μετά την φωτιά που ξέσπασε.

Η Soma Komur Isletmeleri επίσης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία της φωτιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί.

«Η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής» σημείωσε.

Παράλληλα και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ετοιμότητά του σήμερα να παράσχει βοήθεια στην τουρκική κυβέρνηση, εκφράζοντας επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία για το δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την τουρκική κυβέρνηση εάν χρειαστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η βοήθεια.

«Σκεφτόμαστε τους Τούρκους και προσευχόμαστε για εκείνους» μετά το δυστύχημα προσέθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήρια» της Ουάσιγκτον στην Τουρκία.

Στο ίδιο κλίμα οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ πρόσφεραν βοήθεια στις τουρκικές αρχές μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, ανακοίνωσε σήμερα το Magen David Adom, μια υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται σε επίσκεψη στο Όσλο, απέστειλε μια επιστολή συλλυπητηρίων στον Τούρκο ομόλογό του. «Όταν μια τραγωδία εκτυλίσσεται πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο» έγραψε ο Πέρες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επεισόδια και στην Κωνσταντινούπολη

H τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση σήμερα προκειμένου να διαλύσει ένα πλήθος πολλών χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 245 νεκρούς.

«Κυβέρνηση παραιτήσου» φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς πραγματοποιούσαν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Ιστικλάλ πριν από την επέμβαση της αστυνομίας, που τους ανάγκασε να διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους.

Όπως μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου οι διαδηλωτές, η πλειονότητα των οποίων ανήκε σε αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις, φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός από το χθεσινό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στη δυτική Τουρκία ανέβηκε στους 232 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 100 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους από τη Σόμα, όπου έφτασε σήμερα συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Ο προηγούμενος απολογισμός, το οποίον είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, έκανε λόγο για 205 νεκρούς.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί ένα πλήθος από τους συγγενείς των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: